Τρίτη 13 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενισχύει τους εργοδότες, καταδικάζει τους ανέργους

Νέα «πακέτα» για τις μεγαλοεπιχειρήσεις ετοιμάζει το υπουργείο Απασχόλησης, στο όνομα της οικονομικής κρίσης

«Η απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι στην κυβέρνηση είναι μία: Επίδομα 1.120 ευρώ σε όλους τους ανέργους, καμιά ενίσχυση στους βιομηχάνους». Αυτό ήταν το σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ στις δηλώσεις της υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη - Πετραλιά, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό χτες το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτό γιατί, για πολλοστή φορά, η αρμόδια υπουργός Απασχόλησης επανέλαβε την ίδια ξαναζεσταμένη σούπα για μέτρα και προγράμματα στήριξης δήθεν των ανέργων, τα οποία στην πράξη μεταφράζονται σε οικονομική στήριξη των εργοδοτών και των βιομηχάνων.

Εξερχόμενη του Μαξίμου, η υπουργός υποστήριξε ότι «μέσα στα περιθώρια που δίνει ο προϋπολογισμός θα κατευθυνθούν και οι ευρωπαϊκοί, αλλά και οι εθνικοί πόροι, προς τις πιο ευπαθείς ομάδες, τη θωράκιση των θέσεων εργασίας, αλλά και τη δυνατότητα δημιουργίας περισσότερων ευκαιριών στην αγορά εργασίας». Μόνο που οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι άνεργοι και οι απολυμένοι, εγκαταλείπονται στην τύχη τους με εξευτελιστικά επιδόματα - όταν και αυτά τα παίρνουν - ενώ η θωράκιση των θέσεων, στην πράξη γίνεται θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων με τη γερή ενίσχυσή τους.

Αυτή ακριβώς την πολιτική εξυπηρετεί και ο σχετικός νόμος 3227/04 που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε «επίδομα εργασίας» και κατευθύνεται στις επιχειρήσεις. Νόμο που με πρόσφατη τροπολογία η κυβέρνηση της ΝΔ επεκτείνει και στον δημόσιο τομέα. Δηλαδή το Δημόσιο θα χρηματοδοτείται από τον ΟΑΕΔ για προσωρινές προσλήψεις ανέργων, αντί να χρηματοδοτεί τους ίδιους τους ανέργους. Οσο για τις υποκριτικές διαμαρτυρίες του ΠΑΣΟΚ, αυτές δεν έχουν την παραμικρή αξία, αφού το πρόβλημα δεν είναι αν η επιχείρηση που προσωρινά προσλαμβάνει είναι μόνο ιδιωτική - όπως προέβλεπε ο δικός της νόμος - ή και δημόσια, όπως θέλει η ΝΔ. Γιατί και στις δύο περιπτώσεις αυτοί που θίγονται είναι οι άνεργοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ