Τετάρτη 14 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ
Καταδίκη της επιθετικότητας του Ισραήλ

Στην καταδίκη του Ισραήλ για την επιθετικότητά του ενάντια στη Γάζα προχώρησε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την περασμένη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, ύστερα από σχέδιο απόφασης που πρότεινε η Κούβα - χώρα που κατέχει την προεδρία του Κινήματος των Αδεσμεύτων - 33 χώρες υπερψήφισαν την πρόταση, μία την καταψήφισε και 13 απείχαν.

Η απόφαση καταγγέλλει τη στρατιωτική επιθετικότητα του σιωνιστικού καθεστώτος ενάντια στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει προκαλέσει το θάνατο σε πάνω από 900 Παλαιστινίους, έχει παραβιάσει σημαντικά τα ανθρώπινα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και έχει καταστρέψει την υποδομή αυτής της μικρής περιοχής. Η απόφαση ζητά επίσης την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών για να ερευνηθούν οι στυγερές ενέργειες που έχει διαπράξει ο στρατός εισβολέας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ισλαμική Διάσκεψη καθώς και οι Αραβικές και Αφρικανικές Ομάδες, που υπάγονται στον ΟΗΕ, υπερψήφισαν την πρόταση της Κούβας, όπως και η Ρωσία, η Κίνα, η Βραζιλία και η Αργεντινή. Ο Καναδάς καταψήφισε το κείμενο, ενώ η Γερμανία και όλες οι υπόλοιπες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απείχαν, μαζί με το Καμερούν, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, την Ουκρανία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ελβετία. Οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαρτίζεται από 45 κράτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ