Σάββατο 25 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΣΙΜΕΝΤΑΔΙΚΟ «ΘΗΣΕΥΣ»
Διαπίστωσαν «διαφυγή έρματος»

Με πιστοποιητικά του ήδη ξεμπροστιασμένου στα ναυάγια του ΔΥΣΤΟΣ και του ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ Ελληνικού Νηογνώμονα, προσπαθεί η ΑΝΕ Ηρακλής, θυγατρική της ΑΓΕΤ, να καλύψει την κατάσταση στο σάπιο και υπερήλικο τσιμεντάδικο ΘΗΣΕΥΣ, για να εξασφαλίσει άδεια απόπλου από τη Μαδέρα της Πορτογαλίας, όπου μπλοκαρίστηκε μετά από καταγγελίες ναυτεργατών για εισροή υδάτων στα Νο 3 και Νο 4 αμπάρια φορτίου. Χτεσινές πληροφορίες ανέφεραν ότι το πλοίο ήταν έτοιμο να αποπλεύσει - αν ήδη δεν ταξιδεύει - χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιοι πραγματικοί έλεγχοι έγιναν και πολύ περισσότερο ποιες επισκευές.

Από ανακοίνωση της ίδιας της ΑΝΕ Ηρακλής προκύπτει πως η διαπιστωμένη και από τον πλοίαρχο του σκάφους εισροή υδάτων στα αμπάρια «δημιουργήθηκε πιθανώς από εσωτερική διαφυγή έρματος». Αυτό από μόνο του σημαίνει πως έχει δημιουργηθεί και σοβαρό πρόβλημα ευστάθειας στο πλοίο. Υπενθυμίζεται πως ανάλογα ήταν τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στο ΔΥΣΤΟΣ πριν το ναυάγιό του.

Η εταιρία ανακοίνωσε πως ο πλοίαρχος δε διαπίστωσε «καμία διαρροή νερού από το εξωτερικό περίβλημα του πλοίου», γεγονός που ακόμα κι αν είναι έτσι δεν απαντά στα προβλήματα ευστάθειας.

Υπενθυμίζεται πως η Πανελλήνια Ενωσης Μηχανικών ΕΝ (ΠΕΜΕΝ), έχει στείλει σήμα κινδύνου για το πλοίο και κατήγγειλε από την περασμένη Τετάρτη το γεγονός, προκαλώντας το ΥΕΝ να διατάξει έλεγχο, καθώς μέχρι εκείνη την ημέρα, αν και ήταν ενημερωμένο από μέλη του πληρώματος δεν είχε κάνει απολύτως τίποτα, συγκαλύπτοντας το γεγονός.

Στην καταγγελία της η ΠΕΜΕΝ τόνιζε μεταξύ άλλων: «Η άθλια, άκρως επικίνδυνη κατάσταση του υπερήλικου - υποσυντήρητου τσιμεντοφόρου πλοίου ΘΗΣΕΥΣ επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τις καταγγελίες της διοίκησης της ΠΕΜΕΝ και αναδεικνύει τις τεράστιες εγκληματικές ευθύνες του ΥΕΝ και των υπηρεσιών του, καθώς και της ιδιωτικής εταιρίας Ελληνικός Νηογνώμων ΑΕ για τα σαπιοκάραβα που ταξιδεύουν με ευθύνη τους, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ναυτεργατών». Παράλληλα, απαιτούσε από το ΥΕΝ να προβεί άμεσα σε όλες τις ενέργειες «για να αποκατασταθεί η αξιοπλοΐα του πλοίου και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μελών του πληρώματος. Ζητάμε να οριστεί πραγματογνώμονας και με τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΠΕΜΕΝ να γίνουν παχυμετρήσεις των ελασμάτων, για να αντικατασταθούν τα φθαρμένα ελάσματα του πλοίου. Να καταλογιστούν ευθύνες και ποινές στους υπαίτιους αυτών των εγκληματικών ενεργειών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ