ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Γενάρη 2009
Σελ. /28
Στον πόλεμο ξεχωρίζουν φίλοι κι εχτροί

Του Σπύρου Ορνεράκη από τα «Νέα»
Του Σπύρου Ορνεράκη από τα «Νέα»
Τι χρειάζονται οι εργάτες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για να πάρουν μια ανάσα κι ακόμα καλύτερα για να δούνε άσπρη μέρα;

Να εξαλειφθεί η αιτία που τους κρατά στα γόνατα.

Ε, αυτό ακριβώς πασχίζουν να μη συμβεί όσοι χύνουν μαύρο δάκρυ για την καπιταλιστική κρίση για να προτείνουν στη συνέχεια έως και «οικολογικού» χαρακτήρα μέτρα που - αυτό δεν το λένε - θα αυξήσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Ε, αυτή ακριβώς η αντίληψη πρέπει να πολεμηθεί.

Για να αποτραπεί αυτός ο πόλεμος, πρέπει το κίνημα να είναι ξεδοντιασμένο. Αυτός ακριβώς είναι και ο ρόλος εκείνης της διανόησης που δεν έχει ούτε μια λέξη να πει στους εργάτες για το τι και πώς πρέπει να κάνουν ώστε να γίνουν ικανοί για τη μεγάλη ανατροπή. Μια διανόηση που έτοιμη από καιρό βλέπει - προβάλλει το μηδενισμό ως εξέγερση γιατί αυτό ακριβώς είναι η καλύτερη συνταγή για μακρόχρονη επιβολή μιας άκρας του τάφου σιωπής.

Οταν το γιο του εργάτη και τον αυριανό εργάτη τον αποκόβεις από τις καλύτερες παραδόσεις του εργατικού κινήματος για να τον δέσεις πάνω σ' ένα σκουπιδοτενεκέ, δεν κάνεις άλλο από το να συντηρείς αυτό που δήθεν καταγγέλλεις.

Σ' αυτό το φόντο οι ευχές για ένα καλύτερο αύριο αυτοαναιρούνται από τα ίδια τα κείμενα της επόμενης μέρας. Σα να μην πέρασε μια μέρα! Περιγράφουν το μέλλον ως μαύρο κι άραχνο για να υποβάλουν στις συνειδήσεις την παραίτηση. Οχι πως το μέλλον δεν είναι μαύρο κι άραχνο, αλλά αυτό το ίδιο είναι ακριβώς που πρέπει και μπορεί να ανατραπεί. Κι αυτό ακριβώς δεν υπάρχει σε κανένα «διά ταύτα» των αναλύσεων του τρόμου.

Αυτό που εντοπίζει ο Λακόπουλος για τη δημοσιογραφία (έτσι είναι η αστική δημοσιογραφία), μ' αφορμή τον ανασχηματισμό, ισχύει στο σύνολο των θεμάτων. Πάντα έτσι ήτανε, τώρα παράγινε. Τα μίντια πουλάνε προϊόντα. Προωθούν συμφέροντα. Συμβάλλουν στο καπιταλιστικό κέρδος. Κι αυτό συμβαίνει ειδικά στην πολιτική. Το νέο είναι ότι δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. Ειδικά οι πολιτικοί αναλυτές. Που βλέπουν ήδη ΠΑΣΟΚ επειδή, λέει, έτσι τους είπε ένας που ήπιανε μαζί του κρασί. Κι επειδή θα τον κράξουν όταν αυτό πλασάρει ως ανάλυση, πετάει κι ένα «η σύνεση επιβάλλει».

Το καλό είναι ότι ο κόσμος επιμένει να λογαριάζει μαζί τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το κακό είναι ότι δεν κάνει το επόμενο βήμα να απορρίψει και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Δε συνειδητοποιούν ότι μπορούν να τους ανατρέψουν, δε συνειδητοποιούν την ίδια τη δύναμή τους. Κι εδώ ο ρόλος του Τύπου που δε σπέρνει απλά τρόμο αλλά και σπρώχνει στο ανώδυνο.

Κι όμως, υπάρχει δρόμος. Οχι ένας «άλλος δρόμος», αλλά ο πολύ συγκεκριμένος δρόμος για να μην πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, όπως σημείωσε το ΚΚΕ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του. Κι αυτός ο δρόμος περνά μέσα από την ανασύνταξη - αντεπίθεση του εργατικού λαϊκού κινήματος, την ταξική συνειδητοποίηση, τη λαϊκή συμμαχία ενάντια στο κεφάλαιο και στα κόμματά του. Δρόμος που προϋποθέτει ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ.

Αυτή τη συνείδηση πασχίζουν να αποτρέψουν τα μίντια της αστικής τάξης. Και σ' αυτή την αγωνία τους βρίσκουν σύμμαχους ορισμένους που τη δική τους άρνηση να μετέχουν στο κόστος που συνεπάγεται ο δρόμος της ανατροπής, προσπαθούν να την καλύψουν αναρωτώμενοι ακόμα αν φταίει το ΚΚΕ που ξάφνου συννέφιασε ο ουρανός. Παρά τα φαινόμενα η αντάρα του πολέμου βοηθά και στο να ξεχωρίζουν η λάσπη απ' το γάργαρο νερό.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ: «Οπου κι αν βρισκόσουν αυτές τις μέρες, με όποιον κι αν συζητούσες, η αίσθηση που κυριαρχούσε ήταν η αβεβαιότητα για το μέλλον, η ανησυχία, η αγωνία για ένα σκοτεινό αύριο, αλλά και η αμφισβήτηση για τις ηγεσίες που θα διαχειριστούν το παρόν και το μέλλον μας. Μια διάχυτη απαισιοδοξία πλανιέται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, τροφοδοτώντας παράλληλα - κι αυτό ίσως είναι το χειρότερο - ένα αίσθημα ιδιώτευσης και αποστράτευσης, μια λογική του τύπου "ο σώζων εαυτόν σωθήτω"» ( ο Σ. Πολυμίλης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ: «Σε όλες τις συζητήσεις των εορταστικών ημερών (...) το ερώτημα που απασχολούσε περισσότερο ήταν τι γίνεται; Τι επιτέλους πρέπει να γίνει, γιατί δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση (...) ο επικείμενος ανασχηματισμός ήταν το πιο διαδεδομένο "καλαμπούρι" των ημερών (...) όλοι συμφωνούσαν, ακόμα και οι εκ πεποιθήσεως νεοδημοκράτες ότι χρειάζεται μια "εκτόνωση". Μια νέα αρχή που δεν μπορεί να είναι άλλη από μια πολιτική αλλαγή (...) και μάλιστα σύντομα. Μέσα στο 2009 (...) το επόμενο ερώτημα ήταν αν θα "τα καταφέρει" το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει δισταγμός. Ακόμα και από Πασόκους. Αλλά ο ρεαλισμός υπαγορεύει την υποστήριξή του. Πρέπει όμως και το ΠΑΣΟΚ να κάνει κάτι περισσότερο για να δημιουργήσει ρεύμα για μια "νέα εμπιστοσύνη" με επίκεντρο το ίδιο. Δεν πρέπει να αρκεστεί στην επισφαλή απόρριψη (μόνο) της ΝΔ» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

ΠΛΑΣΑΡΙΣΜΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ: «Υπάρχουν δύο μοντέλα ενημέρωσης. Το ένα είναι να μεταφέρεις πληροφορίες από τις πηγές σου. Το άλλο είναι να μεταφέρεις πληροφορίες προς τις πηγές σου. Με το δεύτερο μοντέλο δουλεύουν τις τελευταίες μέρες ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης όταν αναφέρονται στον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου. Προσπαθούν να επιβάλλουν όσα θέλουν. Δεν αποκαλύπτουν όσα ξέρουν. Πρώτα απ' όλα γιατί δεν ξέρουν. Είναι μάλλον απίθανο να συνομιλεί κάθε μέρα ο πρωθυπουργός με τόσους πολλούς δημοσιογράφους (...) στα μίντια συμβαίνει αυτό που έλεγε ο Αγγλος συγγραφέας Ντόναλντ Γκάνον. "Οταν τα στοιχεία είναι λίγα, αυτοί που ξέρουν είναι πολλοί"» (ο Γ. Λακόπουλος στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ η συμμαχία του και η πάλη κατά του κεφαλαίου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τριπλασιάστηκε το κόστος ζωής λόγω του ευρώ

ΤΑ ΝΕΑ: Ψάχνουν σωσίβιο με εκπτώσεις εδώ και τώρα

ΕΘΝΟΣ: ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ του 2009 ο Καραμανλής

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γαζώνουν και την εκεχειρία

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΥΠΟΠΤΕΣ ενέργειες των Τούρκων

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Με πυροτεχνήματα αλλά και μολότοφ υποδεχτήκαμε το 2009

Η ΧΩΡΑ: Ευχές με βόμβες

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΒΗΝΕΙ ΤΟ ΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι προκλήσεις του 2009

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι μεγάλοι φόβοι του 2009

Ο ΛΟΓΟΣ: ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ στους μισθούς

Η ΑΥΓΗ: Ευτυχές για τις τράπεζες δίσεκτο για τους εργαζόμενους

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 13 ΑΛΛΑΓΕΣ στις συντάξεις το 2009

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η κρίση θέλει καλοπέραση

«Η κρίση χτύπησε τους Ρώσους μεγιστάνες (...) Ο πιο προβεβλημένος εκπρόσωπος της νέας τάξης πλουσίων της Ρωσίας αναγκάζεται να βγάλει στο σφυρί ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά του αποκτήματα (...) Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς που έχει υποστεί ισχυρότατο πλήγμα από την παγκόσμια ύφεση, προτίθεται να πουλήσει την ποδοσφαιρική ομάδα Τσέλσι ή το υπερπολυτελές γιοτ "Pelorus" (...) Πάντως δεν χάνει το κέφι του (...) Το πάρτι που οργάνωσε στη Νέα Υόρκη δεν είχε λιγότερη χλιδή από αυτή που έχουν συνηθίσει οι καλεσμένοι του. Το μουσικό γκρουπ Kings o Leon που έπαιξε ειδικά για τη βραδιά έλαβε το ποσό των 450.000 δολαρίων» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Ο καπιταλισμός θέλει την αριστερά του

«Να υποχρεωθούν οι τράπεζες να δανείζουν με ευνοϊκούς όρους επιχειρήσεις που έχουν οικολογικά προγράμματα αλλά και ιδιώτες που θέλουν να μετατρέψουν τις κατοικίες τους σε ενεργειακά ουδέτερες (...) Δεν με ενδιαφέρει η ετικέτα του "τέλους του καπιταλισμού", αλλά το γεγονός ότι το χρήμα είναι κοινό αγαθό και πρέπει να χρησιμεύει σε όλους, πρέπει να το δικαιούνται όλοι (...) Καπιταλισμός ή όχι ένα μέρος της λύσης μπορεί να είναι κεϊνσιανό, δηλαδή δημόσια έργα» (η Σούζαν Ζορζ της οργάνωσης Attac στην ΑΥΓΗ).

και τη διανόηση που θα διδάσκει εκτόνωση

«Το κοινωνικό γεγονός της νεανικής εξέγερσης έχει ήδη καταγραφεί ακόμη και αν αυτή υποτεθεί απολύτως σιωπηρή και αφασική, πράγμα που βεβαίως δεν ισχύει κατ' ουδένα τρόπο για τη συγκεκριμένη εξέγερση, που εντυπωσίασε με την εφευρετικότητά και φαντασία της, με την ωριμότητα της απόγνωσής της, κι ακόμη με τη δημιουργική ανάληψη του πρόσφατου ιστορικού και κινηματικού παρελθόντος» (ο Κ. Βεργόπουλος στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ