Σάββατο 25 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οχι στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ και από το δήμο

Ψήφισμα με το οποίο ζητά «από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ), μπροστά στη σοβαρότητα του θέματος και του στρατηγικής σημασίας ρόλου της επιχείρησης», εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας έτσι και τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων.

Το ζήτημα έθεσε στο ΔΣ που συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης, ο Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση Τώρα», ενώ στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του προεδρείου του Σωματείου εργαζομένων των ΕΛ.ΠΕ στις εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ζητήσει τη στήριξη του δήμου στον αγώνα που διεξάγουν και όπως προανήγγειλαν θα συνεχιστεί και θα δυναμώσει.

Στην παρέμβασή του ο Αγ. Σαχίνης, σημείωσε πως πρόκειται για μια βιομηχανία στρατηγικής σημασίας για την οικονομία και την ανεξαρτησία της χώρας, για μια βιομηχανία που η σημασία της ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας μας. Πληροφόρησε το Σώμα πως η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων (90%) τάσσεται ενάντια στο ξεπούλημα και διευκρίνισε πως «η ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ δεν είναι υπόθεση μόνο των εργαζομένων στην επιχείρηση, μια που οι αρνητικές επιπτώσεις που θα προκύψουν, θα αγκαλιάσουν ευρύτερα την κοινωνία και ιδιαίτερα την περιοχή μας». Τέλος, πρότεινε το Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράσει με ψήφισμά του την αντίθεσή του στο ξεπούλημα μιας ακόμη δημόσιας επιχείρησης στην πόλη μας. Να βρεθεί δίπλα στους εργαζόμενους, συντονίζοντας την προσπάθειά του αυτή και με άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος για τη διατήρηση των ΕΛ.ΠΕ στο δημόσιο και τη σύσταση ενός Εθνικού Φορέα Ενέργειας που θα λειτουργεί προς το συμφέρον του λαού.

Οι Λογιστές

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών(ΠΟΛ), σε ανακοίνωση του, καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της πολιτικής που επιδοτεί ασύστολα το μεγάλο κεφάλαιο, καταστρατηγεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, δε συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και τελικά λειτουργεί σε βάρος των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου και της ελληνικής οικονομίας. Επιπρόσθετα, εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η κυβέρνηση επέλεξε την περίοδο του καλοκαιριού για να επιταχύνει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Μια πολιτική που ανταποκρίνεται άμεσα στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το μεγάλο κεφάλαιο, στα πλαίσια της λεγόμενης σταθερότητας». Επισημαίνει τέλος, ότι «πρώτα στο στόχαστρό της βρίσκονται τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα Ελληνικά Πετρέλαια, από τους βασικούς κορμούς της ελληνικής βιομηχανίας και ενέργειας, που έχουν παραμείνει ακόμη σε κάποιας μορφής κρατικό έλεγχο. Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του ξεπουλήματος των δύο αυτών μεγάλων μονάδων, θα είναι αρνητικές για την ελληνική οικονομία, αλλά και για τους εργαζόμενους σ' αυτές. Εκείνο που θα βγει τελικά ωφελημένο θα είναι το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, στο οποίο εξασφαλίζονται μεγάλες κρατικές παραγγελίες και διευκολύνσεις εκμετάλλευσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ