Τρίτη 13 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΗΟΓΝΩΜΟΝΑΣ ΑΕ»
Συνεχίζει να καλύπτει εφοπλιστικές αυθαιρεσίες

Παρά το γεγονός ότι του έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα να διενεργεί ελέγχους και να εκδίδει πιστοποιητικά

Πιστοποιητικά αξιοπλοΐας που είναι άγνωστο κατά πόσο έχουν ισχύ και κυρίως αν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση των πλοίων εξακολουθεί να εκδίδει ανενόχλητη η ιδιωτική εταιρεία «Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ», με την κάλυψη του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, παρά το γεγονός ότι με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις 4 Αυγούστου δεν έχει δικαίωμα να διενεργεί ελέγχους και να εκδίδει πιστοποιητικά σε πλοία με κοινοτική - και κατά συνέπεια ελληνική - σημαία, επειδή δεν πληροί τα ανάλογα κριτήρια.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΕΝ αποκρύβουν ποια ακριβώς είναι αυτά τα κριτήρια που δεν πληροί ο «Νηογνώμονας», όπως προέκυψε μετά από έλεγχο που διενήργησε στην ιδιωτική εταιρεία η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης από το ΥΕΝ δε δίνονται σαφείς πληροφορίες για το γεγονός ότι απορρίφθηκε και η έφεση που είχε υποβάλει ο «Νηογνώμονας» στο Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πιστοποιητικό χωρίς αυτοψία!

Πιο συγκεκριμένα η ιδιωτική εταιρεία «Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ» στις 29 Δεκέμβρη εξέδωσε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας στο 37χρονο ακτοπλοϊκό πλοίο «ΜΑΡΙΝΑ», το οποίο είχε πρόσκρουση με δύναμη στον προβλήτα του λιμανιού της Κάσου. Είναι εξακριβωμένο ότι το πιστοποιητικό εκδόθηκε χωρίς να γίνει αυτοψία στο πλοίο. Το «ΜΑΡΙΝΑ» αμέσως μετά την πρόσκρουση βγήκε έξω από το λιμάνι, όπου και παρέμεινε για 3 ώρες, περιμένοντας το πιστοποιητικό από τον «Ελληνικό Νηογνώμονα» το οποίο και εκδόθηκε. Και με βάση αυτό, του δόθηκε άδεια να συνεχίσει το ταξίδι του για Σαντορίνη.

Την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι, το δεξαμενόπλοιο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ», με 13 ναυτεργάτες πλήρωμα, κατά τη διάρκεια του πλου του προς τις εγκαταστάσεις της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, προσάραξε στη θαλάσσια περιοχή Ακρα Κόγχης στη Σαλαμίνα. Δημιουργήθηκε ρήγμα στη Νο 5 δεξαμενή έρματος. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΥΕΝ, απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου «μέχρι επιθεώρησής του από τον παρακολουθούντα Νηογνώμονα», που είναι ο «Ελληνικός», «και προσκόμισης βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης». Το θέμα είναι ότι το πλοίο αυτό πρέπει να επισκευαστεί. Και δημιουργείται το ερώτημα: Ποιος θα παρακολουθήσει τις εργασίες και θα βεβαιώσει ότι είναι αξιόπλοο;

Αμεση παρέμβαση από το ΚΚΕ

Το πρόβλημα με τον «Ελληνικό Νηογνώμονα», και το πόσο είναι εκτεθειμένες και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τον ιδιωτικοποίησαν, τον μετέτρεψαν σε παρακλάδι του εφοπλιστικού κεφαλαίου πλήττοντας την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και κάλυψαν και καλύπτουν την αναξιοπιστία του, έχει φέρει στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν την περασμένη Παρασκευή 6 βουλευτές του.

Ενώ χτες 7 βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν αίτηση κατάθεσης εγγράφων στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αναστ. Παπαληγούρα. Τον καλούν να καταθέσει στη Βουλή «την αλληλογραφία του ΥΕΝ από και προς τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα αποτελέσματα των τελευταίων ελέγχων των επιθεωρητών της που διενεργήθηκαν το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη του 2006, το 2007 και 2008, συμπεριλαμβανομένων και των παρατηρήσεων που είχαν επιβληθεί στον "Ελληνικό Νηογνώμονα ΑΕ", όπως και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο έχει σχέση με την αξιολόγηση του "Ελληνικού Νηογνώμονα ΑΕ" τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραμάγαζο των εφοπλιστών... (2003-09-26 00:00:00.0)
Διαπίστωσαν «διαφυγή έρματος» (2001-08-25 00:00:00.0)
Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης (2000-11-15 00:00:00.0)
Σήμερα η δίκη για το «Αϊρον Αντώνης» (2000-10-12 00:00:00.0)
Ακρως επικίνδυνος (2000-01-27 00:00:00.0)
Επικίνδυνος και αναξιόπιστος (1997-12-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ