ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενισχύει τους εργοδότες, καταδικάζει τους ανέργους

Νέα «πακέτα» για τις μεγαλοεπιχειρήσεις ετοιμάζει το υπουργείο Απασχόλησης, στο όνομα της οικονομικής κρίσης

«Η απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι στην κυβέρνηση είναι μία: Επίδομα 1.120 ευρώ σε όλους τους ανέργους, καμιά ενίσχυση στους βιομηχάνους». Αυτό ήταν το σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ στις δηλώσεις της υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη - Πετραλιά, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό χτες το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτό γιατί, για πολλοστή φορά, η αρμόδια υπουργός Απασχόλησης επανέλαβε την ίδια ξαναζεσταμένη σούπα για μέτρα και προγράμματα στήριξης δήθεν των ανέργων, τα οποία στην πράξη μεταφράζονται σε οικονομική στήριξη των εργοδοτών και των βιομηχάνων.

Εξερχόμενη του Μαξίμου, η υπουργός υποστήριξε ότι «μέσα στα περιθώρια που δίνει ο προϋπολογισμός θα κατευθυνθούν και οι ευρωπαϊκοί, αλλά και οι εθνικοί πόροι, προς τις πιο ευπαθείς ομάδες, τη θωράκιση των θέσεων εργασίας, αλλά και τη δυνατότητα δημιουργίας περισσότερων ευκαιριών στην αγορά εργασίας». Μόνο που οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι άνεργοι και οι απολυμένοι, εγκαταλείπονται στην τύχη τους με εξευτελιστικά επιδόματα - όταν και αυτά τα παίρνουν - ενώ η θωράκιση των θέσεων, στην πράξη γίνεται θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων με τη γερή ενίσχυσή τους.

Αυτή ακριβώς την πολιτική εξυπηρετεί και ο σχετικός νόμος 3227/04 που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε «επίδομα εργασίας» και κατευθύνεται στις επιχειρήσεις. Νόμο που με πρόσφατη τροπολογία η κυβέρνηση της ΝΔ επεκτείνει και στον δημόσιο τομέα. Δηλαδή το Δημόσιο θα χρηματοδοτείται από τον ΟΑΕΔ για προσωρινές προσλήψεις ανέργων, αντί να χρηματοδοτεί τους ίδιους τους ανέργους. Οσο για τις υποκριτικές διαμαρτυρίες του ΠΑΣΟΚ, αυτές δεν έχουν την παραμικρή αξία, αφού το πρόβλημα δεν είναι αν η επιχείρηση που προσωρινά προσλαμβάνει είναι μόνο ιδιωτική - όπως προέβλεπε ο δικός της νόμος - ή και δημόσια, όπως θέλει η ΝΔ. Γιατί και στις δύο περιπτώσεις αυτοί που θίγονται είναι οι άνεργοι.

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΠΟΤΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Απεργιακή απάντηση στους εκβιασμούς

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στα κατά τόπους παραρτήματα του ΟΑΕΔ την Πέμπτη από την Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα των Οικοδόμων

Απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα δράσης των οικοδόμων
Απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα δράσης των οικοδόμων
Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στα έργα της ΠΟΤΑ, στην Καλαμάτα, προχωρούν αύριο Τετάρτη οι οικοδόμοι, απαντώντας αποφασιστικά στην επιχείρηση τρομοκρατίας που έχει στήσει το τελευταίο διάστημα η εργοδοσία. Με απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Μεσσηνίας, οι εργαζόμενοι «νεκρώνουν» αύριο το εργοτάξιο, όπου πρόσφατα απολύθηκε ο Αντρέι Σπαταρού, μέλος της προσωρινής διοίκησης του παραρτήματος του συνδικάτου, καταγγέλλοντας τις απειλές με τις οποίες η εργοδοσία προσπαθεί να επιβάλει καθεστώς πλήρους υποταγής στις εντολές της.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που καλλιεργεί η εργοδοσία είναι ότι, σε παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε το συνδικάτο ζητώντας την ανάκληση της απόλυσης, αντιμετώπισε τους εκβιασμούς του εργοταξιάρχη Δερβένη, ο οποίος έφτασε στο σημείο να πει ότι θα φέρει λεωφορεία με μπράβους (!). Η απόλυση του συνδικαλιστή - σημειώνει σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο - είναι «συνέχεια απειλών κατά της ζωής των συνδικαλιστών της προσωρινής διοίκησης και μέρος της προσπάθειας της εργοδοσίας να επιβάλει καθεστώς υποταγής και τρομοκράτησης των εργαζομένων για να μη γραφτούν στο σωματείο τους και να μη διεκδικούν δουλειά, για καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους».

«Γελιούνται Τεμές - "Ακτωρας" - Διαμαντόπουλος και λοιποί υπεργολάβοι αν νομίζουν ότι θα συνεχίσουν να τρομοκρατούν, να εκβιάζουν, να απειλούν, να πληρώνουν κάτω από τη Συλλογική Σύμβαση, να καθυστερούν τις πληρωμές, να κλέβουν τα ένσημα», υπογραμμίζει το συνδικάτο. Η απεργία αποτελεί ένα πρώτο αγωνιστικό βήμα για την ανάκληση της απόλυσης, την καταβολή των δεδουλευμένων, την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Στο μεταξύ, σε εφαρμογή μπαίνει και το πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα που η Ομοσπονδία Οικοδόμων παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Παρασκευή. Μαζί με τα πρωτοβάθμια συνδικάτα του κλάδου, οι οικοδόμοι όλης της χώρας προχωρούν μεθαύριο Πέμπτη σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στα κατά τόπους παραρτήματα του ΟΑΕΔ, απαιτώντας ουσιαστική προστασία των ανέργων του κλάδου.

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΑΤΤΙΚΗ
Επικυρώθηκε η σύμβαση των εργοδοτικών

Νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρωνας»

Μείωση των αποδοχών τους, αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων σημαίνει για τους εργαζόμενους στην ξενόγλωσση εκπαίδευση στην Αττική η κήρυξη από το υπουργείο Απασχόλησης ως υποχρεωτικής της σύμβασης που υπέγραψε το εργοδοτικό σωματείο που στήθηκε στο χώρο. Πρόκειται για κομμάτι της επίθεσης που εξαπολύεται τα τελευταία χρόνια απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, τόσο από την εργοδοσία όσο και από την κυβέρνηση.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρωνας», ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αγωνιστεί ενάντια στην εξέλιξη αυτή, καταγγέλλει ότι στις 9 Δεκέμβρη κηρύχτηκε ως υποχρεωτική από το υπουργείο Απασχόλησης η εξευτελιστική ΣΣΕ του εργοδοτικού σωματείου για την Αττική, σύμφωνα με την οποία οι εργοδότες απαιτούν από τους καθηγητές να εργάζονται με 8,15 ευρώ την ώρα μεικτά, χωρίς την αναγνώριση της προϋπηρεσίας και χωρίς την καταβολή της άδειας Χριστουγέννων και Πάσχα. «Το υπουργείο γνωρίζει πολύ καλά τα γεγονότα και τις συνέπειες της απόφασης αυτής, προσπαθεί ωστόσο να κρυφτεί πίσω από νόμους και διατάξεις. Η περίπτωση είναι ιδανική για να επιτύχει έναν από τους κυριότερους στόχους της, που είναι η κατάργηση των ΣΣΕ», σημειώνει το ΔΣ του «Βύρωνα».

Το ΔΣ του Συλλόγου που τον περασμένο Γενάρη διαγράφτηκε πραξικοπηματικά από την ΟΙΕΛΕ, με ευθύνη των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, τονίζει ότι «ο "Βύρωνας" ως ταξικό σωματείο ενταγμένο στη δύναμη του ΠΑΜΕ είναι αποφασισμένος να δείξει ανυποχώρητη στάση. Καλεί τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, ενάντια στην αντεργατική πολιτική. Μόνο ενωμένοι, με ξεκάθαρο αγωνιστικό πλαίσιο και μακριά από τη λογική του συμβιβασμού θα καταφέρουμε να μείνει αυτή η ΣΣΕ στα χαρτιά, να αντισταθούμε σε αυτή την πολιτική», σημειώνει.

ΟΓΕ
Στο πλευρό της Κ. Κούνεβα

Τη συμπαράσταση στη γραμματέα της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, Κωνσταντίνα Κούνεβα, που δέχτηκε δολοφονική επίθεση παραμονές Χριστουγέννων, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Η κατάσταση της υγείας της συνδικαλίστριας παραμένει σταθερή, καθώς είναι απύρετη, ενώ υπάρχει η σκέψη να μεταφερθεί από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού - όπου νοσηλεύεται μέχρι σήμερα - στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. «Καταγγέλλουμε τις "σύγχρονες" μορφές απασχόλησης - εκμετάλλευσης, τις απαράδεκτα χαμηλές αμοιβές (σε δουλειές που δουλεύουν κύρια μετανάστριες) και την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, τη "μαύρη" εργασία, που κρατούν σε ομηρία κύρια τις εργαζόμενες και λειτουργούν απαγορευτικά για τη συνδικαλιστική δράση» τονίζει η ΟΓΕ και καλεί τις εργαζόμενες γυναίκες να αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια εργοδοτικής τρομοκρατίας.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Συνεχίζουν για τα δεδουλευμένα

Αποφασιστικά για δεύτερη βδομάδα και έχοντας στο πλευρό τους τις ταξικές δυνάμεις των ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, οι ναυτεργάτες του πλοίου «ΣΑΟΣ ΙΙ» του εφοπλιστή Μανούση συνεχίζουν τη μάχη με επίσχεση εργασίας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για να πληρωθούν, κόντρα στις τρομοκρατικές μεθοδεύσεις του εφοπλιστή και στην προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα τους από το νομάρχη Εβρου Ν. Ζαμπουνίδη. Την επίσχεση εργασίας για να πάρουν τα δεδουλευμένα τους συνεχίζουν και οι ναυτεργάτες των 2 πλοίων της εταιρείας ΚΑΛΛΙΣΤΗ του εφοπλιστή Σπανού. Πρόκειται για το «ΚΟΡΣΙΚΑ ΕΞΠΡΕΣ ΙΙΙ» που βρίσκεται επίσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ» στο λιμάνι του Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ