ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑ»
Προκλητική απόφαση του δικαστηρίου

Καταδίκασε σε ποινές από 15 - 36 μήνες τους οκτώ αστυνομικούς για τον άγριο ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη

Με μια απόφαση - πρόκληση για το λαό και τη νεολαία, το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης «χάιδεψε» τους οκτώ αστυνομικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση ξυλοδαρμού του Κύπριου Αυγουστίνου Δημητρίου, τη γνωστή ως «υπόθεση ζαρντινιέρας».

Στους τέσσερις «φυσικούς αυτουργούς» Απόστολο Αποστολίδη, Πασχάλη Σταθαρίδη, Αντώνη Βούλγαρη και Θεοφάνη Παπανικολάου επιβλήθηκαν εφέσιμες ποινές φυλάκισης 30 μηνών στον καθένα με την κατηγορία της «επικίνδυνης σωματικής βλάβης». Στον Απ. Αποστολίδη επιβλήθηκαν 6 μήνες φυλάκιση επιπλέον για «έργω εξύβριση».

Στους άλλους τέσσερις «απλούς αυτουργούς» Νικόλαο Παππά, Νικόλαο Παπαδόπουλο, Αλέξανδρο Πατακό και Θεόδωρο Τασούδη, επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 15 μηνών με την κατηγορία της «συνέργειας» για ψυχική συνδρομή, με αναστολή και εξαγοράσιμη με 5 ευρώ την ημέρα. Η κατηγορία για τον τότε διευθυντή της Κρατικής Ασφάλειας Ν. Παππά ήταν του «απλού συνεργού» για ψυχική συνδρομή «με παράλειψη» (σ.σ. με την παρουσία του και μόνο).

Και οι οκτώ άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Ο Αυγουστίνος Δημητρίου δήλωσε δικαιωμένος για την καταδίκη των αστυνομικών, «αν και θα ήθελε να δει κάποιον από αυτούς στη φυλακή», όπως είπε χαρακτηριστικά. Και μεταξύ άλλων σημείωσε: «Οι άνθρωποι δεν ήρθαν να δώσουν ένα δύο χτυπήματα, συνέχισαν να με χτυπάνε συνεχώς, ακόμα και που μου έβαλαν τις χειροπέδες με σήκωναν από τα μαλλιά πάνω και μου έδιναν τις μπουνιές. Αυτούς τους ανθρώπους τους βλέπω συνεχώς στον ύπνο μου, δεν μπορώ να κοιμηθώ, είμαι σε πολύ άσχημη κατάσταση ψυχολογικά». Ο πατέρας του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία του 15χρονου και πρόσθεσε: «Αυτό το παιδάκι το σκοτώσανε σωματικά, το παιδί μας ψυχικά».

Η ΚΝΕ

Την ανάγκη «να καταδικαστεί η πολιτική που οδηγεί στην κρατική καταστολή», επισημαίνει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε σχόλιό του σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου για τον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη. Αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου που ουσιαστικά αθωώνει τους αστυνομικούς για τη γνωστή περίπτωση του ξυλοδαρμού του Κύπριου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που ακολουθούν τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, πρόκληση για το λαό και τη νεολαία.

Επιβεβαιώνει ότι μόνο το μαζικό και οργανωμένο λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στο να μην κρυφτούν και να μην πέσουν στα "μαλακά" οι ένοχοι, στο να καταδικαστούν πολιτικά όσοι όλα αυτά τα χρόνια προετοιμάζουν το επόμενο αντίστοιχο περιστατικό κρατικής βίας και καταστολής».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΩΝ ΘΡΙΑΣΙΟΥ
Να φύγει το τσιμεντάδικο από την Ελευσίνα

«Θάλασσα και γη ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό». Το σύνθημα αυτό, βροντοφώναξαν χτες το απόγευμα, έξω από την πύλη του τσιμεντάδικου ΤΙΤΑΝ, στην παραλία της Ελευσίνας, εργαζόμενοι, κάτοικοι, φορείς και πολλοί μαθητές του Θριασίου. Ηταν μια ακόμα κινητοποίηση που διοργάνωσε το Συντονιστικό Φορέων Θριασίου, συνεχίζοντας τη δράση του για το περιβάλλον, την προστασία της ζωής, ενάντια στην ασυδοσία των βιομηχάνων.

Μετά τη συγκέντρωση στην «Πετρόλα», ενάντια στην επέκτασή της, στον Ασπρόπυργο για το βιολογικό καθαρισμό, στη Μάντρα ενάντια στη χωματερή βιομηχανικών αποβλήτων, στη λίμνη Κουμουνδούρου ενάντια στη μεταφορά δεξαμενών, σειρά πήρε το τσιμεντάδικο ΤΙΤΑΝ, που εδώ και χρόνια έχει εγκατασταθεί πάνω στις αρχαιότητες της πόλης, έχοντας κλείσει ταυτόχρονα ένα μεγάλο κομμάτι της παραλίας. Εκεί, έξω από το εργοστάσιο, έγινε η συγκέντρωση ενάντια στην παραμονή του στην πόλη, και στη συνέχεια, η πορεία με πανό και συνθήματα στους κεντρικούς δρόμους. Μαχητική ήταν η συμμετοχή πολλών μαθητών της πόλης και κυρίως των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε εκ μέρους της Επιτροπής ο Αντώνης Χοροζάνης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι «ο αγώνας ενάντια στην ασυδοσία των βιομηχάνων θα συνεχιστεί, γιατί δε λογαριάζουν ούτε τη ζωή των εργαζομένων ούτε το περιβάλλον. Γι' αυτό πρέπει ο λαός να πάρει στα χέρια του την προστασία του περιβάλλοντος και να φρενάρουμε, ν' ανατρέψουμε, τη σημερινή κατάσταση, αλλά και τις πολιτικές που τη δημιούργησαν».

Εκ μέρους των μαθητών των ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ Ελευσίνας, ο Π. Δονάτος τόνισε ότι «συμμετέχουμε στην κινητοποίηση γιατί βιώνουμε κι εμείς την ασύδοτη δράση των βιομηχάνων και μέσα στους χώρους δουλειάς, με τις συνθήκες εργασίας, αλλά και έξω, με τη μόλυνση αέρα, γης και θάλασσας. Με την παρουσία μας δηλώνουμε στην πράξη, ότι θ αγωνιστούμε για όλα όσα δικαιούμαστε».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Σύσκεψη για συντονισμό της δράσης

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Φορέων κατά των Ναρκωτικών (Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, Σύλλογοι Γονέων Θεραπευτικών Κοινοτήτων, Πανελλήνια Ενωση Νοσοκομειακών Ψυχολόγων, Επιτροπή Εργαζομένων στο 18 ΑΝΩ) πραγματοποιεί σύσκεψη την Παρασκευή 19 Δεκέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεντεύξεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος).

Στη σύσκεψη θα συζητηθεί και αποφασιστεί ο παραπέρα συντονισμός της δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, για τα νέα προβλήματα που συσσωρεύει η κυβερνητική πολιτική και το νέο εθνικό σχέδιο δράσης που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας, την κατάσταση στον τομέα της πρωτογενούς πρόληψης και τις εξελίξεις στα μεγάλα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα που έχουν οδηγήσει τα υπάρχοντα Κέντρα Πρόληψης σε υπολειτουργία με προφανή σκοπό την κατάργησή τους.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι

Με τετράωρη στάση εργασίας χτες από τις 11 π.μ. - 3 μ.μ., κατάληψη του γραφείου δημάρχου και πορεία στους γύρω δρόμους όπου ενημέρωναν τον κόσμο για τα αιτήματά τους, οι εργαζόμενοι του Δήμου Περάματος εντείνουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στην αντεργατική τακτική της δημοτικής αρχής και του δημάρχου Ι. Γλύκα (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ).

Η δημοτική αρχή έχει απλήρωτους για 3-4 μήνες τους εργαζόμενους σε επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ (κυρίως ΑμΕΑ) και τους εργαζόμενους με συμβάσεις έργου. Επίσης δεν καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τις δόσεις από δάνεια των εργαζομένων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που έχουν λάβει με εγγυητή τον δήμο, αν και τις παρακρατεί από το μισθό τους. Μόνο μετά από κινητοποιήσεις κατέβαλε πρόσφατα τις δόσεις μέχρι το Νοέμβρη και μόνο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Οι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει την Ταμειακή υπηρεσία και δεν επιτρέπουν καμία άλλη πληρωμή πέρα από την καταβολή μισθών, ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων που οφείλει στους εργαζόμενους η δημοτική αρχή.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απάντηση η μαζική οργανωμένη λαϊκή πάλη

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ποινές που επιβλήθηκαν στους υπεύθυνους για τον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη τονίζεται:

«Οι ποινές που επέβαλε το Τριμελές Εφετείο της Θεσσαλονίκης στους δράστες του άγριου ξυλοδαρμού του Κύπριου φοιτητή αποτελούν πρόκληση και απόδειξη ότι η αυξανόμενη κατασταλτική δράση είναι επιλογή των μηχανισμών του συστήματος και της κυβέρνησης. Είναι χάδι και όχι παραδειγματική τιμωρία οι ποινές φυλάκισης από 15 έως 39 μήνες που επιβλήθηκαν και που εξαγοράζονται με 5 ευρώ την ημέρα.

Η ευθύνη για την ατιμωρησία των αστυνομικών - πρωταγωνιστών της ωμής βίας δε βαραίνει μόνο το δικαστήριο, αλλά και τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που διαμόρφωσαν το νομικό πλαίσιο που επιβραβεύει και καλύπτει την τρομοκρατική δράση των κρατικών μηχανισμών κατά των εργαζομένων και της νεολαίας.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύονται παραπλανητικοί και οι σημερινοί ισχυρισμοί του πρωθυπουργού, στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ότι είναι κατά της βίας, τη στιγμή που οι νόμοι και η πολιτική των αστικών κομμάτων δικαιολογούν και αθωώνουν τη βία των κατασταλτικών μηχανισμών, αξιοποιούν τη δράση των κουκουλοφόρων και για να συκοφαντήσουν το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα και για να πάρουν νέα μέτρα εναντίον του, γιατί αυτός είναι ο πραγματικός αντίπαλος και φόβος τους.

Οι εργαζόμενοι και οι νέοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Η ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, οι "ευρωτρομονόμοι" αποτελούν θώρακες της αντιλαϊκής πολιτικής - του "ευρωμονόδρομου", γι' αυτό χρειάζεται συσπείρωση, μαζική και οργανωμένη λαϊκή πάλη. Ταξική πολιτική συνειδητοποίηση για την απόκρουση του αυταρχισμού και των αντιλαϊκών μέτρων».

Την οικονομική ζημιά της μετοχής της στο Χρηματιστήριο επικαλείται η εταιρεία «Βωβός» προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου δίπλα στο υπό κατασκευή γήπεδο του Παναθηναϊκού. Η εταιρεία κατέθεσε χτες αίτηση ανάκλησης της προσωρινής διαταγής του ΣτΕ για διακοπή των εργασιών. Προκλητικά αναφέρει ότι μετά την προσωρινή διαταγή έχει υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά και πέφτει η τιμή της μετοχής της!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ