ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν»!*

«Eξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν»! Με τη λακωνική αυτή δήλωση απάντησε ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στις συνεχιζόμενες συκοφαντίες από τον πρόεδρο του ΣΥΝ κατά του ΚΚΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι μέρες τώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κι άλλα στελέχη απ' την ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όπου βρεθούν κι όπου σταθούν εκτοξεύουν απίθανες συκοφαντίες σε βάρος του ΚΚΕ, φτάνοντας σε σημείο ακόμα και να το προβοκάρουν.

Προχτές απ' το Μεσολόγγι ο Αλ. Τσίπρας εξαπέλυσε και νέα επίθεση εναντίον του Κόμματος, κάνοντας λόγο ακόμα και για «υποτιθέμενες κομμουνίστριες που επέλεξαν να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της κυβερνητικής προπαγάνδας σε αντίθεση με όλες τις αριστερές δυνάμεις που στήριξαν με κάθε τρόπο τη νέα γενιά»! Ενώ την προηγούμενη σε συνέντευξή του στο ΜΕΓΚΑ επαναλάμβανε μονότονα τις γνωστές αθλιότητες περί συμμαχίας του ΚΚΕ με τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. εναντίον του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας: «υπάρχει μια ανίερη συμμαχία (...) Τι δουλειά έχει η κυρία Παπαρήγα με τον κ. Καραμανλή και τον κ. Καρατζαφέρη να 'ναι χέρι χέρι; Τι δουλειά έχουν αυτοί μεταξύ τους;»!

*«επιτρέπεται στους Κλαζομένιους να κάνουν απρέπειες». Η παραπάνω αρχαία ρήση αναφέρεται σε σχετική εντολή που έβγαλαν οι Εφοροι στην αρχαία Σπάρτη και αφορούσε τα μέλη αντιπροσωπείας από τη σύμμαχη στη Σπάρτη πόλη Κλαζομενές, που είχε επισκεφθεί τη Σπάρτη και συμπεριφέρονταν σαν «χωριάτες» απέναντι στους έκπληκτους και πάντα πειθαρχημένους Σπαρτιάτες. Οι Κλαζομενές ήταν σπουδαία, πλούσια και ισχυρή πόλη κτισμένη στις ακτές της Ιωνίας, στην ευθεία που σήμερα συνδέει τη Χίο με τη Σμύρνη.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπούμερανγκ η «φιλολαϊκή στροφή»

Μπούμερανγκ τείνουν να γίνουν οι προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση για «φιλολαϊκή στροφή» με αφορμή τον ανασχηματισμό, καθώς στην πράξη χειροτερεύει διαρκώς η κατάσταση των εργαζομένων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων.

Η «ανάσα» που πήρε η κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό τελειώνει καθώς, παρά τις αντίθετες επικοινωνιακές προσπάθειες, γίνεται ολοφάνερο ότι η αντιλαϊκή πολιτική συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και μόνο τα μονοπώλια και η κερδοφορία τους ενισχύονται.

Οι δήθεν κόντρες με τις τράπεζες δεν μπορούν να κρύψουν ότι η ένεση ρευστότητας των 28 δισ. ευρώ δεν έφτασε ούτε πρόκειται να φτάσει στα λαϊκά νοικοκυριά. Αντίθετα, οι φραστικοί λεονταρισμοί βολεύουν για να αποκρύπτεται πως τους προσφέρεται ακόμα περισσότερο τζάμπα χρήμα. Η αμηχανία της κυβέρνησης είναι έκδηλη και περιορίζεται ...να συνιστά υπομονή μέχρι να υλοποιηθεί ολόκληρο το πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών, ζητώντας στην πραγματικότητα πίστωση χρόνου και για την ίδια και την πολιτική της. «Θα περιμένετε να προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος για την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία» ήταν η μονότονη απάντηση του Ευ. Αντώναρου στην πληθώρα των ερωτήσεων που δέχτηκε με αφορμή τις επαφές της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες για τη μοιρασιά του «πακέτου». Η δικαιολογία του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι ότι «η υλοποίηση του προγράμματος έχει αρχίσει εδώ και λίγες ημέρες» και άρα «θα περιμένετε και θα δείτε»(!)...

Παράλληλα επαναφέρει τη θεωρία της «εισαγόμενης» κρίσης, προκειμένου να «αθωώσει» την πολιτική της και την ίδια, αλλά και να καλλιεργήσει μια μοιρολατρική στάση απέναντι σε μια «πρωτοφανή» κρίση, που εμφανίζει περίπου ως «φυσικό φαινόμενο». «Οι χώρες όλες, απανταχού στον κόσμο, διέρχονται τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 80 ετών», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου όταν κλήθηκε να απαντήσει σε διάφορες συνέπειες της κρίσης, όπως «οι συνθήκες ασφυξίας στην αγορά» με την αλματώδη αύξηση των ακάλυπτων επιταγών κ.ο.κ. Γενικότερα για την κρίση ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «είναι ένα διεθνές φαινόμενο αυτό, του οποίου ούτε το εύρος, ούτε τη διάρκεια, ούτε όλες τις διαστάσεις γνωρίζουμε, διότι έχει γρήγορη εξέλιξη».

Την ίδια στιγμή συνεχίζει να ξορκίζει επίσημα τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, ενώ κατ' ιδίαν τα κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν ότι οι πρόωρες εκλογές είναι «σίγουρες» στην περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις δείξουν ότι η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο μονομάχων έχει κλείσει. Ως ισχυρές ενδείξεις που συνηγορούν υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν, πρώτον, ότι τα προβλήματα θα γίνουν εκρηκτικά μόλις εκδηλωθεί η κρίση σε όλη της την έκταση και δεύτερον, το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής έχει αποφύγει να κάνει μια σαφή και ξεκάθαρη τοποθέτηση που να «διαλύει» την εκλογολογία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε και χτες ότι «δεν υπάρχει κανένα προεκλογικό κλίμα» και σε κάθε περίπτωση «τέτοιο κλίμα δεν προκαλείται από την κυβέρνηση».


ΠΑΣΟΚ
Φιλοτεχνεί την εικόνα του καλύτερου διαχειριστή

Παρουσιάζοντας το ΠΑΣΟΚικό «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» ως καλύτερη μορφή ...ελεημοσύνης, το δικό του πρόγραμμα ενίσχυσης των τραπεζών σαν αποδοτικότερο και καταγγέλλοντας τη ΝΔ που ακολουθεί με συνέπεια τη «ρουσφετολογική» πολιτική που εφάρμοσαν και οι «πράσινες» κυβερνήσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ: «Θα προσδώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις ευρωεκλογές»...

Με στόχο να οξύνει τη δικομματική πόλωση, φροντίζοντας παράλληλα να ξεκαθαρίσει προς το μεγάλο κεφαλαίο, αλλά και το ευρωενωσιακό διευθυντήριο ότι θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα τις κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις και το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εγκλωβίσει τα λαϊκά στρώματα στο δίλημμα του «καλύτερου» διαχειριστή του συστήματος.

Ακριβώς πάνω σ' αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν στελέχη της «Χαριλάου Τρικούπη», ο Γ. Παπανδρέου την ερχόμενη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, θα ζητήσει «εδώ και τώρα εκλογές», σε περίπτωση που δεν προσέλθει η κυβερνητική πλειοψηφία. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες, σε συνδυασμό με τη χτεσινή δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου ότι «το ΠΑΣΟΚ θα προσδώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις ευρωεκλογές, αν μέχρι τότε δεν έχουν διεξαχθεί οι εθνικές εκλογές» και η δήλωση του ίδιου ότι το ΠΑΣΟΚ «μέχρι και τον Ιούνιο, θα ξεδιπλώσει τα σχέδιά του, τόσο οργανωτικά όσο και προγραμματικά», φανερώνει την πρόθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ενισχύσει τα σενάρια της «εκλογολογίας».

Βέβαια, πίσω από την καλλιέργεια κλίματος πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να περάσει σε δεύτερη μοίρα την αντιπαράθεση με την εφαρμοζόμενη πολιτική, περιορίζοντας την κριτική του στις διαχειριστικές ικανότητες της κυβέρνησης.

Σ' αυτό το μήκος κύματος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «περιορίζεται στην αποστολή αυστηρών μηνυμάτων» προς τις τράπεζες και αναρωτήθηκε «γιατί αυτά τα μηνύματα, τα οποία αποστέλλονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, δε λαμβάνονται υπόψη». Χωρίς φυσικά να διαφωνήσει ούτε στο ελάχιστο με τη χορήγηση των 28 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε στην κυβέρνηση που δεν έφτασαν «στην πραγματική οικονομία», σημειώνοντας ότι «το ζητούμενο είναι να επανέλθει η ρευστότητα στην αγορά η οποία ασφυκτιά όπως προκύπτει και από το γεγονός ότι σημειώθηκε ρεκόρ εξηκονταετίας στις ακάλυπτες επιταγές». Να δανειστούν δηλαδή ξανά τα λαϊκά νοικοκυριά, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί έμποροι και βιοτέχνες ώστε να πληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες και να συνεχιστεί το καθεστώς του υπερδανεισμού τους.

Την ίδια στιγμή που ο Γ. Παπακωνσταντίνου διαφωνούσε με την κυβέρνηση στον τρόπο που έπρεπε να «διοχετευτούν» τα χρήματα στους τραπεζίτες, έδινε και την υποκριτική ...μάχη του ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος.

Αφού λοιπόν κατήγγειλε την πολιτική απασχόλησης της κυβέρνησης με τα «προγράμματα επιδότησης ανέργων με 1.000 ευρώ και στις προσλήψεις 60.000 ανέργων στο δημόσιο» σημειώνοντας ότι «ήδη σχηματίζονται ουρές στα γραφεία των βουλευτών της ΝΔ προς τους οποίους αναλογούν 400 προσλήψεις ανά βουλευτή», παρουσίασε τις ...φιλολαϊκές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας: «Αν η κυβέρνηση ήθελε να εφαρμόσει μια πραγματική πολιτική απασχόλησης και ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων, θα μπορούσε να ενεργοποιήσει από την αρχή του 2008 το ταμείο κατά της φτώχειας»!! Και συνέχισε: «Αν ενδιαφερόταν πραγματικά για τους ανέργους, θα είχε ψηφίσει την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την καταβολή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης μέχρι 1.300 ευρώ (σ.σ. αναλογούν σε 68 λεπτά του ευρώ τη μέρα) με πολύ συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια»!! Με δυο επιδόματα, λοιπόν, που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση που εφαρμόζει μια αντιλαϊκή πολιτική θα είχε κερδίσει τα εύσημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υπόσχεται μια «ανθρώπινη κοινωνία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ