ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Γενάρη 2009
Σελ. /40
Σπεύδουν να προλάβουν

Τι λένε αυτοί που ανησυχούν για την επερχόμενη κρίση; Οτι για να αυξάνει η τιμή μερίσματος, το κέρδος των μετόχων, πρέπει να μειώνεται διαρκώς αυτό που χαρακτηρίζουν εργατικό κόστος. Κι όταν προκύπτει αδιέξοδο στη διάθεση των προϊόντων ανακαλύπτουν ορισμένοι τον παρωχημένο, λόγω ανεπίστρεπτης απελευθέρωσης, Κέυνς για να παραμείνουν μεγάλα τα κέρδη κι όχι για να έχουν δουλειά οι εργαζόμενοι.

Δε λένε τίποτα καινούριο. Εχει, όμως, σημασία να εντοπίζεται καθώς η τόνωση της ζήτησης με όρους Κέυνς παρουσιάζεται ως λύση για τους εργαζόμενους, ενώ δρα ευθέως εναντίον τους, καθώς αυτό που βαθαίνει είναι ο βαθμός εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. Το δημόσιο χρήμα που επιστρέφει στους καπιταλιστές είναι κι αυτό παρακρατημένος από τους εργάτες πλούτος. Κι αυτό σημαίνει πως και υπό καθεστώς Κέυνς ο εργάτης δουλεύει πάλι τζάμπα...

Οταν η λύση σ' ένα τέτοιο αδιέξοδο δεν μπορεί να είναι άλλη από το κόψιμο του γόρδιου δεσμού, τότε ακριβώς αναλαμβάνουν υπηρεσία αυτοί που είναι χρεωμένοι με το χτύπημα του επαναστατικού υποκειμένου. Οι ατζέντηδες δηλαδή των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Μακριά από μας οι επιθέσεις στον «Alexis», τον όποιον «Alexis». Γι' αυτό και αρκούμαστε σε σκέτη καταγραφή του τίτλου από την «Αυγή», εκτός κι αν ο τίτλος είναι εσωκομματική προβοκάτσια. Να βγει από τον βαθύ ύπνο η κυβέρνηση! Το αξιώνει εδώ και τώρα η Αριστερά που «ανέτρεψε όλο το πολιτικό σκηνικό». Ο τίτλος δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Ο κόσμος χάνεται και η κυβέρνηση κοιμάται! Αδυνατούμε να συνεχίσουμε τη σκέψη. Μόνο να κοιτάξουμε να είμαστε μαζί με τα παιδιά στο δρόμο γιατί αν συμβαίνουν όσα συμβαίνουν όταν η κυβέρνηση κοιμάται, τι θα γίνει όταν η κυβέρνηση ξυπνήσει;

Πάμε γι' άλλα:

Ακλαφτοι ενός διαρκούς πολέμου, οι μετανάστες που ξεβράζονται στις ακτές. Κι εμείς ακούμε διάφορους τύπους να κάνουν διαλέξεις περί βίας. Ε;

Αγορά και ελευθερία στην εκμετάλλευση πάνε μαζί. Ετσι ανθίζει η αστική δημοκρατία. Μέχρι να έρθουν οι κομμουνιστές να καταργήσουν τέτοια «δικαιώματα».

Ασχετο: Εχει επέλθει διάσπασις εις το μέτωπον αντιμετώπισης του αναρχοκομμουνισμού ή περιμένουν τη σκυτάλη; Τι συνέβη ξάφνου και ενώ Χρυσοχοΐδης - Πρετεντέρης λένε τα ίδια, Παπαχελάς και Μανδραβέλης απουσιάζουν; Αδυνατούμε να εξηγήσουμε το γεγονός. Το καταγράφουμε απλά, όπως καταγράφουμε και το άλλο: Οτι το δεύτερο χέρι που νίβει το ίδιο πρόσωπο, η «Ελευθεροτυπία», τραβάει τ' αυτιά του Τσίπρα γιατί έκανε πίσω και δεν υπεράσπισε σθεναρά τη θέση ότι «πέτρα και κουκούλα» είναι τα σύμβολα του νέου κινήματος. Τώρα που ο Χρυσοχοΐδης δείχνει την «πέτρα και κουκούλα», επιτρέπονται τέτοιες υπαναχωρήσεις; Απ' τ' αυτί και στο δάσκαλο...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ο ΛΑΟΣ ΟΡΘΩΝΕΙ ΕΜΠΟΔΙΑ στη στήριξη των φονιάδων των Παλαιστινίων

ΤΑ ΝΕΑ: Σκηνικό εκλογών με ρουσφέτια και ...«θα»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η Παιδεία ξαναπάει στο... διάλογο

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πορεία προς εκλογές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΕΣΤ ΘΕΤΙΚΟ

Η ΑΥΓΗ: Αστακός: Ομολογούν εμπλοκή στον πόλεμο

ΕΘΝΟΣ: ΟΛΟΝΥΧΤΙΟ θρίλερ για τα λύτρα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διελκυστίνδα χωρίς τέλος για το αέριο

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σάρωμα σε ΥΠΕΕ-Εφορίες

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 5ετίας στο Δημόσιο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΣΧΕΔΙΑΖΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 12.263 ευκαιρίες απασχόλησης

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ οι πανελλαδικές εξετάσεις

Η ΧΩΡΑ: Καυτή γραμμή Αθήνας - Μόσχας

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες

Ο ΛΟΓΟΣ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ για την Παιδεία


ΚΡΙΣΗ ΕΝΟΨΕΙ

ΑΚΛΑΦΤΟΙ ΕΝΟΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥ: «Χθες το μεσημέρι στους Λειψούς βρέθηκαν δύο πτώματα και συντρίμμια βάρκας σε ακτή του νησιού, με αποτέλεσμα στις 12.45 να ξεκινήσει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που όμως δεν αποκάλυψε τίποτε περισσότερο» (η είδηση στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ: «Αν σκεφτεί κανείς πως τα νεότερα επαγγέλματα γίνονται σήμερα ολοένα και πιο αβέβαια και προσωρινά δεν είναι παράξενο που πολλές νέες αποφασίζουν να επιστρέψουν στο αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).

ΤΙ ΚΩΔΙΚΟ ΕΧΕΙ Η ΝΕΑ «ΠΡΟΒΙΑ»; «Ζούμε σε μια χώρα όπου τα επίπεδα της βίας αρχίζουν και ανεβαίνουν επικίνδυνα (...) Ζούμε σε μια χώρα όπου η αστυνόμευση έχει υπονομευθεί και η ασφάλεια έχει αποδυναμωθεί (...) Ζούμε σε μια χώρα όπου το κέντρο αποδυναμώνεται υπέρ των άκρων (...) Ζούμε σε μια χώρα όπου ο κύκλος του αίματος ξανανοίγει και όπου μια αδίστακτη μειοψηφία επιχειρεί ξανά να εκδικηθεί την ιστορία που την έθεσε στο περιθώριο (...) Ζούμε στην Ιταλία της δεκαετίας του '70» (ο Γ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ).

ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΟΙ «ΚΑΤΣΑΡΟΛΕΣ»: «Ο κ. Χρυσοχοΐδης περιέγραψε με εξαιρετικά μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ασφάλειας. "Η Ελλάδα μέρα με τη μέρα γίνεται χώρα της Λατινικής Αμερικής (...) με διαλυμένα σώματα ασφαλείας" τόνισε ο πολιτικός εκπρόσωπος Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ» (η καταγραφή στο ΕΘΝΟΣ).

ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: «Το σχέδιο του αμερικανικού επιτελείου που φέρεται να έχει εγκρίνει ο Μπαράκ Ομπάμα περιλαμβάνει την αποστολή 30.000 επιπλέον στρατιωτών και από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ πλην των ΗΠΑ» (το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ: «Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση να σταματήσει τον βαθύ ύπνο και να πάρει πρωτοβουλίες» (ο τίτλος στην ΑΥΓΗ).

ΑΠ' Τ' ΑΥΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ: «Κατηγορήθηκαν ότι "χαϊδεύουν τ' αυτιά των κουκουλοφόρων" (...) Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν λίγο μετά (...) έδειξαν υποχώρηση της πολιτικής του επιρροής, ενώ παράλληλα προκλήθηκαν και εσωκομματικού χαρακτήρα ζητήματα (...) Το περίεργο είναι πως η ηγεσία του κόμματος (...) έσπευσε να κάνει μερικά βήματα πίσω (...) Το περίφημο πολιτικό κόστος δε θα έπρεπε να παίζει ρόλο στη χάραξη μιας πολιτικής» (ο Γιάννης Παντελάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Πρόβλημα στο ποσοστό κέρδους

«Η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία αλουμινίου Alcoa μείωσε την παραγωγή της κατά περίπου 25%. Η Toyota σχεδιάζει να κλείσει τα εργοστάσιά της στο ιαπωνικό έδαφος για μερικές ημέρες τον μήνα φέτος. Τα Χριστούγεννα οι τεχνολογικές εταιρείες της Silicon Valley ζήτησαν από το προσωπικό τους να παραμείνει στο σπίτι του. Η παραγωγή πέφτει, πέφτει... πέφτει... Το μοναδικό πράγμα που ακόμη ανεβαίνει είναι τα αδιάθετα εμπορεύματα των εταιρειών (...) Στις ΗΠΑ ο λόγος των αποθεμάτων προς τις πωλήσεις αυξάνει με τους ταχύτερους ρυθμούς που έχουν ποτέ καταγραφεί. Στην Ιαπωνία ο λόγος των αποθεμάτων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας προς τις εξαγωγές υπερβαίνει κάθε όριο. Το ίδιο συμβαίνει με όλες τις χώρες εξαγωγής συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Για τις εταιρείες η αποθήκευση αποθεμάτων έχει κόστος σε ρευστότητα (...) Τούτο θα οδηγήσει σε περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή (...) Μέχρι στιγμής η αύξηση της ανεργίας ήταν ήπια (...) Η αυξανόμενη ανεργία θα περιορίσει τη ζήτηση, θα αυξήσει τα αποθέματα και θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής. Αυτός είναι ο λόγος που οι κυβερνήσεις προσπαθούν να τονώσουν τη ζήτηση. Γι' αυτό εξάλλου και η Γερμανία ενέκρινε νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας (...) Το καθαρό χρέος των 10 δισ. δολαρίων της Alcoa αντιστοιχεί μόλις στο 2,5% των κερδών προ φόρων και αποσβέσεων χρεών (...) Προκειμένου ο όμιλος να πετύχει ετήσιες περικοπές 450 εκατομμυρίων δολαρίων, θα απολύσει 13.500 εργαζόμενους, ή περίπου το 13% του εργατικού δυναμικού (...) Η Alcoa άργησε να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον. Οι χαλυβουργίες της Βόρειας Αμερικής έχουν ήδη από τον Αύγουστο μειώσει την παραγωγή τους κατά τα δύο πέμπτα (...) Η απόδοση μερίσματος της Alcoa στο 6% δεν είναι διατηρήσιμη (...) Το άχθος του θα συνεχίσει να βαρύνει τις μετοχές της» (το άρθρο σε Financial Times / ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Καιρός να επέμβουν οι «θεσμοί»

«Για τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας Ζισκάρ Ντ' Εστέν η άνοιξη του 2009 θα είναι καθοριστική με κύριο κριτήριο την ανεργία που αν ξεπεράσει στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και στη Γερμανία και στις άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες το 10% θα προκληθούν κοινωνικές εντάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες (...) Η αντιμετώπιση μιας μαζικής ανεργίας και η πρόληψη κοινωνικών εκρήξεων απαιτούν ενίσχυση του ρόλου των ευρωπαϊκών θεσμών από την Επιτροπή μέχρι και το Κοινοβούλιο» (ο Γ. Καπόπουλος στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ