ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Δεν πάει άλλο!

Πικετοφορία χτες στους δρόμους της Αθήνας για τις συντάξεις πείνας και την κοροϊδία που υφίστανται από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού

Τα στοιχεία του πίνακα είναι αποκαλυπτικά για τις συνθήκες ζωής εκατοντάδων χιλιάδων απόμαχων της δουλειάς
Τα στοιχεία του πίνακα είναι αποκαλυπτικά για τις συνθήκες ζωής εκατοντάδων χιλιάδων απόμαχων της δουλειάς
Το αγωνιστικό τους ανάστημα ενάντια στην πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, που τους έχουν οδηγήσει στα όρια της εξαθλίωσης, ύψωσαν χτες, για ακόμα μια φορά, οι συνταξιούχοι της Αθήνας, διοργανώνοντας πικετοφορία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με πρωτοβουλία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Ομοσπονδιών ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ και ΟΤΑ.

Από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων με τις πικέτες τους διέσχισαν τις οδούς Αθηνάς, Ευριπίδου, Αριστείδου, Σοφοκλέους για να καταλήξουν στην Αιόλου. Φώναξαν ασταμάτητα συνθήματα, όπως: «Τα χρόνια και αν περάσαν δε γέρασε η καρδιά, εμείς θα αγωνιστούμε σα να 'μαστε παιδιά», «Ανθρώπινες συντάξεις και φάρμακα φτηνά, αυτά ζητούν τα γηρατειά», «Κρίσεις, φτώχεια, αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός», κλπ., και μοίρασαν φέιγ βολάν με τις καταγγελίες και τα αιτήματά τους.

Λίγο πριν ξεκινήσει η πικετοφορία, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Διαμαντής Μαυροδόγλου, παίρνοντας το λόγο τόνισε ότι οι συνταξιούχοι βγαίνουν για ακόμα μια φορά στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν έντονα, καθώς η σύνταξη που παίρνει η πλειοψηφία τους δε φτάνει ούτε για τα στοιχειώδη, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Από τη χτεσινή πικετοφορία των συνταξιούχων
Από τη χτεσινή πικετοφορία των συνταξιούχων
Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τα ίδια τα στοιχεία που έδωσε για το 2008 η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), καθώς το 60% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Το 30% των συνταξιούχων (πλην ΟΓΑ) έχει κύρια σύνταξη κάτω από 450 ευρώ. Μόλις το 15% των συνταξιούχων έχει κύρια σύνταξη πάνω από 1.500 ευρώ. Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για τους συνταξιούχους στον ΟΓΑ καθώς το 59,6% παίρνει σύνταξη μέχρι 400 ευρώ. Το 28,3% από 400 έως 500 ευρώ. Το 9,6% από 500 έως 600 ευρώ. Το 2,1% από 600 έως 700 ευρώ. Το 0,3% από 700 έως 800 ευρώ. Το 0,1% πάνω από 800 ευρώ. Την ίδια ώρα, κάτω από 500 ευρώ παίρνουν: Το 48% των συνταξιούχων του ΙΚΑ, το 85% των συνταξιούχων του ΤΣΑ, το 42% των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ και το 39% των συνταξιούχων του Ταμείου Εμπόρων.

Γι' αυτό, όπως είπε και στο τέλος της κινητοποίησης ο Δ. Μαυροδόγλου, οι συνταξιούχοι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και συνολικά των υπηρετών του κεφαλαίου, γιατί «το δίκιο κρίνεται στους δρόμους».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Με τα παιδιά των Σομαλών μεταναστών

Από τη Μανωλάδα στο κέντρο της Αθήνας, τα παιδικά χαμόγελα γέμισαν χτες τα άθλια δωμάτια όπου στοιβάζονται εκατοντάδες διωγμένοι από την πατρίδα τους

Τα παιδιά των μεταναστών με τα δώρα του ΠΑΜΕ στα χέρια
Τα παιδιά των μεταναστών με τα δώρα του ΠΑΜΕ στα χέρια
Τα ποδαράκια των μικρών Σομαλών που απλώθηκαν για να φορέσουν ένα ζευγάρι παπούτσια, τα χεράκια που άνοιξαν για να πάρουν ένα παιχνίδι, ο μικρός που έτρεξε κλαίγοντας για να προλάβει κι αυτός το μερίδιό του από τα δώρα, ήταν οι πιο δυνατές στιγμές στη χτεσινή επίσκεψη συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στις πολυκατοικίες όπου ζουν στοιβαγμένοι Σομαλοί πρόσφυγες και μετανάστες, στο κέντρο της Αθήνας. Η συμβολική πράξη αλληλεγγύης προς τα παιδιά των Σομαλών αποκάλυψε, για μια ακόμη φορά, το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, σε όλους τους τομείς: Στην εργασία, στην Παιδεία, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, στη διατροφή.

Μικρά παιδάκια, παιδιά 8 - 10 χρόνων που δεν πάνε σχολείο και ζουν στοιβαγμένα σε μικρά δωμάτια με τους ενήλικες. Γυναίκες χωρίς υποτυπώδη κοινωνικοποίηση, άνεργες. Αντρες που δουλεύουν από δω κι από κει, όταν υπάρχει μεροκάματο. Ανθρωποι, που δυσκολεύονται να βρουν δουλειά για να πληρώσουν το ενοίκιο, το νερό. Θύματα όλοι της πολιτικής των ιμπεριαλιστών στη χώρα τους. Αλλά και της πολιτικής που τους θέλει μόνιμα στην παρανομία και στην εξαθλίωση, εδώ στην Ελλάδα, με εργαλείο την εθνική και την ευρωενωσιακή νομοθεσία. Στο πλευρό αυτών των μεταναστών βρίσκεται σταθερά το ΠΑΜΕ, προσφέροντας κάθε βοήθεια. Οπως στην περίπτωση των πρόσφατων διώξεων από την αστυνομία, ή την επίσκεψη με γιατρούς στους άθλιους τόπους κατοικίας τους.

«Εχουμε πλήρη επίγνωση ότι τα προβλήματα των μεταναστών δεν μπορούν να λυθούν με νότες ανακούφισης, που προσπαθούμε να δώσουμε στα πονεμένα μάτια των παιδιών, στα γεμάτα αγωνία μάτια των μανάδων» τόνισε στον «Ρ» η Χρ. Λαμπούδη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόσθεσε: «Θέλουμε και προσπαθούμε, να δυναμώσει ο αγώνας για να καταπολεμηθούν οι αιτίες που γεννούν κι αναπαράγουν τη μετανάστευση. Να δυναμώσει ο κοινός αγώνας για την κατάργηση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής, να αποκτήσουν οι μετανάστες δικαιώματα. Και μαζί τους να μπορέσουμε να παλέψουμε για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Παρέμβαση στο εργοτάξιο του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου και στο γραφείο της κατασκευάστριας εταιρείας του εργολάβου Ζαρκάδα, που για τρεις μήνες κρατάει απλήρωτους 25 μετανάστες εργάτες, έκαναν χτες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο. Κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων, ο εργοδότης υποχρεώθηκε σε υποχώρηση και κατέβαλε όλα τα χρωστούμενα. Οπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, οι ρυθμοί δουλειάς στο έργο είναι εξοντωτικοί, μιας και ο δήμαρχος Ηρακλείου Κουράκης (εκλέγεται με το ΠΑΣΟΚ) επείγεται να απορροφήσει σχετικά κονδύλια, προχωρώντας ακόμα και σε παρατυπίες, όπως έχει διαπιστωθεί κι από το Σώμα Ελεγκτών Δημοσίων Εργων, μετά από τις επανειλημμένες καταγγελίες του Δημοτικού Συμβούλου και επικεφαλής της Αγωνιστικής Κίνησης Ηρακλείου Στέλιου Ορφανού.

«ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»: Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στη Λάρισα, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι», διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών που τους οφείλονται. Κατήγγειλαν τόσο την πολιτική της κυβέρνησης που τους καταδικάζει στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, όσο και τη στάση των αρμόδιων τοπικών φορέων που τους εμπαίζουν. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρο Λάρισας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους.

Επίθεση σε συνδικαλίστρια

Επίθεση με οξύ από αγνώστους δέχτηκε χτες τα ξημερώματα η Κωνσταντίνα Κούνεβα, γραμματέας της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού. Η συνδικαλίστρια που κινδυνεύει να χάσει την όρασή της, εισήχθη στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το περιστατικό κατήγγειλε χτες το βράδυ στο Αστυνομικό Τμήμα Πετραλώνων, η μητέρα του θύματος. Την επίθεση καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, απαιτώντας την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την τιμωρία των ενόχων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ