Σάββατο 3 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Πρωτοχρονιάτικος «μποναμάς»... απολύσεων

Η απολυμένη συμβασιούχος στις σκαλωσιές του Παρθενώνα. Διακρίνεται στα αριστερά του κίονα
Η απολυμένη συμβασιούχος στις σκαλωσιές του Παρθενώνα. Διακρίνεται στα αριστερά του κίονα
Νέο «κύμα» μαζικών απολύσεων που ανέρχονται σε εκατοντάδες είναι το πρωτοχρονιάτικο «δώρο» της κυβέρνησης στους εργαζόμενους στον πολιτισμό!

Παραμονές Πρωτοχρονιάς, στις 30/12 το απόγευμα, ο γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Θ. Δραβίλλας, έδωσε εντολή στους προϊστάμενους των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ να μη δέχονται στη δουλειά, από 1/1/2009, συμβασιούχους εργαζόμενους με δικαστικές αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ξαποστέλνει στην ανεργία ακόμη 670 εργαζόμενους του ΥΠΠΟ σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι προστίθενται στους 3.000 συμβασιούχους που απολύθηκαν μέχρι και το τέλος του χρόνου!

Δεκάδες εργαζόμενοι πολιόρκησαν την περασμένη Τετάρτη το γραφείο του γγ, ο οποίος αρνήθηκε κατηγορηματικά την ανάκληση των απολύσεων, υποσχόμενος μόνο ότι «όσοι απολυμένοι χρειάζονται» θα προσληφθούν σε προκηρύξεις τους επόμενους μήνες! Φυσικά, πρόκειται για γνωστό - και επί ΠΑΣΟΚ - εμπαιγμό, αφού η εσκεμμένη αοριστία των «υποσχέσεων» δεν εγγυάται αριθμό και διάρκεια προσλήψεων. Βέβαια, οι εργαζόμενοι απαιτούν σταμάτημα των απολύσεων, επαναπρόσληψη των απολυμένων, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και νέες προσλήψεις για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η «πολιορκία» έληξε μετά από συμφωνία για συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ και των εργαζομένων την ερχόμενη Τετάρτη.

Στο μεταξύ, η απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων (αρχαιολόγοι, αρχαιοφύλακες κλπ.) οδήγησε χθες μια απολυμένη συμβασιούχο να ανέβει στη σκαλωσιά του αετώματος του Παρθενώνα προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να κατέβει από εκεί αν δεν ερχόταν ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης. Τελικά, η απολυμένη κατέβηκε μετά από πολλές ώρες, χωρίς να μπει στον «κόπο» να εμφανιστεί κανείς από την ηγεσία του ΥΠΠΟ, υπογραμμίζοντας έτσι για μια ακόμη φορά τον κυνισμό της.

Οι εξελίξεις αυτές ήταν αναμενόμενες, όχι μόνο επειδή οι απολύσεις ουσιαστικά δεν έχουν σταματήσει τα τελευταία χρόνια, αλλά και επειδή ήδη από το περασμένο καλοκαίρι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα στη μισθοδοσία των εργαζομένων που δούλευαν με ασφαλιστικά μέτρα, με πρόσχημα την κατάργηση του ειδικού λογαριασμού. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι η ηγεσία του ΥΠΠΟ κάνει συνεχώς λόγο για... «τάξη» στα οικονομικά του ΥΠΠΟ λόγω αυτής της κατάργησης. Αλλωστε, το ΥΠΠΟ καλύπτεται πίσω από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το 2006, η οποία δεν εγκρίνει την πληρωμή εργαζομένων που παραμένουν στην εργασία τους με δικαστικές αποφάσεις από τον Τακτικό Προϋπολογισμό. Αντί, λοιπόν, το ΥΠΠΟ να ψάξει να βρει κονδύλια να πληρώσει τον κόσμο... τον απολύει!

Η εικόνα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μετά από όλα αυτά είναι πλέον τραγική: Οι υπηρεσίες έχουν ερημώσει, οι συμβάσεις έχουν τελειώσει όπως τέλειωσαν και τα χρηματοδοτούμενα από το Γ΄ ΚΠΣ έργα. Εμπειρο προσωπικό που δούλευε για χρόνια απολύεται και βάσει του γνωστού ΠΔ - «Παυλόπουλου» σύμφωνα με το οποίο, όσοι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει 24 μήνες εργασία στο ΥΠΠΟ δεν έχουν δικαίωμα να προσληφθούν ξανά σε αυτό ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν περιπτώσεις αρχαιοφυλάκων που εργάζονται με σύμβαση από το 2004 και με ασφαλιστικά μέτρα από το 2005! Μόνο στην Α' Εφορεία Αρχαιοτήτων, δηλαδή στην Εφορεία που έχει την ευθύνη της την ίδια την Ακρόπολη, απολύονται 80 εργαζόμενοι, ενώ στο Βυζαντινό Μουσείο απολύονται 22, οι περισσότεροι αρχαιοφύλακες, εργατοτεχνίτες, 3 νυχτοφύλακες και 1 αρχαιολόγος.

Φυσικά, ετοιμάζεται νέα «φουρνιά» συμβασιούχων και συνέχιση της εργασιακής ομηρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ