Σάββατο 17 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΚΕ: ΓΙΑ ΤΗΝ «ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ»
Κομμένη στα μέτρα των ιδιωτών

Παρέμβαση στη συζήτηση σχετικής Επερώτησης στη Βουλή έκανε χτες ο βουλευτής του Κόμματος Χ. Χαραλάμπους

Σε προνομιακό πεδίο για τη δράση ιδιωτικών συμφερόντων έχει μετατραπεί ο χώρος της ψυχικής υγείας, εξαιτίας των πολιτικών που εφάρμοσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τόνισε χθες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, τοποθετούμενος στη συζήτηση Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ για το θέμα. Στη συζήτηση κυριάρχησε η δικομματική κόντρα, με το ΠΑΣΟΚ να καταγγέλλει την κυβέρνηση για διαχειριστική «ανικανότητα», που έχει οδηγήσει σε υπερχρέωση των Ιδρυμάτων, ενώ ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σαλμάς έκανε λόγο για «εδραίωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» τα τελευταία 4 χρόνια.

«Το ΚΚΕ από την αρχή ήταν και είναι υπέρ μίας πραγματικής και σωστής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», τόνισε ο Χ. Χαραλάμπους, αναρωτώμενος, όμως, «όταν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις της ΝΔ στα λόγια δεν αποδέχονται ότι η υγεία είναι εμπόρευμα, αλλά στην πράξη το εφαρμόζουν, πώς είναι δυνατόν στην ψυχιατρική υγεία, η οποία αποτελεί το φιλέτο του εμπορεύματος, να μην καραδοκούσαν οι ιδιώτες να πάρουν και αυτοί το μεγάλο μερίδιο από την πίτα;». Αναφερόμενος στις ασκούμενες πολιτικές, επισήμανε ότι «από τη στιγμή που άρχισε να εφαρμόζεται η λεγόμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση - ουσιαστικά πρόκειται για απονοσοκομειοποίηση - αυξήθηκαν, διπλασιάστηκαν τα ψυχιατρικά κρεβάτια στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτός είναι ο ένας τρόπος για την ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας».

Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ο βουλευτής του ΚΚΕ περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Οπως είπε, «Κέντρα Ψυχικής Υγείας: Χρειάζονται 100. Αυτή τη στιγμή στην καλύτερη περίπτωση λειτουργούν 30-40. Ψυχιατρικά κρεβάτια στα δημόσια γενικά νοσοκομεία: Με τους μετριότερους υπολογισμούς χρειάζονται πάνω από 1.500 κρεβάτια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 350-400. Στον «Ευαγγελισμό», παραδείγματος χάριν, έχει 20 κρεβάτια, αλλά μόνιμα 37-40 αρρώστους, το ίδιο στο Γενικό Κρατικό, το ίδιο και στα άλλα νοσοκομεία. Σε ράντζα, σε φορεία, όπου μπορούν να προλάβουν να τους βάλουν».

Ο Χ. Χαραλάμπους κατέληξε, λέγοντας ότι «χρειάζεται αγώνας πρώτα απ' όλους τους επιστήμονες της ψυχικής υγείας, απ' όσους ενασχολούνται με το πρόβλημα αυτό, από τους ίδιους τους αρρώστους, τους συγγενείς των αρρώστων, τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Διότι στον ελληνικό λαό αξίζει πραγματικά μια σωστή ψυχιατρική μεταρρύθμιση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ