Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Μορατόριουμ για το εξωτερικό χρέος

ΚΙΤΟ.--

«Τα χρήματα που προορίζονταν για την αποπληρωμή του χρέους θα δοθούν για τη στήριξη των κοινωνικών προγραμμάτων, για την Υγεία και την Παιδεία» είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα, ανακοινώνοντας συνάμα ότι η χώρα θα αναστείλει την αποπληρωμή σχεδόν του 40% του εξωτερικού χρέους του για τρίτη φορά σε 14 χρόνια.

Οι προθέσεις του προέδρου του Εκουαδόρ έχουν ήδη γίνει γνωστές καιρό, καθώς έχει δηλώσει ότι από την εξέταση εξήχθη το συμπέρασμα ότι σημειώθηκαν «παρατυπίες» όσον αφορά τις τραπεζικές πιστώσεις, που αντιπροσωπεύουν 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή το 40% του συνολικού του χρέους, και ως εκ τούτου κρίθηκαν «παράνομες» και προϊόν διαφθοράς και προσέφυγε σε διεθνή διαιτησία. Οι ενέργειες του Προέδρου του Εκουαδόρ ήδη έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και την όξυνση των διπλωματικών του σχέσεων με τη Βραζιλία, η οποία έχει ανακαλέσει και τον πρεσβευτή της.

Παράλληλα, τη Δευτέρα, η υπουργός Οικονομικών Μαρία Ελσα Βιτέρι, ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται «τεχνικό μορατόριουμ» στην καταβολή των τόκων του εξωτερικού του χρέους, ποσό που φτάνει στα 30,47 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2015.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ