Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΑΓΙΟ ΔΥΣΤΟΣ
Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης

Τον εμπαιγμό του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας δέχτηκαν οι οικογένειες των θυμάτων

Το τραγικό ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» «ανοίγει» ξανά και το φάκελο του επίσης πολύνεκρου ναυαγίου του τσιμεντάδικου πλοίου «ΔΥΣΤΟΣ», το οποίο τουμπάρισε στις 28 Δεκέμβρη 1996 ανοιχτά της Κύμης, στέλνοντας στο θάνατο 20 ανθρώπους ανάμεσά τους και ένα 10χρονο παιδί. Κοινά σημεία αναφοράς των ναυαγίων των δύο πλοίων είναι ότι ενώ ήταν και τα δύο «σάπια ως το κόκαλο» διέθεταν πιστοποιητικά... αξιοπλοΐας τόσο από την Διεύθυνση Εμπορικών Πλοίων, όσο και από την ιδιωτική εταιρία Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ. Τις ευθύνες που φέρει ο Ελληνικός Νηογνώμονας για το ναυάγιο του «ΔΥΣΤΟΣ» άρχισε να ψάχνει εκ νέου η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά Αναστασία Μασούρα, η οποία ζήτησε από την ανακρίτρια, που έχει αναλάβει την υπόθεση του τσιμεντάδικου, να επεκταθούν οι κατηγορίες για την έκδοση ψευδών πιστοποιητικών αξιοπλοΐας και σε άλλα μέλη του ΔΣ του Ελληνικού Νηογνώμονα.

Σημειώνεται ότι ήδη ο πρώην πρόεδρος του ΕΝ Τριαντάφυλλος Λυσιμάχου και σήμερα μέλος της τριμελούς διοικούσας επιτροπής καθώς και ο τεχνικός γενικός διευθυντής του Νηογνώμονα Διονύσης Μελησσινός έχουν ήδη διωχτεί για έκδοση ψευδούς πιστοποιητικού, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, σωματική βλάβη και πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια. Παρόμοιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν και τα μέλη της διοίκησης της πλοιοκτήτριας εταιρίας του «ΔΥΣΤΟΣ», «ΑΝΕ - ΗΡΑΚΛΗΣ» θυγατρική της ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ.

Χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής συναντήθηκε με οικογένειες των θυμάτων του ΔΥΣΤΟΣ, οι οποίες διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση των δικαστικών ερευνών, για να τους δηλώσει σύμφωνα με δελτίο Τύπου ότι: «Η δικαιοσύνη λειτουργεί εντελώς ανεξάρτητα από την πολιτική εξουσία»! Αυτό όταν λίγα 24ωρα πριν εξαπέλυσε μύδρους εναντίον του εισαγγελέα Πειραιά Γρ. Πεπόνη, ο οποίος κατηγόρησε τον Χρ. Παπουτσή, σχετικά με το «ΣΑΜΙΝΑ», για παραβίαση καθήκοντος! Ο εμπαιγμός σε βάρος των οικογενειών των θυμάτων του ΔΥΣΤΟΣ δε σταμάτησε εκεί. Σύμφωνα με το ίδιο δελτίο ο υπουργός «υπενθύμισε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης που υλοποιήθηκε (!) με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του νόμου 2854 για την επιτάχυνση της εκδίκασης ανάλογων υποθέσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ