ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Γενάρη 2009
Σελ. /28
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
Καταγγέλλει τα συνδικαλιστικά δεκανίκια των ιμπεριαλιστών

Σε μήνυμά της καλεί όλα τα αραβικά συνδικάτα «να ενωθούμε με τη μεγάλη οικογένεια της ΠΣΟ που η πολιτική της εκφράζει τα αληθινά συμφέροντα όλων των Αράβων»

Οι δυο γραμμές που συγκρούονται στο συνδικαλιστικό κίνημα σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο εκφράζονται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο και στο ζήτημα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης σε βάρος των Παλαιστινίων. Αδιάψευστος μάρτυρας το μήνυμα που απέστειλε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Παλαιστίνης (GUPW) προς όλα τα Συνδικάτα του αραβικού κόσμου, στο οποίο σημειώνει:

«Αδέρφια Αραβες,

Αυτές τις κρίσιμες στιγμές για το λαό μας ζητάμε από όλους σας την πιο δραστήρια συμπαράσταση. Κάνουμε έκκληση για ηθική και υλική στήριξη του παλαιστινιακού λαού.

Ευχαριστούμε όλους τους Αραβες για ό,τι έχουν κάνει μέχρι τώρα για το λαό μας. Ευχαριστούμε και την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) που από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την ισραηλινή επιδρομή σε βάρος των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ΠΣΟ (WFTU) πήρε ξεκάθαρη θέση αυτή τη φορά όπως κάνει πάντοτε από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Εκανε ενέργειες προς τον ΟΗΕ και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ζητώντας να σταματήσει η δολοφονική πολιτική του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων. Η συμπαράσταση της WFTU είναι αληθινή, αδερφική και ταξική, αντίθετα η στάση της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC) είναι απαράδεκτη. Βάζει στην ίδια θέση τους δολοφόνους με τα θύματα, βάζει στην ίδια θέση τους ιμπεριαλιστές με τους φτωχούς, πεινασμένους και απλούς ανθρώπους που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Καταδικάζουμε τη στάση της ITUC. Καλούμε όλα τα αραβικά συνδικάτα να ενωθούμε με τη μεγάλη οικογένεια της ΠΣΟ που η πολιτική της εκφράζει τα αληθινά συμφέροντα όλων των Αράβων. Που η στρατηγική και η ταχτική της είναι ξεκάθαρα ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ και των κυβερνήσεων του Ισραήλ».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Παρέμβαση στον ΓΓ του ΟΗΕ για το έγκλημα

Νέες πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, για να σταματήσει το μακελειό και να εκφραστεί η αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης

Κλιμακώνοντας τις παρεμβάσεις της σε διεθνές επίπεδο υπέρ του παλαιστινιακού λαού, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία κατέθεσε μέσω του εκπροσώπου της στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη υπόμνημα (398/29 - 12 - 2008) στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν. Η ΠΣΟ απαιτεί την άμεση επέμβαση των Ηνωμένων Εθνών, για να σταματήσει η δολοφονική ισραηλινή επίθεση. Στην επιστολή σημειώνεται:

«Εκ μέρους της ΠΣΟ καταδικάζουμε τη βάρβαρη ισραηλινή αεροπορική επίθεση ενάντια στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Η θηριωδία του ισραηλινού στρατού, μέχρι τώρα (σ.σ. 29/12), έχει ως αποτέλεσμα 250 νεκρούς και 750 τραυματίες, οι περισσότεροι από αυτούς πολίτες και παιδιά.

Αυτό που συμβαίνει είναι ΕΓΚΛΗΜΑ. Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα η ισραηλινή επιθετικότητα, η οποία αποτελεί διαρκή απειλή για την ειρήνη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ηρωικό Παλαιστινιακό λαό και τον αγώνα τους. Απαιτούμε όλες οι ισραηλινές δυνάμεις να αποχωρήσουν απ' όλες τις αραβικές περιοχές. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ έχουν τεράστιες ευθύνες για την παροχή ουσιαστικής κάλυψης στην πολιτική ηγεσία του Ισραήλ. Αυτό συμβαίνει και τώρα και γι' αυτό το λόγο είναι συνένοχοι στο έγκλημα.

Ο Παλαιστινιακός λαός δικαιούται να μάχεται για την αναγνώριση του νόμιμου δικαιώματός του, να έχει το δικό του ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αυτός ο αγώνας είναι ιερός και δίκαιος και χρειάζεται την υποστήριξη όλων των προοδευτικών δυνάμεων της ανθρωπότητας. Η ΠΣΟ, πάντα στο πλευρό αυτού του αγώνα, απαιτεί την άμεση παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών και καλεί όλο το διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα να υποστηρίξει τον Παλαιστινιακό λαό».

Σημειώνεται ότι το πρωί της Κυριακής, διοργανώνεται στη Δαμασκό της Συρίας Αραβική Συνδικαλιστική Σύσκεψη, στην οποία θα συμμετέχει και η ΠΣΟ, με τον εκπρόσωπό της Adib Miro, αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Να καταδικαστούν οι φονιάδες

Δυναμώνει η αλληλεγγύη από Συνδικάτα και Ομοσπονδίες

Με εντεινόμενους ρυθμούς συνεχίζεται από τις ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις η έκφραση αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους και η καταδίκη της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας του Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ. Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας καταδικάζει το αποτρόπαιο και απάνθρωπο έγκλημα, το οποίο όπως σημειώνει «δεν είναι κεραυνός εν αιθρία».

«Η όλη κατάσταση στην περιοχή είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής των ιμπεριαλιστών του Ισραήλ, που με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, θέλουν τον παλαιστινιακό λαό σκυμμένο, χωρίς καμία ελπίδα για δημιουργία πραγματικού βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, εντάσσεται στα σχέδια για τη νέα Μέση Ανατολή» σημειώνει ανάμεσα σε άλλα η Ομοσπονδία και συνεχίζει:

«Τεράστιες ευθύνες έχει η ελληνική κυβέρνηση γιατί ακολουθώντας τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εξισώνει το θύμα με το θύτη, κρατάει ίσες αποστάσεις, διευκολύνει το απάνθρωπο έργο των Ισραηλινών. Ευθύνη επίσης έχουν και οι πολιτικές δυνάμεις που, ευθυγραμμισμένες με την ΕΕ, δίνουν άφεση αμαρτιών στην ισραηλινή και ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Απαιτούμε η ελληνική κυβέρνηση να πάρει σαφή θέση καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης του Ισραήλ».

Η Ομοσπονδία καλεί τους οικοδόμους να εκφράσουν έμπρακτα την ταξική τους αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό με κάθε τρόπο. Να συμμετέχουν μαζικά στις αγωνιστικές μαχητικές κινητοποιήσεις του ταξικού εργατικού κινήματος. Απαιτεί από την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει να δολοφονεί τον παλαιστινιακό λαό, να καταστρέφει την περιουσία του και τον πολιτισμό του. Να δοθεί ουσιαστική λύση του παλαιστινιακού προβλήματος για τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Να σταματήσει ο απάνθρωπος αποκλεισμός που έχει επιβάλει το Ισραήλ.

Ανάλογα ψηφίσματα έχουν εκδώσει μέχρι στιγμής δεκάδες ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Ανάμεσά τους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ηλείας, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και άλλοι.

Αλληλεγγύη καλλιτεχνικών σωματείων

To ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), με χτεσινή ανακοίνωσή του, καταδικάζει απερίφραστα τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας. Το ΣΕΗ μεταξύ άλλων τονίζει: «Υψώνουμε φωνή αντίστασης και αποδοκιμάζουμε τα ιμπεριαλιστικά σχέδια που στηρίζουν με την ανοχή τους, την ένοχη σιωπή τους και την πολιτική των "ίσων αποστάσεων" οι ΗΠΑ και οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ. Καλούμε τους συναδέλφους μας να συμπαρασταθούν στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό με κάθε μέσο. Πρέπει, για άλλη μια φορά, οι άνθρωποι που διδάσκουν ήθος και πολιτισμό να βρεθούν στην πρωτοπορία, να καταδικάσουν τη βαρβαρότητα, την υποκρισία και τον απάνθρωπο αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ και να υποστηρίξουν το δίκαιο αγώνα για ειρήνη και δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

Τα ΔΣ του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και του Συλλόγου Καθηγητών Ωδείων Αναγνωρισμένων, με κοινή ανακοίνωσή τους, καταδικάζουν «το βάρβαρο έγκλημα που διαπράττει η ισραηλινή κυβέρνηση κατά του παλαιστινιακού λαού, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ. Το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα είναι κρίκος στην αλυσίδα χειραγώγησης των λαών από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, στην προσπάθειά τους να κρατούν τους λαούς υποχείριά τους και να τους αφαιρούν δικαιώματα (εργασιακά, κ.ά.) και όσον αφορά τους καλλιτέχνες να τους αποκόψουν από τον κοινωνικό ρόλο τους». Οι δύο σύλλογοι δηλώνουν ότι «συμπαρατάσσονται με τις δυνάμεις της χώρας μας που απαιτούν άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας και καλούν τα μέλη τους έμπρακτα να υποστηρίξουν το δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων κατά της ισραηλινής κατοχής και τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ