ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επικίνδυνες πρακτικές σε βάρος της αιμοδοσίας

Αντί να προχωρήσει στις αναγκαίες για τη λειτουργία των μονάδων προσλήψεις, κατηγορεί τα νοσοκομεία ότι δεν εφαρμόζουν το προβλεπόμενο ωράριο και προωθεί σύμπτυξη των αιμοδοσιών

Η ανάγκη για προσφορά αίματος συνθλίβεται από τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική στον τομέα της Υγείας
Η ανάγκη για προσφορά αίματος συνθλίβεται από τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική στον τομέα της Υγείας
Σε επικίνδυνες πρακτικές για την ασφαλή λειτουργία των αιμοδοσιών της χώρας προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς τις υποχρεώνει σε δωδεκάωρη λειτουργία τη στιγμή που έχουν απογυμνωθεί από προσωπικό και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στα πρωινά ωράρια. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, βρίσκονται υπό επεξεργασία σχέδια για τη σύμπτυξη αιμοδοσιών όμορων νοσοκομείων στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας και της κάλυψης εκ των ενόντων των αναγκών, στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων.

Αυτή η δραματική εξέλιξη διαγράφεται με δεδομένη τη μόνιμη αδυναμία κάλυψης των εκρηκτικών αναγκών της χώρας σε αίμα - μια αδυναμία που αναγνώρισε και ο γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Βασίλης Ριζάς σε χτεσινή εκδήλωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών του υπουργείου Υγείας. Οπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση το εθελοντικά προσφερόμενο αίμα δεν ξεπερνά τις 250.000 μονάδες, όταν οι ετήσιες ανάγκες είναι 600.000 μονάδες. Ετσι το έλλειμμα καλύπτεται, κυρίως απ' το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον των αρρώστων με την έκκληση «φέρε αίμα για να μεταγγιστεί ή να εγχειριστεί ο συγγενής σου». Ενα μικρό μέρος προσφέρεται απ' το στρατό, ενώ γίνονται και εισαγωγές 30.000 μονάδων απ' την Ελβετία.

Πέρα από το ότι δεν έχει εφαρμοστεί ένα σύστημα για την προαγωγή της εθελοντικής αιμοδοσίας, ακόμα και τα ελάχιστα βήματα που επιχειρούνται εμποδίζονται απ' την πολιτική των κυβερνήσεων που μεταφράζονται με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στις αιμοδοσίες. Ετσι ορισμένες αιμοδοσίες, όπως του Ευαγγελισμού, αναγκάστηκαν να περιορίσουν για «λόγους ασφαλείας το ωράριο διενέργειας των αιμοληψιών».

Επικίνδυνο και προκλητικό φιρμάνι

Και αντί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με επείγουσες διαδικασίες τις εκρηκτικές ανάγκες, έστειλε, διά του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλου, ένα φιρμάνι (1.2.2009) προς τα νοσοκομεία, με επικίνδυνη λογική για την ασφάλεια των αιμοληψιών.

«Υπέπεσε στην αντίληψή μας ότι ορισμένες υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας δεν τηρούν το ωράριο διενέργειας των αιμοληψιών που έχουμε ορίσει απ' το 1996», αναφέρει ο γγ του υπουργείου Υγείας και υπενθυμίζει ότι το ωράριο είναι «από 8 πμ - 8 μμ με ή χωρίς μεσημεριανή διακοπή για όλες τις ημέρες της εβδομάδας, εκτός Σαββάτου, Κυριακής και λοιπών αργιών που θα διενεργούνται από απ' τις 8.30 έως τις 2.00 μμ». Ο γγ του υπουργείου κάνει λόγο και για «έκτακτες εντός ωραρίου αιμοληψίες», ενώ καλεί τους διοικητές των νοσοκομείων να συνδράμουν τους διευθυντές των αιμοδοσιών και να καλύψουν τα κενά απ' τους εφημερεύοντες γιατρούς των νοσοκομείων!

Αποκαλυπτική είναι η απάντηση της υπηρεσίας αιμοδοσίας του Ευαγγελισμού, που σταμάτησε τις απογευματινές αιμοληψίες απ' το Μάη του 2008. Στο έγγραφο, αφού περιγράφεται η οικτρή κατάσταση των ελλείψεων, επισημαίνεται: «Η έλλειψη προσωπικού βρίσκεται στο 46% κάτω του προβλεπόμενου ορίου προσωπικού. Προβλέπονται από 75 έως 52 άτομα και εδώ εργάζονται μόνο 28». Ετσι η αιμοδοσία αναγκάστηκε να πάρει τα εξής «προσωρινά μέτρα άμεσης ανάγκης»:

  • Να γίνονται αιμοληψίες μόνο τις πρωινές ώρες 8.30-14.30 τις καθημερινές (και το Σάββατο 9.00-14.00).
  • Να σταματήσουν οι εξορμήσεις για εξωτερικές αιμοληψίες.
  • Να καλύπτονται πλήρως τα έκτακτα χειρουργεία.
Τεράστιες ελλείψεις

Ακόμα, οι ελλείψεις αυτές οδηγούν στην καθυστέρηση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών ελέγχων και των μη επειγουσών εργαστηριακών εξετάσεων. Για να εφαρμοστεί το πλήρες ωράριο των αιμοληψιών ο Ευαγγελισμός χρειάζεται 8 νοσηλευτές, 8 τεχνολόγους, 3 γιατρούς και έναν διοικητικό υπάλληλο. Παρότι στον Ευαγγελισμό είναι κενές 1.381 οργανικές θέσεις, εντούτοις δεν υλοποιήθηκαν ούτε οι υποσχέσεις για την πρόσληψη 140 νοσηλευτών μέχρι το τέλος του Γενάρη. Ετσι το Σωματείο οργανώνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 28 και 29 Γενάρη 2009, στα επείγοντα του νοσοκομείου, στις 8.30 πμ.

ΚΚΕ: ΓΙΑ ΤΗΝ «ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ»
Κομμένη στα μέτρα των ιδιωτών

Παρέμβαση στη συζήτηση σχετικής Επερώτησης στη Βουλή έκανε χτες ο βουλευτής του Κόμματος Χ. Χαραλάμπους

Σε προνομιακό πεδίο για τη δράση ιδιωτικών συμφερόντων έχει μετατραπεί ο χώρος της ψυχικής υγείας, εξαιτίας των πολιτικών που εφάρμοσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τόνισε χθες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, τοποθετούμενος στη συζήτηση Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ για το θέμα. Στη συζήτηση κυριάρχησε η δικομματική κόντρα, με το ΠΑΣΟΚ να καταγγέλλει την κυβέρνηση για διαχειριστική «ανικανότητα», που έχει οδηγήσει σε υπερχρέωση των Ιδρυμάτων, ενώ ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σαλμάς έκανε λόγο για «εδραίωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» τα τελευταία 4 χρόνια.

«Το ΚΚΕ από την αρχή ήταν και είναι υπέρ μίας πραγματικής και σωστής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», τόνισε ο Χ. Χαραλάμπους, αναρωτώμενος, όμως, «όταν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις της ΝΔ στα λόγια δεν αποδέχονται ότι η υγεία είναι εμπόρευμα, αλλά στην πράξη το εφαρμόζουν, πώς είναι δυνατόν στην ψυχιατρική υγεία, η οποία αποτελεί το φιλέτο του εμπορεύματος, να μην καραδοκούσαν οι ιδιώτες να πάρουν και αυτοί το μεγάλο μερίδιο από την πίτα;». Αναφερόμενος στις ασκούμενες πολιτικές, επισήμανε ότι «από τη στιγμή που άρχισε να εφαρμόζεται η λεγόμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση - ουσιαστικά πρόκειται για απονοσοκομειοποίηση - αυξήθηκαν, διπλασιάστηκαν τα ψυχιατρικά κρεβάτια στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτός είναι ο ένας τρόπος για την ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας».

Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ο βουλευτής του ΚΚΕ περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Οπως είπε, «Κέντρα Ψυχικής Υγείας: Χρειάζονται 100. Αυτή τη στιγμή στην καλύτερη περίπτωση λειτουργούν 30-40. Ψυχιατρικά κρεβάτια στα δημόσια γενικά νοσοκομεία: Με τους μετριότερους υπολογισμούς χρειάζονται πάνω από 1.500 κρεβάτια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 350-400. Στον «Ευαγγελισμό», παραδείγματος χάριν, έχει 20 κρεβάτια, αλλά μόνιμα 37-40 αρρώστους, το ίδιο στο Γενικό Κρατικό, το ίδιο και στα άλλα νοσοκομεία. Σε ράντζα, σε φορεία, όπου μπορούν να προλάβουν να τους βάλουν».

Ο Χ. Χαραλάμπους κατέληξε, λέγοντας ότι «χρειάζεται αγώνας πρώτα απ' όλους τους επιστήμονες της ψυχικής υγείας, απ' όσους ενασχολούνται με το πρόβλημα αυτό, από τους ίδιους τους αρρώστους, τους συγγενείς των αρρώστων, τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Διότι στον ελληνικό λαό αξίζει πραγματικά μια σωστή ψυχιατρική μεταρρύθμιση».

ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Θα παραδοθεί καθυστερημένα και «κολοβό»

Για πολλοστή φορά, το ΚΚΕ έφερε το θέμα στη Βουλή

Σε γεφύρι της Αρτας έχει εξελιχθεί το νέο νοσοκομείο Κέρκυρας, αφού παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις των αρμοδίων για την αποπεράτωση και λειτουργία του στο τέλος του 2008, δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα. Το θέμα έφερε στη Βουλή για πολλοστή φορά ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ. Χαραλάμπους, καταγγέλλοντας τις ανακολουθίες των κυβερνήσεων και ζητώντας να πληροφορηθεί πότε επιτέλους θα τελειώσουν πλήρως οι οικοδομικές εργασίες στο νέο νοσοκομείο και πότε θα προκηρυχτούν οι θέσεις προσωπικού.

Απαντώντας ο υφυπουργός Υγείας Γ. Παπαγεωργίου χαρακτήρισε την υπόθεση του νοσοκομείου Κέρκυρας μια «αμαρτωλή ιστορία που ξεκινάει από πάρα πολύ παλιά» και για μια ακόμα φορά είπε ότι το νοσοκομείο θα παραδοθεί για χρήση στον κερκυραϊκό λαό τη χρονιά που διανύουμε. Είπε ότι αυτήν τη στιγμή οι οικοδομικές εργασίες βρίσκονται στο 87% των εργασιών και μέχρι τα τέλη Μάρτη θα παραδοθεί το κτίριο, ενώ στους πρώτους μήνες του 2009 θα έχει ολοκληρωθεί και η παράδοση του ιατροτεχνικού εξοπλισμού.

Αυτή η «αμαρτωλή ιστορία» - όπως τη χαρακτήρισε ο υφυπουργός - με το νοσοκομείο δυστυχώς συνεχίζεται, τόνισε στην παρέμβασή του ο Χ. Χαραλάμπους και κατήγγειλε ότι αποδεικνύεται στην πράξη ότι αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα με γρήγορους ρυθμούς χτίζεται υπερσύγχρονη ιδιωτική κλινική, ενώ στο νοσοκομείο πάμε από αναβολή σε αναβολή. Οι Κερκυραίοι, είπε, βλέπουν να χειροτερεύουν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και φθάσαμε στο φαινόμενο 4.000 Κερκυραίοι να πηγαίνουν για υπηρεσίες υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Ο βουλευτής τόνισε ότι μπορεί το νοσοκομείο να πλησιάζει πλέον οικοδομικά προς το τέλος, αλλά θα παραδοθεί τελικά κολοβό, αφού η απαραίτητη ψυχιατρική κλινική δεν έχει αρχίσει ακόμα να χτίζεται, ενώ δεν υπάρχει ελικοδρόμιο και παιδικός σταθμός και ζητούμενο παραμένει το πότε θα προκηρυχτεί ικανός αριθμός θέσεων προσωπικού, ώστε να λειτουργήσει στοιχειωδώς το καινούριο νοσοκομείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ