ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΑ «ΤΖΑΜΠΟ»
Νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις σήμερα

Γενικεύεται ο αγώνας για την επαναπρόσληψη του Νίκου Νικολόπουλου και την καταδίκη των μαφιόζικων πρακτικών της εργοδοσίας

Από τον αποκλεισμό του Τζάμπο στη Βάρη στις 13 Γενάρη
Από τον αποκλεισμό του Τζάμπο στη Βάρη στις 13 Γενάρη
Ξεκάθαρο μήνυμα στους ιδιοκτήτες της επιχείρησης «ΤΖΑΜΠΟ» ότι οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν μέχρι την οριστική ανάκληση της απόλυσης του εργαζόμενου Νίκου Νικολόπουλου στέλνει το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα σε όλη τη χώρα, που προχωρούν σήμερα σε νέες, δυναμικές κινητοποιήσεις. Το μήνυμα ότι «η τρομοκρατία δε θα περάσει» θα ακουστεί και σήμερα ηχηρό και ξάστερο, έξω από καταστήματα της αλυσίδας στο Λεκανοπέδιο, στις κινητοποιήσεις που διοργανώνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και άλλα συνδικάτα, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο Νίκος Νικολόπουλος είχε απολυθεί από το κατάστημα της Βάρης τον περασμένο Δεκέμβρη, επειδή πήρε μέρος στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 10 του Δεκέμβρη. Με μια άμεση και δυναμική κινητοποίηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, η εργοδοσία αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόλυση, για να τον απολύσει ξανά στις 12 του Γενάρη.

Η εργοδοσία της εταιρείας «Τζάμπο» χρησιμοποίησε άθλιες και μαφιόζικες πρακτικές, προσφέροντας στον εργαζόμενο 50.000 ευρώ για να αποχωρήσει από τη δουλειά, γιατί αλλιώς, όπως του είπαν, κινδυνεύει. Τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις κατήγγειλε με ανακοίνωσή της και η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι τέτοιες μέθοδοι δε θα περάσουν, ενώ παρέμβαση για το θέμα έκανε η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Η επιμονή, με την οποία η εργοδοσία στα «ΤΖΑΜΠΟ» θέλει να επιβάλει «σιγή ιχθύος» στους εργαζόμενους, ώστε να σκύβουν υποτακτικά το κεφάλι στους αντεργατικούς της σχεδιασμούς, αναδεικνύει το καθεστώς τρομοκρατίας που εντείνεται και γενικεύεται σε όλο και περισσότερους χώρους εργασίας. Αναδεικνύει τα αποτελέσματα που έχει για τους εργαζόμενους η πολιτική την οποία εφαρμόζουν ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στηρίζοντας την «ανταγωνιστικότητα» και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Γενικευμένος αγώνας για τα δεδουλευμένα

Το ένα μετά το άλλο, τα πληρώματα που παραμένουν χωρίς μισθό από τους εφοπλιστές, αποφασίζουν επίσχεση εργασίας, έχοντας στο πλευρό τους τις ταξικές δυνάμεις

Στη μάχη για τα δεδουλευμένα με επίσχεση εργασίας μπήκαν ξανά οι ναυτεργάτες των πληρωμάτων των πλοίων του εφοπλιστή Αγούδημου, ενώ συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας των πληρωμάτων τριών ακόμα ακτοπλοϊκών πλοίων. Χτες το πρωί στο πλοίο «ΜΙΛΕΝΑ» του Αγούδημου που βρισκόταν στο λιμάνι του Πειραιά, ναυτεργάτες του πληρώματος ξεκίνησαν επίσχεση ακινητοποιώντας το πλοίο. Το απόγευμα, κάτω από την αποφασιστικότητα των ναυτεργατών, ο εφοπλιστής αναγκάστηκε να τους πληρώσει. Ομως, το πρόβλημα παραμένει στα υπόλοιπα πλοία του. Ετσι, από σήμερα η επίσχεση θα «επεκτείνεται» σε κάθε πλοίο του εν λόγω εφοπλιστή που θα καταπλέει στον Πειραιά, αρχίζοντας από το «ΡΟΜΙΛΝΤΑ».

Ταυτόχρονα, τον αγώνα για να πάρουν τα δεδουλευμένα τους συνεχίζουν με επίσχεση εργασίας οι ναυτεργάτες του πλοίου «ΣΑΟΣ ΙΙ» του εφοπλιστή Μανούση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, του «ΚΟΡΣΙΚΑ ΕΞΠΡΕΣ ΙΙΙ» της εταιρείας «Καλλίστη» του εφοπλιστή Σπανού επίσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς και οι ναυτεργάτες του πλοίου «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ» του ίδιου εφοπλιστή στο λιμάνι του Πειραιά. Στήριγμα στον αγώνα τους έχουν τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ που βρίσκονται καθημερινά στο πλευρό τους, δίνοντάς τους δύναμη για να συνεχίσουν κόντρα στους εφοπλιστικούς εκβιασμούς και την τρομοκρατία.

Οσο για την πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ) - της διοίκησης της ΠΝΟ, χτες, στη διάρκεια συνεδρίασης, για να αποφύγει την απομόνωση από τους ναυτεργάτες αποδέχτηκε την πρόταση των δύο ταξικών ναυτεργατικών σωματείων για άμεση παρέμβαση στα πλοία και πολύμορφες αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις. Ωστόσο, στην πράξη ακολουθεί τη γνωστή της τακτική της υπονόμευσης των αποφάσεών της και των συμφερόντων των ναυτεργατών για λογαριασμό των εφοπλιστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την απόφαση της ΠΝΟ, αυτοί που βρέθηκαν στον καταπέλτη με τους ναυτεργάτες ήταν οι ταξικές δυνάμεις.

«Στον τοίχο» και οι νησιώτες

Τη «νύφη» από την ασύδοτη δράση των εφοπλιστών πληρώνουν και οι νησιώτες. Το Β. Αιγαίο, για παράδειγμα, το ΥΕΝ προσπαθεί να το καλύψει με ένα πλοίο, το «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», του εφοπλιστή Μανούση, χωρίς αποτέλεσμα αφού η Σαμοθράκη έχει μείνει από τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς χωρίς σύνδεση με την Αλεξανδρούπολη. Το νότιο τμήμα της Ικαρίας και οι Φούρνοι έχουν εγκαταλειφθεί από τον Σπανό ...και πάει λέγοντας.

Οι εφοπλιστές αντλούν την επιθετικότητά τους από την πολιτική που συνδιαμορφώνουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά. Χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αν. Παπαληγούρας, είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου, για το θέμα της ακτοπλοΐας. Αποφάσισαν να επιβραβεύσουν από πάνω τους ακτοπλόους εφοπλιστές για τα χάλια της ακτοπλοΐας και τους απλήρωτους ναυτεργάτες, με αύξηση του «ζεστού» χρήματος που εισπράττουν από επιδοτήσεις.

Η δήλωση δε του Αν. Παπαληγούρα ξεπέρασε τα όρια της πρόκλησης: «Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση μπορώ να σας πω ότι τα αναγκαία κονδύλια είναι πλέον στη διάθεσή μας. Αρα, ακόμη και μικρά, ασήμαντα προβλήματα - αριθμητικά ασήμαντα προβλήματα - σε σχέση με το σύνολο των συνδέσεων που υπάρχουν, θα αντιμετωπιστούν άμεσα με την προκήρυξη διαγωνισμών, αναθέσεις, κλπ.»!

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Βγαίνουν στους δρόμους την Τρίτη

Στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, η συγκέντρωση της Αθήνας. Την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη

Με εξορμήσεις σε γιαπιά, πιάτσες και καφενεία, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία των συλλαλητηρίων της Τρίτης, με τα οποία οι εργαζόμενοι στις κατασκευές κλιμακώνουν πανελλαδικά την πάλη τους για την υπεράσπιση και διεύρυνση των μισθολογικών, εργασιακών, ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Οι οικοδόμοι κατεβαίνουν στο δρόμο, διαδηλώνοντας με το διεκδικητικό πλαίσιο της ταξικής Ομοσπονδίας του κλάδου που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Αντιπαλεύουν τη λογική του συμβιβασμού και της υποχώρησης στις «αντοχές της οικονομίας», δηλαδή την κερδοφορία των μεγαλοκατασκευαστών.

Στην Αθήνα, το αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. Στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Αντίστοιχα προγραμματίζουν τη δράση τους τα πρωτοβάθμια συνδικάτα και στις άλλες μεγάλες πόλεις. Τα συλλαλητήρια αποτελούν μέρος του αγωνιστικού προγράμματος που έχει καταρτίσει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, κλιμακώνοντας την πάλη για το μεροκάματο, τη σύμβαση κτλ. Ηδη, προχτές πολύμορφες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στα καταστήματα του ΟΑΕΔ σε διάφορες πόλεις. Στις 27 Φλεβάρη τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων σε όλη την Ελλάδα θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης. Στις 28 Φλεβάρη θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, ενώ στον προγραμματισμό είναι και απεργιακή κινητοποίηση, η ημερομηνία της οποίας θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα.

ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΕ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ
Καταπλακώθηκε από ογκόλιθο

Τραγικό θάνατο βρήκε χτες, στην Κάρπαθο, 25χρονος εργάτης ουκρανικής καταγωγής. Ο νεαρός μετανάστης, που σύμφωνα με πληροφορίες είχε δύο παιδιά, ηλικίας 2 και 6 ετών αντίστοιχα, καταπλακώθηκε από ογκόλιθο που έπεσε πάνω στο χωματουργικό μηχάνημα που χειριζόταν, ενώ δούλευε σε λατομείο του νησιού. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος. Το «ατύχημα» σημειώθηκε το μεσημέρι, στην περιοχή Κατώδιο, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Απερίου. Ο εργαζόμενος ανασύρθηκε νεκρός, στη 1.30 μ.μ., μετά από επιχείρηση απεγκλωβισμού της Πυροσβεστικής. Το νέο θανατηφόρο «ατύχημα» αναδεικνύει ακόμα μια φορά τις απαράδεκτες συνθήκες μέσα στις οποίες εργάζονται οι χιλιάδες μετανάστες που φτάνουν στη χώρα μας αναζητώντας μεροκάματο και δουλεύοντας με εντατικούς ρυθμούς, συχνά χωρίς καμία ειδίκευση, χωρίς ασφάλιση, χωρίς καν το κατώτερο μεροκάματο που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Θυμίζουμε πως το 2008 «έκλεισε» με 127 νεκρούς εργάτες που θυσιάστηκαν στο βωμό του κέρδους του μεγάλου κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ