ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Γενάρη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Σε μποναμά μετατρέπεται η επιστροφή στα Ταμεία!

Και για το 2008 θα χαρίσει στους φαρμακοβιομήχανους 116 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς

Το φάρμακο - εμπόρευμα αποφέρει τεράστια κέρδη στους φαρμακοβιομήχανους, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

ICON

Το φάρμακο - εμπόρευμα αποφέρει τεράστια κέρδη στους φαρμακοβιομήχανους, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Σε ένα νέο μποναμά προς τη φαρμακοβιομηχανία φαίνεται να εξελίσσεται η επιστροφή - το περίφημο REBATE - απ' τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία που καθιερώθηκε πριν τέσσερα χρόνια (παρ. 3 του άρθρου 13 του νόμου 3408/2005). Πρόκειται για μια ακόμη ιστορία υπόκλισης της κυβέρνησης στις πιέσεις των φαρμακοβιομηχάνων, οι οποίοι, παρά την απίστευτη κερδοφορία τους, αρνούνται να επιστρέψουν και τα ελάχιστα ψίχουλα στα Ταμεία, σε αντάλλαγμα της κατάργησης της επίσης διαβόητης λίστας των φαρμάκων που έγινε πριν τέσσερα χρόνια.

Η ιστορία εν ολίγοις έχει ως εξής: Με το νόμο 3408/2005 καθιερώθηκε το REBATE απ' τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία. Αντιστοιχούσε σε ένα ποσό που προσδιορίζεται σε 4% επί της λεγόμενης καθαρής τιμής των φαρμάκων που πλήρωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία απ' το 2006 και εντεύθεν. Δηλαδή, ο υπολογισμός του 4% δε θα γινόταν με βάση το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης -που για το 2008 υπολογίζεται πάνω από 8 δισ. ευρώ -, αλλά μέσω μιας διαδικασίας απ' την οποία αφαιρούνται οι λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές (δηλαδή τα εισαγόμενα φάρμακα που επανεξάγονται), η συμμετοχή των ασφαλισμένων - προσδιορίζεται σε 15% - και κάποιες άλλες εκπτώσεις.

Τελικά, η επιστροφή για το 2006 και 2007 προσδιορίστηκε σε «ποσό ίσο με το 1,9068% επί της πραγματικής φαρμακευτικής δαπάνης, που κατέβαλαν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί για την προμήθεια των φαρμάκων των ασφαλισμένων τους», σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργών Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Υγείας και Εμπορικής Ναυτιλίας που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄ αρ. 1460 της 24.7.2008. Με βάση την ίδια απόφαση, το 2006 το σύνολο των πωλήσεων των φαρμακευτικών εταιρειών στην ελληνική αγορά ήταν 4,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,2 δισ. ευρώ τα πλήρωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Και το 2007 το σύνολο των πωλήσεων ήταν 5,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,8 δισ. τα πλήρωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δηλαδή, συνολικά το 2006 και 2007 τα ασφαλιστικά ταμεία πλήρωσαν 7 δισ. ευρώ ως «καθαρή τιμή» για τα φάρμακα των ασφαλισμένων τους. Θα έπρεπε οι φαρμακευτικές εταιρείες να επιστρέψουν το 1,9068% στα ασφαλιστικά ταμεία, που αντιστοιχεί σε - περίπου - 134 εκατ. ευρώ.

«Φαρμακερή αναμόρφωση»

Με το νόμο 3697/2008 (ΦΕΚ Α΄ 194) η κυβέρνηση αναμόρφωσε τις παραπάνω διατάξεις και μείωσε (άρθρο 35) την επιστροφή των φαρμακοβιομηχάνων στο 3% επί των πωλήσεων απ' την 1.1.2009. Το ύψος της επιστροφής θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Υγείας.

Η κοινή απόφαση για το 2008 δεν έχει εκδοθεί ακόμα. Ωστόσο, και μόνο το γεγονός ότι θα ισχύσει απ' την 1.1.2009 σημαίνει ότι η φαρμακοβιομηχανία γλιτώνει την επιστροφή του 2008, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας θα φτάσει τα 116 εκατ. ευρώ. (Ο ΦΣΑ σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι η επιστροφή για τα έτη 2006, 2007 και 2008 θα πρέπει να υπολογιστεί σε 250 εκατ. ευρώ. Επομένως η επιστροφή για το 2008 θα είναι 250 εκατ. - 134 εκατ. = 116 εκατ. ευρώ).

Το σχέδιο της κοινής απόφασης που έχει συντάξει το υπουργείο Υγείας - και έχει αποστείλει στα συναρμόδια υπουργεία για υπογραφή - προβλέπει τα εξής:

  • Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα επιστρέψουν το 3% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων. Η απόδοση του σχετικού ποσού για κάθε εταιρεία προκύπτει από τα στοιχεία των συνολικών πωλήσεών της, από τα οποία έχουν αφαιρεθεί οι απευθείας εξαγωγές, οι πωλήσεις σε νοσοκομειακή τιμή και οι παράλληλες εξαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).
  • Ο ΕΟΦ εντός δύο μηνών μετά το τέλος κάθε τετραμήνου, υποχρεούται να συντάσσει επίσημη κατάσταση με τις πωλήσεις κάθε εταιρείας ανά προϊόν και να υπολογίζει το ποσό που αντιστοιχεί στο προαναφερόμενο ποσοστό το οποίο πρέπει να επιστραφεί στα Ταμεία.
  • Κάθε φαρμακευτική εταιρεία, εντός δύο μηνών απ' τη γνωστοποίηση του υπολογισθέντος ποσού, θα πρέπει να το αποδώσει σε λογαριασμό που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσω του οποίου θα τα διεκδικήσουν οι δικαιούχοι ασφαλιστικοί οργανισμοί και ο ΟΠΑΔ.

Ηδη οι φαρμακοβιομήχανοι έχουν προσφύγει κατά της απόφασης για την επιστροφή των 134 εκατ. ευρώ (αντιστοιχεί στα χρωστούμενα για το 2006 και 2007 ποσά) και τα δικαστήρια θα αποφασίσουν στις 15.1.2009. Οι φαρμακοβιομήχανοι -εκτός απ' την ακύρωση του 4% - προσδοκούν ότι με μια πιθανή θετική απόφαση θα έχουν το δικαίωμα να προσβάλουν και την επιστροφή του 3% - όσο μπορεί να επιτευχθεί και αυτό μέσα από αυτή τη δαιδαλώδη διαδικασία. Και σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση πρόσφερε στους φαρμακοβιομήχανους το καλύτερο εφόδιο με την κατάργηση της διάταξης που προέβλεπε την επιστροφή του 4%...


Γ. Μ.


Ενθαρρυντικά βήματα στη δωρεά ιστών και οργάνων

Το 2008 αυξήθηκαν κατά 54% οι δότες οργάνων και κατά 89% οι μεταμοσχεύσεις σε σχέση με το 2007

Ενθαρρυντικά βήματα στη δωρεά ιστών και οργάνων έγιναν το 2008 στη χώρα μας όπως δείχνουν τα απολογιστικά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων(ΕΟΜ). Η πρόοδος που σημειώθηκε απέχει ακόμα πολύ από τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ευαισθητοποίησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2008 σημειώθηκε αύξηση κατά 54% στον αριθμό των δοτών οργάνων και 89% στις μεταμοσχεύσεις σε σχέση με το 2007. Από τις αρχές του 2008 οι 97 εκλιπόντες δότες χάρισαν ζωή σε 264 ασθενείς, που μεταμοσχεύτηκαν με νέα καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ ή νεφρούς. Το Νοέμβρη έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ των 211 μεταμοσχεύσεων, που είχαν πραγματοποιηθεί το 2005.

Συγκεκριμένα το 2008 πραγματοποιήθηκαν 184 μεταμοσχεύσεις νεφρού, 58 ήπατος, 16 καρδιάς, 3 πνευμόνων, 2 διπλές μεταμοσχεύσεις νεφρού-παγκρέατος και 1 διπλή μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού. Σύμφωνα με τη γεωγραφική προέλευση των δοτών, 20 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της Αθήνας, έχουν δώσει 49 δότες, 4 ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης έχουν δώσει 14 δότες, ενώ από τη λοιπή περιφέρεια, από 14 ΜΕΘ έχουν προκύψει 34 δότες οργάνων.

«Το μεταμοσχευτικό ρεκόρ του 2008 οφείλεται κατά κύριο λόγο στο σημαντικό έργο που επιτελούν οι ΜΕΘ εντοπίζοντας, ελέγχοντας και αξιοποιώντας τα όργανα των δυνητικών δοτών, με τη σύμφωνη πάντα γνώμη της οικογένειάς τους, καθώς και στις άοκνες προσπάθειες της μεταμοσχευτικής κοινότητας της χώρας και του ΕΟΜ» σημείωσε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΟΜ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ