ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Γενάρη 2009
Σελ. /40
Αιματοκύλισμα χωρίς σταματημό
  • Συνεχίζονται οι σκληρές μάχες στην περίμετρο των πυκνοκατοικημένων πόλεων
  • Καλά κρατεί και η ...διπλωματία που ανέχεται τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού

Οι εικόνες αυτές δυστυχώς έχουν γίνει ρουτίνα

Associated Press

Οι εικόνες αυτές δυστυχώς έχουν γίνει ρουτίνα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Σφίγγει ο κλοιός του ισραηλινού στρατού γύρω από την πόλη της Γάζας αν και, σύμφωνα με ισραηλινές διαρροές, η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει «παγώσει» για δύο με τρία 24ωρα την τελική εντολή για έναρξη της τρίτης φάσης των επιχειρήσεων μέχρι να «φανεί» πώς ακριβώς βαίνουν οι διαπραγματεύσεις για την αιγυπτιακή πρόταση. Αυτό, πάντως, δεν εμπόδισε, χτες, να γίνονται σκληρές μάχες στις συνοικίες Ζαϊτούν, Σουτζάιγια, Τούφα, Τελ αλ Χούνα και σέικ Αζλιν, της πόλης της Γάζας, καθώς και σε συνοικίες της Μπέιτ Λαχίγια και του Τζαμπάλιγια στο βορρά, του Κχαν Γιούνις και της Ράφα στο νότο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επλήγησαν αεροπορικώς περισσότεροι από 60 στόχοι και ότι εκτοξεύτηκαν κατά του νοτίου Ισραήλ 15 όλμοι και ρουκέτες, εκ των οποίων οι δύο έφτασαν τα περίχωρα της Μπεερσέμπα. Μόλις χτες επιβεβαιώθηκε ο θάνατος άλλων 47 Παλαιστινίων και ο τραυματισμός περισσότερων από 80. Συνολικά πλέον 952 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, κατά τα 2/3 άμαχοι (άνδρες, γυναίκες και παιδιά), και τουλάχιστον 4.200 έχουν τραυματιστεί.

Οι εκτοπισμένοι φθάνουν τις 90.000 και χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι κάτω από τα ερείπια. Οι καταγγελίες για πλήγματα κατά εγκαταστάσεων ανθρωπιστικών οργανώσεων συνεχίστηκαν με την «Christian Aid», της οποίας κλινική, που προορίζεται για μητέρες και μωρά, βομβαρδίστηκε το Σάββατο στη συνοικία Σουτζάιγια, της πόλης της Γάζας. Η κλινική είχε εκκενωθεί από το φόβο τέτοιων πληγμάτων ...και ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε 15 λεπτά πριν την αεροπορική επιδρομή.

«Ανεπαρκής» η ανθρωπιστική βοήθεια

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό διαμαρτύρονται μεταφέροντας τον νεκρό συνάδελφό τους στην Μπέιτ Λαχίγια

Associated Press

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό διαμαρτύρονται μεταφέροντας τον νεκρό συνάδελφό τους στην Μπέιτ Λαχίγια
«Θλιβερά ανεπαρκή» χαρακτήρισε την καθημερινή 3ωρη κατάπαυση του πυρός το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επισημαίνοντας ότι, ούτως ή άλλως, το τρίωρο αυτό αλλάζει διαρκώς προκαλώντας σύγχυση και ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στους αμάχους να προσεγγίσουν τα σημεία διανομής βοήθειας. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις επιμένουν ότι οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά, όπως νερό, είναι εξαιρετικά μεγάλες.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Γάζα, Τζον Γκινγκ, επαναλάμβανε, χτες, ότι για ν' αντιμετωπιστούν οι ανάγκες θα έπρεπε να εισέρχονται στη Λωρίδα καθημερινά 500 φορτηγά αντί 100 και να υπάρχει απρόσκοπτη συνεχής διανομή της σε όλες τις περιοχές. Στην πόλη της Γάζας βρέθηκε, χτες, κατά την τρίωρη κατάπαυση του πυρός, ο επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Τζέικομπ Κέλενμπεργκερ, που συνόδευσε τη βοήθεια της οργάνωσης προς τα νοσοκομεία, στην οποία συμπεριλαμβανόταν και πετρέλαιο για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι γεννήτριες.

Ο Κέλενμπεργκερ εμφανίστηκε σοκαρισμένος. Για πρώτη φορά, σκληρότερο ύφος χρησιμοποίησε και ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ, Λουί Μισέλ, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι δε σέβεται τις διεθνείς ανθρωπιστικές αρχές.

Επιμένει στις προκλήσεις το Ισραήλ

«Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν πετύχει πολλά, αλλά μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει» δήλωνε ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γκάμπι Ασκενάζι. Ταυτόχρονα, η ισραηλινή κυβέρνηση λοιδορούσε την απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που μιλούσε για «αλλεπάλληλες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» και για αναγκαιότητα «διερεύνησης των ισραηλινών πράξεων στη Γάζα ως εγκλημάτων πολέμου», αποποιούμενη κάθε ευθύνη, κατηγορώντας τη «Χαμάς» για ό,τι συμβαίνει και υποστηρίζοντας ότι η απόφαση, που προωθήθηκε από αραβικές χώρες και την Κούβα, «δεν υιοθετήθηκε από κανένα δημοκρατικό κράτος στον κόσμο».

Η στάση αυτή οξύνει τη δυσαρέσκεια εντός Ισραήλ, όπου καθημερινά διογκώνεται το κύμα διαμαρτυριών αλλά και των αρνητών στράτευσης. Κλιμακώνεται η οργή και στις γείτονες χώρες του Ισραήλ. Μετά το περιστατικό με τα πυρά κατά των ισραηλινών στρατευμάτων στα υψώματα του Γκολάν, στα ισραηλινο-συριακά σύνορα την Κυριακή, χτες ένοπλος άνοιξε πυρ κατά ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων και στα σύνορα με την Ιορδανία.

Διπλωματία διαγκωνισμών

Περιοδεία στην περιοχή αρχίζει σήμερα ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, που, αφού έλαβε, μετά από κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες, την ομόφωνη υποστήριξη των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, απηύθυνε νέα επείγουσα έκκληση κατάπαυσης του πυρός. Πρώτος σταθμός του το Κάιρο, όπου συνεχίζονται οι αιγυπτιακές διαμεσολαβητικές προσπάθειες με τη στήριξη του ΟΗΕ. Εκπρόσωποι της «Χαμάς» πιέζονται έντονα από την Αίγυπτο ν' αποδεχτούν ως έχει την πρόταση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αυτό καθώς η «Χαμάς» επιμένει στην άμεση αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και στην άρση του αποκλεισμού, ζητώντας συμμετοχή στον έλεγχο των συνόρων. Ομως, ο πρωθυπουργός της «Χαμάς», εντός Γάζας, φέρεται να δέχεται μια άμεση κατάπαυση του πυρός.

Στο Κάιρο αναμένεται αύριο και ο Ισραηλινός διαπραγματευτής Αμος Γκιλάντ, ενώ ο Αιγύπτιος Πρόεδρος πραγματοποίησε επίσκεψη αστραπή στη Σ. Αραβία. Αίγυπτος και Σ. Αραβία απέρριψαν την πρόταση του Κατάρ για νέα έκτακτη σύνοδο των Αράβων ΥΠΕΞ, επιδιώκοντας, όπως σχολιάστηκε, να περιθωριοποιήσουν την προσπάθεια του Κατάρ ν' αναλάβει ρόλο στη διαμεσολάβηση. Και οι δύο υποστήριξαν ότι αρκεί η συνάντηση των Αράβων ΥΠΕΞ στο Κουβέιτ, που έχει ως θέμα την οικονομική κρίση.

Ο Μπαν Γκι μουν, εκτός από το Κάιρο, θα μεταβεί σε Ισραήλ, Δ. Οχθη, Ιορδανία, Συρία, Λίβανο, Κουβέιτ και Τουρκία. Σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού είχε, χτες, συνομιλίες με την ηγεσία της «Χαμάς» στη Δαμασκό, πιέζοντας για αποδοχή του αιγυπτιακού σχεδίου. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, από την άλλη, ανέβασε τους τόνους κατηγορώντας το Ισραήλ ότι προσπαθεί να «σβήσει τους Παλαιστινίους της Γάζας από το χάρτη».

«Μυστικότητα»

Το πόσο η ισραηλινή ηγεσία «σέβεται τους αμάχους», πόσο αποφασισμένο είναι το Ισραήλ να «ισοπεδώσει τους τρομοκράτες της Χαμάς», πόσο δε φταίει η ισραηλινή πλευρά και όλες τις συναφείς ισραηλινές αιτιάσεις επανέλαβε υψηλόβαθμο στέλεχος του Λικούντ, η πρώην υπουργός Παιδείας, που βρέθηκε χτες στην Ελλάδα. Οσον αφορά στο Παλαιστινιακό, οι διαφορές ανάμεσα στη σημερινή κυβέρνηση των Καντίμα - Εργατικού Κόμματος και της μείζονος αντιπολίτευσης του Λικούντ, κυμαίνονται, στην πιο ακραία περίπτωση, σε επίπεδο εντυπώσεων. Κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί ακόμη και αν οι ρόλοι αντιστραφούν μετά τις εκλογές της 10ης Φεβρουαρίου.

Εκπληξη δεν είναι το γεγονός ότι στη συνέντευξη δεν κλήθηκε ο «Ριζοσπάστης». Αυτό που θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει έκπληξη είναι το ότι δε δόθηκε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα της Ισραηλινής πολιτικού, αν και έγινε γνωστό ότι θα συναντηθεί με «βουλευτές και θα έχεις επαφές με αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών». Προφανώς, η «μυστικότητα» δεν ικανοποιεί καμία ισραηλινή ανάγκη αλλά μάλλον ανάγκες της ελληνικής πλευράς...

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ
Καταδίκη της επιθετικότητας του Ισραήλ

Στην καταδίκη του Ισραήλ για την επιθετικότητά του ενάντια στη Γάζα προχώρησε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την περασμένη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, ύστερα από σχέδιο απόφασης που πρότεινε η Κούβα - χώρα που κατέχει την προεδρία του Κινήματος των Αδεσμεύτων - 33 χώρες υπερψήφισαν την πρόταση, μία την καταψήφισε και 13 απείχαν.

Η απόφαση καταγγέλλει τη στρατιωτική επιθετικότητα του σιωνιστικού καθεστώτος ενάντια στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει προκαλέσει το θάνατο σε πάνω από 900 Παλαιστινίους, έχει παραβιάσει σημαντικά τα ανθρώπινα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και έχει καταστρέψει την υποδομή αυτής της μικρής περιοχής. Η απόφαση ζητά επίσης την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών για να ερευνηθούν οι στυγερές ενέργειες που έχει διαπράξει ο στρατός εισβολέας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ισλαμική Διάσκεψη καθώς και οι Αραβικές και Αφρικανικές Ομάδες, που υπάγονται στον ΟΗΕ, υπερψήφισαν την πρόταση της Κούβας, όπως και η Ρωσία, η Κίνα, η Βραζιλία και η Αργεντινή. Ο Καναδάς καταψήφισε το κείμενο, ενώ η Γερμανία και όλες οι υπόλοιπες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απείχαν, μαζί με το Καμερούν, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, την Ουκρανία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ελβετία. Οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαρτίζεται από 45 κράτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ