ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Γενάρη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Πρωτοχρονιάτικος «μποναμάς»... απολύσεων

Η απολυμένη συμβασιούχος στις σκαλωσιές του Παρθενώνα. Διακρίνεται στα αριστερά του κίονα
Η απολυμένη συμβασιούχος στις σκαλωσιές του Παρθενώνα. Διακρίνεται στα αριστερά του κίονα
Νέο «κύμα» μαζικών απολύσεων που ανέρχονται σε εκατοντάδες είναι το πρωτοχρονιάτικο «δώρο» της κυβέρνησης στους εργαζόμενους στον πολιτισμό!

Παραμονές Πρωτοχρονιάς, στις 30/12 το απόγευμα, ο γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Θ. Δραβίλλας, έδωσε εντολή στους προϊστάμενους των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ να μη δέχονται στη δουλειά, από 1/1/2009, συμβασιούχους εργαζόμενους με δικαστικές αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ξαποστέλνει στην ανεργία ακόμη 670 εργαζόμενους του ΥΠΠΟ σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι προστίθενται στους 3.000 συμβασιούχους που απολύθηκαν μέχρι και το τέλος του χρόνου!

Δεκάδες εργαζόμενοι πολιόρκησαν την περασμένη Τετάρτη το γραφείο του γγ, ο οποίος αρνήθηκε κατηγορηματικά την ανάκληση των απολύσεων, υποσχόμενος μόνο ότι «όσοι απολυμένοι χρειάζονται» θα προσληφθούν σε προκηρύξεις τους επόμενους μήνες! Φυσικά, πρόκειται για γνωστό - και επί ΠΑΣΟΚ - εμπαιγμό, αφού η εσκεμμένη αοριστία των «υποσχέσεων» δεν εγγυάται αριθμό και διάρκεια προσλήψεων. Βέβαια, οι εργαζόμενοι απαιτούν σταμάτημα των απολύσεων, επαναπρόσληψη των απολυμένων, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και νέες προσλήψεις για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η «πολιορκία» έληξε μετά από συμφωνία για συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ και των εργαζομένων την ερχόμενη Τετάρτη.

Στο μεταξύ, η απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων (αρχαιολόγοι, αρχαιοφύλακες κλπ.) οδήγησε χθες μια απολυμένη συμβασιούχο να ανέβει στη σκαλωσιά του αετώματος του Παρθενώνα προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να κατέβει από εκεί αν δεν ερχόταν ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης. Τελικά, η απολυμένη κατέβηκε μετά από πολλές ώρες, χωρίς να μπει στον «κόπο» να εμφανιστεί κανείς από την ηγεσία του ΥΠΠΟ, υπογραμμίζοντας έτσι για μια ακόμη φορά τον κυνισμό της.

Οι εξελίξεις αυτές ήταν αναμενόμενες, όχι μόνο επειδή οι απολύσεις ουσιαστικά δεν έχουν σταματήσει τα τελευταία χρόνια, αλλά και επειδή ήδη από το περασμένο καλοκαίρι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα στη μισθοδοσία των εργαζομένων που δούλευαν με ασφαλιστικά μέτρα, με πρόσχημα την κατάργηση του ειδικού λογαριασμού. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι η ηγεσία του ΥΠΠΟ κάνει συνεχώς λόγο για... «τάξη» στα οικονομικά του ΥΠΠΟ λόγω αυτής της κατάργησης. Αλλωστε, το ΥΠΠΟ καλύπτεται πίσω από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το 2006, η οποία δεν εγκρίνει την πληρωμή εργαζομένων που παραμένουν στην εργασία τους με δικαστικές αποφάσεις από τον Τακτικό Προϋπολογισμό. Αντί, λοιπόν, το ΥΠΠΟ να ψάξει να βρει κονδύλια να πληρώσει τον κόσμο... τον απολύει!

Η εικόνα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μετά από όλα αυτά είναι πλέον τραγική: Οι υπηρεσίες έχουν ερημώσει, οι συμβάσεις έχουν τελειώσει όπως τέλειωσαν και τα χρηματοδοτούμενα από το Γ΄ ΚΠΣ έργα. Εμπειρο προσωπικό που δούλευε για χρόνια απολύεται και βάσει του γνωστού ΠΔ - «Παυλόπουλου» σύμφωνα με το οποίο, όσοι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει 24 μήνες εργασία στο ΥΠΠΟ δεν έχουν δικαίωμα να προσληφθούν ξανά σε αυτό ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν περιπτώσεις αρχαιοφυλάκων που εργάζονται με σύμβαση από το 2004 και με ασφαλιστικά μέτρα από το 2005! Μόνο στην Α' Εφορεία Αρχαιοτήτων, δηλαδή στην Εφορεία που έχει την ευθύνη της την ίδια την Ακρόπολη, απολύονται 80 εργαζόμενοι, ενώ στο Βυζαντινό Μουσείο απολύονται 22, οι περισσότεροι αρχαιοφύλακες, εργατοτεχνίτες, 3 νυχτοφύλακες και 1 αρχαιολόγος.

Φυσικά, ετοιμάζεται νέα «φουρνιά» συμβασιούχων και συνέχιση της εργασιακής ομηρίας.

Γιορτινές μουσικές προσκλήσεις
  • Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης εμφανίζεται αύριο (10 μ.μ.) και τη Δευτέρα, στην «Αυλαία» (Αγ. Ορους 15 και Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, 210 3474.074). Με συνοδοιπόρους τους μουσικούς Γιώργο Καλούδη (5χορδο ηλεκτρικό τσέλο, κρητική λύρα), Μιχάλη Καπηλίδη (τύμπανα) και Σταύρο Λάντσια (πιάνο, πλήκτρα), παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με ιδιαίτερο ήχο και ανατρεπτικές ενορχηστρώσεις. Με νέες προσεγγίσεις γνωστών δικών του τραγουδιών, άλλων δημιουργών και με κάποια νέα, ακυκλοφόρητα ακόμη τραγούδια του.
  • Στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Κολωνάκι), αύριο (9 μ.μ.) η Στεργιανή και η παρέα της προσφέρουν ένα σεργιάνι, με λαϊκά, παραδοσιακά και ρεμπέτικα τραγούδια. Τη Δευτέρα και την Τρίτη, στον ίδιο χώρο εμφανίζεται το κιθαριστικό - φωνητικό ντουέτο των Vojislav Ivanovic και Aleksandra Lazarevic, με τον Τάκη Φαραζή (πιάνο). Παρουσιάζουν αντιπροσωπευτικές πρωτότυπες συνθέσεις του Vojislav, επιλεγμένα κλασικά κομμάτια, ισπανικά και βαλκανικά, από bossa nova, τζαζ μέχρι αυτοσχεδιαστική μουσική. Ακολουθεί την Τετάρτη, ο νεαρός Γάλλος Bertrand Moreau, με γαλλικά τραγούδια (E. Piaf, J. Brel) και πολλά ελληνικά. Πιάνο: Βενιαμίν Χατζηκουμπαρόγλου, Κωνσταντίνος Χατζής.
  • Στο «Κύτταρο» (Αρνών και Ηπείρου), τη Δευτέρα και την Τρίτη (10.30 μ.μ.), επιστρέφουν οι «Wishbone Ash», ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα του κλασικού βρετανικού ροκ. Επικεφαλής το ιδρυτικό μέλος τους, Martin Turner, και στις «αποσκευές» τους ολόκληρο το θρυλικό άλμπουμ «Argus», καθώς και διαχρονικά τραγούδια από την 40χρονη πορεία τους.
Παράταση προβολών για την Κούβα

Από την ταινία «Κάτω από τις βόμβες»
Από την ταινία «Κάτω από τις βόμβες»
Για 3η εβδομάδα συνεχίζεται το κινηματογραφικό αφιέρωμα για τα 50 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης στον κινηματογράφο «Αφαία» (Δημοσθένους 96, Καλλιθέα), μετά την επιτυχία των δύο πρώτων εβδομάδων.

Ταυτόχρονα ξεκινά και καθημερινή προβολή (11 μ.μ.) της ταινίας «Κάτω από τις βόμβες», που γυρίστηκε στη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών στο Λίβανο. (Ενιαίο ημερήσιο εισιτήριο 7 ευρώ. Εβδομαδιαία κάρτα, για όλες τις προβολές, 30 ευρώ).

Το πρόγραμμα προβολών έχει ως εξής (καθημερινά από τις 6 μ.μ.): Σήμερα: «Buena vista social club», «Το φωτεινό βουνό», «Κουβανική ευλογία», «ΤΣΕ: Ανάμεσα στους θρύλους», «Η Αλέιδα θυμάται τον πατέρα της», «Η επιστροφή του Τσε στην Κούβα», «Κάτω από τις βόμβες».

Αύριο: «VIVA CUBA», «Οχτώβρης του '67», «Ο θάνατος του Τσε», «Το εμπάργκο εναντίον της Κούβας», «Φιδέλ: Αναμνήσεις από τον Τσε», «Η επιστροφή του Τσε στην Κούβα», «Κάτω από τις βόμβες».

5/1: «Τσε, 30 χρόνια μετά», «Ταξιδεύοντας με τον Τσε», «Musica cubana», «Μια μέρα με τον Κομαντάντε Φιδέλ Κάστρο», «Κάτω από τις βόμβες».

6/1: «Κούβα, 30 χρόνια μετά», «Τσε, ο αρχηγός της Φάλαγγας 4», «Ο έρωτας, η πολιτική, η επανάσταση», «El Che», «Κουβανική ευλογία», «Κάτω από τις βόμβες».

7/1: «Τσε Γκεβάρα», «Δημιουργός, κάθε μέρα σύντροφος», «Μέχρι τη νίκη, για πάντα», «Μια φωτογραφία κάνει το γύρο του κόσμου», «Τσε, κομαντάντε, φίλε», «Η επιστροφή του Τσε στην Κούβα», «Ελ Μπένι», «Κάτω από τις βόμβες».

Μέχρι τις 10/1 στον τεχνοχώρο «Το μήλο» (Αμύντα 11, πλ. Προσκόπων), παρουσιάζεται ομαδική έκθεση με τίτλο «Να τα πούμε;». Είκοσι πέντε συνολικά καλλιτέχνες καταθέτουν το δικό τους χρώμα, στις γιορτινές αυτές μέρες. Ανάμεσά τους οι: Γ. Ασημακόπουλος, Τ. Καγκλής, Γ. Κόττης, Μ. Μανουσάκης, Γ. Μαυροειδής, Β. Σπεράντζας κ.ά.

Στον πολυχώρο «Αλεκτον» (Σφακτηρίας 23, Κεραμεικός) φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Κόκορη. Παρουσιάζονται (έως 7/1), 40 έργα μεικτής τεχνικής που έγιναν από το 2000 έως το 2005.

Συναυλία στον «Ιανό» δίνει τη Δευτέρα (5/1) η Ελένη Ροδά με τραγούδια των Ζαμπέτα, Μούτση, Λοΐζου, Θεοδωράκη κ.ά., καθώς κι ένα θεατρικό μονόπρακτο. Θα προλογίσουν οι Λ. Παπαδόπουλος και Κ. Γεωργουσόπουλος. Συντονισμός προγράμματος: Πάνος Σαββόπουλος.

«Γλυκό μεθύσι», όπως και ο πρώτος προσωπικός δίσκος του, τιτλοφορείται η μουσική παράσταση του Μάκη Σεβίλογλου (8 και 15/1, 9 μ.μ.), στον «Ιανό» (Σταδίου 24). Μαζί με τη Ζωή Παπαδοπούλου θα παρουσιάσει τραγούδια από το άλμπουμ και από προηγούμενες δισκογραφικές του συνεργασίες με την Χ. Αλεξίου, καθώς και επιλεγμένα τραγούδια από τη σημερινή και την παλιότερη ελληνική μουσική σκηνή. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Νίκος Δελλαπόρτας - κιθάρες, Αλέξανδρος Τσούγιεφ - μπαγιάν, Δημήτρης Κίτσιος - κοντραμπάσο.

Βραδιά, αφιερωμένη στα παιδιά του αναρρωτηρίου Πεντέλης, πραγματοποιείται τη Δευτέρα (5/1), στο «Χάραμα» (Σκοπευτήριο Καισαριανής, 210 7669742). Οι Δημήτρης Μπάσης, Σοφία Παπάζογλου, μαζί με τους Χρυσούλα Στεφανάκη, Ηρώ Σαΐα και Βαγγέλη Δούβαλη, τραγουδούν σε μία ξεχωριστή παράσταση τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στη μονάδα κοινωνικής φροντίδας παιδιού του αναρρωτηρίου Πεντέλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ