ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαθαίνει η κρίση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Λίγο πριν ανατείλει το 2009 και οι προβλέψεις διεθνών οργανισμών και ινστιτούτων γίνονται ολοένα και πιο δυσοίωνες ενώ ήδη οι εργαζόμενοι σε πολλές χώρες αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, της πείνας και της εξαθλίωσης...

Στη Βρετανία, η αλυσίδα λιανικής «Γουλγουόρθς» μετά από 99 χρόνια λειτουργίας, βάζει οριστικά λουκέτο στέλνοντας στα «αδιάθετα», οριστικά 22 χιλιάδες εργαζόμενους. Η βρετανική οικονομία οδηγείται στη «χειρότερη ύφεσή της από τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με τις συνέπειες της ύφεσης να διαρκούν έως και πέντε χρόνια», σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών(CEBR) που προβλέπει ότι η βρετανική οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται ακόμη και κάτω από το 2,5% το 2009, καθώς ο τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να βυθίζεται στο τέλμα.

Στις ΗΠΑ νέα «ένεση» δισ. δολαρίων, αυτή τη φορά προς τον αμερικανικό όμιλο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών American Express (AmEx). Η AmEx πρόκειται να δεχθεί «τονωτική ένεση» 3,39 δισ. δολαρίων από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του σχεδίου για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα.

Στη Γερμανία, στα 25 δισ. ευρώ αναμένεται να ανέλθει το ύψος του νέου σχεδίου στήριξης της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στις εφημερίδες Sueddeutsche Zeitung και Frankfurter Rundschau, το σχέδιο αποφασίστηκε σε συνάντηση αξιωματούχων των 16 ομοσπονδιακών κρατιδίων της Γερμανίας με τον επικεφαλής του γραφείου της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ. Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη προωθήσει μέτρα, η αξία των οποίων φθάνει τα 31 δισ. ευρώ.

Στην Αυστραλία, «τονωτική ένεση» 150 εκατομμυρίων δολαρίων θα κάνει η κυβέρνηση στην αυτοκινητοβιομηχανία Holden για να αποτρέψει μαζικές απολύσεις προσωπικού από τη συγκεκριμένη αυτοκινητοβιομηχανία και τις βιομηχανίες που παράγουν ανταλλακτικά για τα αυτοκίνητά της.

Μέσα σε ένα χρόνο η ιαπωνική παραγωγή μειώθηκε κατά 16,2%, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ενώ η δραματική πτώση της παραγωγής κατά 8% το Νοέμβρη στα εργοστάσια της Ιαπωνίας, που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 55 χρόνων, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η «οικονομική ύφεση βαθαίνει», και αναμένεται να ενταθεί το 2009. Η κυβέρνηση προσπαθεί(;) να αντιμετωπίσει την κρίση μέσω της ενίσχυσης της ζήτησης και της κατανάλωσης, όμως η ανεργία και οι προβλεπόμενες απολύσεις 85.000 εκτάκτων υπαλλήλων σε όλους τους τομείς της οικονομίας αποτελούν νέες ενδείξεις ότι η κρίση βαθαίνει.

Στη Ρωσία, σε εργοστάσια της Σιβηρίας, ήδη καθιερώνεται βδομάδα τεσσάρων εργάσιμων ημερών, όπως στη βιομηχανία παραγωγής χάλυβα στο Μαγκνιτογκόρσκ, ενώ η απειλή απολύσεων είναι μεγάλη. Επίσης η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε νέα διεύρυνση του εύρους διακύμανσης του ρουβλιού έναντι δολαρίου και ευρώ, κάτι που ισοδυναμεί με νέα υποτίμηση, η ενδέκατη από τον Νοέμβρη, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρία-Νόβοστι.

Τέλος, έως και το 45% των εργαζομένων στις κατασκευές, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενδέχεται να απολυθούν, ενώ χιλιάδες άλλοι, ήδη έχασαν τις θέσεις εργασίας τους, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας The Khaleej Times.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αντικατοχικές, αλλά και ... περίεργες επιθέσεις

Από την επίθεση σε σχολείο με θύματα μικρά παιδιά

Associated Press

Από την επίθεση σε σχολείο με θύματα μικρά παιδιά
ΚΑΡΙΚΑΡ - ΚΟΣΤ.--

Συνεχίζονται οι επιθέσεις των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αυξάνοντας μαζί με τις επιθέσεις των αμερικανοΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων τον αριθμό των αμάχων νεκρών. Πέντε άνθρωποι υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν χτες σε δύο βομβιστικές επιθέσεις και πάνω από 40 τραυματίστηκαν. Στην πόλη Καρικούρ δύο άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 17 τραυματίστηκαν σύμφωνα με το νοσοκομείο, ενώ στην πόλη Σπιν Μπολντάκ, στα σύνορα με το Πακιστάν, ακόμα τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί δύο ετών και 19 τραυματίστηκαν.

Και οι δύο επιθέσεις αποδίδονται σε ισλαμιστές αντάρτες με τους στόχους να χαρακτηρίζονται «ασαφείς».

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν και την ευθύνη για την ισχυρότατη επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε την Κυριακή στην επαρχία Χοστ, με τις κατοχικές δυνάμεις να υποστηρίζουν ότι 14 παιδιά έχασαν τη ζωή τους και δύο ενήλικες άμαχοι, ενώ 60 ακόμα τραυματίστηκαν, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν στρατιώτες θύματα. Σε ανακοίνωση των Ταλιμπάν υποστηρίζεται ότι κατά την επίθεση στην περιοχή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι, οι οποίοι ήταν Αμερικανοί κατοχικοί στρατιώτες και αφγανικά στρατεύματα που στέκονται σαν μαριονέτες στο πλευρό των δυνάμεων κατοχής...

Τα παιδιά που φαίνεται να σκοτώθηκαν στην επίθεση είχαν πάει στο σχολείο τους, που ήταν δίπλα, για να πάρουν τα βιβλία της νέας χρονιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά και την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι προτίθενται να αυξήσουν κατά 30.000 τα κατοχικά τους στρατεύματα στην περιοχή, οι επιθέσεις των Ταλιμπάν έχουν αυξηθεί, αποτελώντας μαζί με τις δυνάμεις κατοχής ένα φονικό συνδυασμό για τον αφγανικό λαό.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Υποπτοι «βομβιστές αυτοκτονίας»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Συνεχίζονται οι σποραδικές επιθέσεις στο Ιράκ με ίσως πιο ύποπτη αυτή που έλαβε χώρα χθες στη Μοσούλη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, όπου βομβιστής αυτοκτονίας ο οποίος επέβαινε σε ποδήλατο, ανατινάχτηκε κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να σκοτωθούν και 13 να τραυματιστούν. Παράλληλα, την Κυριακή, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Κανταμίγια, σιιτική συνοικία της Βαγδάτης, είχε ως αποτέλεσμα 18 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους (22 σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο) και 31 τραυματίες (54 σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο), όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Την ίδια στιγμή σε βομβαρδισμούς των θέσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΡΚ) στην επαρχία Ερμπίλ προέβη το Σαββατοκύριακο ο τουρκικός στρατός όπως μετέδωσε η ειδησεογραφική πτέρυγα της Ιρακινής Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν (PUK). Τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις επιβεβαίωσε ο Αχμέντ Ντενίς, επικεφαλής του ΡΚΚ για τις εξωτερικές σχέσεις. Η τουρκική πλευρά δεν έλαβε επίσημη θέση για την επίθεση, ούτε έδωσε στοιχεία για απώλειες, ενώ δεν έγινε και γνωστό αν στη στρατιωτική επιχείρηση συμμετείχαν και χερσαίες δυνάμεις.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Απρόθυμο» να εμπλακεί σε πόλεμο με την Ινδία

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Μια βομβιστική επίθεση την Κυριακή σε εκλογικό τμήμα του βορειοδυτικού Πακιστάν, κοντά στην πόλη Μπούνερ, στην Κοιλάδα Σουάτ, όπου διεξάγεται επαναληπτική ψηφοφορία για την εκλογή της επαρχιακής Βουλής, είχε σαν αποτέλεσμα πάνω από 22 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και αρκετοί να τραυματιστούν. Η επίθεση στο εκλογικό τμήμα πραγματοποιήθηκε την ώρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, ενώ μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και τέσσερα τουλάχιστον παιδιά τα οποία δεν είναι δυνατόν να αναγνωριστούν. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που προκάλεσε την κατάρρευση του κτιρίου.

Εν μέσω της βίας συνεχίζεται και η διαμάχη Ινδίας - Πακιστάν, με αφορμή το μακελειό της Βομβάης. Ο επικεφαλής του στρατού του Πακιστάν, στρατηγός Ασφάκ Παρβέζ Καγιάνι, ζήτησε χτες να αποφευχθεί ο πόλεμος με την Ινδία, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, δήλωσε το Σάββατο ότι το Πακιστάν δεν ενδιαφέρεται για πόλεμο με την Ινδία, και πως δεν πρόκειται να αντιδράσει παρά μόνον σε περίπτωση που προκληθεί.

Νέες δηλώσεις προς την Ινδία και το Πακιστάν να μην προχωρήσουν σε ενέργειες που ενδέχεται να επιδεινώσουν τη μεταξύ τους ένταση, πραγματοποίησαν και οι ΗΠΑ, που ενεπλάκησαν στην υπόθεση από την αρχή των πολύνεκρων επιθέσεων, τονίζοντας ότι «κανένα από τα δύο μέρη δεν πρέπει να πάρει μια άχρηστη πρωτοβουλία που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις σε ένα ήδη τεταμένο πλαίσιο».

Εν τω μεταξύ, το Σάββατο χιλιάδες οπαδοί της εκλιπούσης πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο συνέρευσαν στην τελευταία της κατοικία, αποδίδοντάς της τιμές έναν χρόνο μετά τη δολοφονία της, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ρουαλπίντι, στις 27 Δεκέμβρη του 2007, μετά από προεκλογική συγκέντρωση.

Ο σύζυγος της εκλιπούσης και σημερινός Πρόεδρος του Πακιστάν, σε μήνυμα για την πρώτη επέτειο θανάτου της συζύγου του, ανέφερε ότι «η επίθεση εναντίον της αποτέλεσε μια επίθεση εναντίον της ίδιας της ύπαρξης του Πακιστάν, κι είχε στόχο να υποσκάψει τις προσπάθειες να δημιουργηθούν δημοκρατικοί θεσμοί και να καταπολεμηθεί ο εξτρεμισμός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ