ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Γενάρη 2009
Σελ. /32
Η κρίση ως άλλοθι αντεργατικών μεθοδεύσεων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με τις ευλογίες των κυβερνήσεων και τη συναίνεση του εργοδοτικού συνδικαλισμού, τα μονοπώλια επιχειρούν να ρίξουν όλες τις συνέπειες από τη διεθνή καπιταλιστική κρίση στις πλάτες της εργατικής τάξης. Η επιχείρηση αυτή είναι ολοφάνερη στην περίπτωση των αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες αφού εξασφάλισαν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ, στα πλαίσια των «προγραμμάτων σωτηρίας» που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις, προχώρησαν σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις για τη μείωση του «κόστους παραγωγής» και με την απειλή νέων απολύσεων επιβάλλουν νέους αντεργατικούς κανονισμούς με περικοπή μισθών και αφαίρεση δικαιωμάτων.

Οπως προκύπτει από τη μελέτη των σχεδίων ανασυγκρότησης που εκπόνησαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής στις προτάσεις τους. Αυτός ο παρονομαστής είναι η μείωση του χρόνου εργασίας, με αντίστοιχη μείωση των μισθών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Πρέπει να σημειωθεί ότι σ' αυτή την επιχείρηση κατάργησης των εργατικών δικαιωμάτων οι εταιρείες βρίσκουν αρωγό τις κυβερνήσεις που νομοθετούν τέτοιες ρυθμίσεις, είτε οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία συστηματικά υπονομεύει τους όρους σταθερής εργασίας και αμοιβής (π.χ. 78ωρο).

Αν και επιχειρείται από πολλές πλευρές να παρουσιαστεί η κρίση της αυτοκινητοβιομηχανίας ως κρίση χρηματοπιστωτική (κρίση ρευστότητας), εντούτοις τα στοιχεία δείχνουν πως πρόκειται για κρίση υπερπαραγωγής. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2007 αν και είχε σημειωθεί χαλάρωση της ζήτησης, οι βιομηχανίες του κλάδου παρήγαγαν 53 εκατ. αυτοκίνητα και 20 εκατ. αυτοκίνητα εμπορικής χρήσης, 5,7% περισσότερα σε σχέση με το 2006.

Ας δούμε πώς οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν την κρίση αυτή, ενώ έχουν ήδη ανακοινώσει (από τις αρχές Σεπτέμβρη) 18.000 απολύσεις. Ομως δε μένουν μόνο σ' αυτό.

Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία «FIAT» ανακοίνωσε ότι θα κλείσει για τουλάχιστον 2 εβδομάδες τα περισσότερα εργοστάσιά της μεταξύ Γενάρη και Φλεβάρη, ενώ θα αναστείλει επίσης για 4 εβδομάδες την παραγωγή στο εργοστάσιο παραγωγής της «Alfa Romeo».

Στη Γερμανία η «Opel», η οποία ανήκει στην «General Motors», μελετά το ενδεχόμενο να μειώσει το ωράριο εργασίας, περιορίζοντας κατά 20% με 30% την παραγωγή ορισμένων μοντέλων της.

Η «Daimler», η αυτοκινητοβιομηχανία που κατασκευάζει τη «Mercedes», έχει ήδη ανακοινώσει τη μείωση των ημερών σε 4 με 3 την εβδομάδα σε 2 εργοστάσιά της από τα μέσα Γενάρη.

Στη Γαλλία, η «Peugeot-Citroen» και η «Renault» έχουν ανακοινώσει 2.700 απολύσεις η πρώτη και 6.000 η δεύτερη.

Στη Βρετανία, η «Vauxhall», που ανήκει και αυτή στην GM, προσφέρει στο μισό της περίπου εργατικό δυναμικό οκτάμηνη «άδεια» από 1η Γενάρη έως την 1η Σεπτέμβρη του 2009, με 30% του μισθού.

Η «Honda» ετοιμάζεται και αυτή να μειώσει την παραγωγή, ενώ η BMW ανακοίνωσε το προσωρινό κλείσιμο για 4 εβδομάδες του εργοστασίου της στην Οξφόρδη.

Στη Σουηδία, η «Volvo» και η «Saab», που ανήκουν στη «Ford» και την GM αντίστοιχα, έχουν περικόψει ήδη 2.700 θέσεις εργασίας, οι οποίες μπορεί να φτάσουν τις 4.000 τους επόμενους μήνες.

Στην Τσεχία, η «Skoda» έχει ανακοινώσει το προσωρινό κλείσιμο της παραγωγής για ένα μήνα, ενώ «Ford» και GM έχουν ανακοινώσει προσωρινό κλείσιμο εργοστασίων και μείωση των ωρών εργασίας στα εργοστάσιά τους στη Ρωσία.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Η μεγάλη «βουτιά» των δεικτών

Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, το 2008 έκλεισε με συνολικές «απώλειες» στα χρηματιστήρια άνω των 30 τρισ. δολαρίων, ποσό διπλάσιο του ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών!

Βεβαίως, τα 30 δισ. δολάρια δεν εξαφανίστηκαν, απλώς έχουν «φύγει» από τα χρηματιστήρια, αναζητώντας άλλες ασφαλέστερες τοποθετήσεις, στα χέρια αυτών που κεφαλαιοποιούν κέρδη εν μέσω της κρίσης.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών έχουν απολέσει κατά μέσον όρο το 45% της αξίας τους από τις αρχές της χρονιάς. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση της ιστορίας, ενώ και στα υπόλοιπα διεθνή χρηματιστήρια οι απώλειες φαίνονται εξίσου μεγάλες.

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei απώλεσε συνολικά 42,1% της αξίας του. Στο χρηματιστήριο της Σαγκάης ο δείκτης απώλεσε το 65% της αξίας του.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Χρηματιστηρίων, η οποία παρακολουθεί 53 χρηματιστήρια σε ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες εκτιμά ότι σχεδόν 30 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία εξανεμίστηκαν μέχρι τα τέλη Νοέμβρη.

Στις ΗΠΑ, η πτώση στα χρηματιστήρια και στις τιμές των ακινήτων ήταν η μεγαλύτερη της τελευταίας 80ετίας.

Ενώ, λοιπόν, καταγράφεται αυτή η κατάσταση στους χρηματιστηριακούς δείκτες, η ζήτηση μειώνεται ως αποτέλεσμα της οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων. Το Δεκέμβρη, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 38 μονάδες από τις 44,7 του Νοέμβρη, ενώ αναμενόταν ότι θα είχε άνοδο. Οπως πιστοποίησε το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ, η αμερικανική οικονομία περιστέλλεται επί 12 μήνες κατά σειρά - πρόκειται για τη μεγαλύτερης διάρκειας κάμψη στην ιστορία, χωρίς ταυτόχρονα να διακρίνεται έξοδος από το τούνελ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΛΟΥΚΕΤΑ Η σημαντική μείωση της ζήτησης θα οδηγήσει πάνω από 1.600 βρετανικές επιχειρήσεις λιανικής να κλείσουν εντός του 2009, ενώ ένα στα δέκα καταστήματα θα αδειάσει, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη. Σε έρευνα της εταιρείας «Experian» αναφέρεται ότι οι συνθήκες στην αγορά για όσους επιβιώσουν της κρίσης θα είναι οι χειρότερες τα τελευταία 30 χρόνια. Θα πληγούν επίσης οι προμηθευτές, κατασκευαστές διαφόρων προϊόντων και πάροχοι υπηρεσιών.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ - ΕΥΡΩ Η Σλοβακία είναι από την περασμένη Πέμπτη η 16η χώρα της ζώνης του ευρώ, υιοθετώντας το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, αντικαθιστώντας την κορόνα. Εκτιμάται ότι θα είναι το τελευταίο μέλος της Ευρωζώνης για κάποιο διάστημα, δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής κρίσης και κατόπιν θα ακολουθήσουν η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία. Πάντως τα 5,4 εκατομμύρια των κατοίκων της Σλοβακίας θα είναι οι πιο φτωχοί στο κλαμπ του ευρώ, με ΑΕΠ που ανέρχεται στο 71% του μέσου όρου της ΕΕ.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Ο αριθμός των ανέργων της Αυστραλίας αναμένεται να διπλασιαστεί κατά το επόμενο οικονομικό έτος λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αποθεματικής Τράπεζας. Σε σχετική έκθεσή της προβλέπεται ότι το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί από 4,4% που είναι σήμερα στο 8% εντός του 2009 και οι άνεργοι θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ