ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ενισχύονται τα αγωνιστικά μπλόκα

Τρίτη μέρα, χτες, της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς και τα μπλόκα με τα τρακτέρ που έχουν στήσει οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, όχι μόνο «καλά κρατούν», αλλά και διαρκώς ενισχύονται. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στην αγωνιζόμενη αγροτιά, μαζικών φορέων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, σε μια προσπάθεια να συγκροτηθεί ένα ισχυρό, κοινό αγωνιστικό μέτωπο, που θα δυναμώσει, ακόμα περισσότερο, την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση.

Πάντως, ήδη, η πίεση του αγώνα αυξάνεται, δημιουργώντας πρόβλημα στην κυβέρνηση, που δυσκολεύεται να «περάσει» την τακτική κατευνασμού της αγροτικής εξέγερσης, μέσω των «στημένων διαλόγων» και των «ανέξοδων υποσχέσεων». Βεβαίως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σ. Χατζηγάκης - ως εντολοδόχος της κυβέρνησης, φυσικά - επιμένει σ' αυτήν την τακτική και χτες οργάνωσε συναντήσεις με εκπροσώπους Συντονιστικών Επιτροπών, που έχουν στήσει, από κοινού, αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και του ΛΑ.Ο.Σ.

Το γεγονός ότι σ' αυτές τις συναντήσεις δεν κλήθηκαν από τον υπουργό οι εκπρόσωποι από τα μπλόκα των μικρομεσαίων αγροτών, που ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ, «λέει πολλά» και «αποδεικνύει περισσότερα».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι οποιαδήποτε «συμφωνία» κι αν πετύχει στο πλαίσιο του «ψευτοδιαλόγου» και της «πολιτικής συναίνεσης», δεν πρόκειται να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των μικρομεσαίων αγροτών, που είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των ουσιαστικών αιτημάτων τους. Δεν πρόκειται, δηλαδή, να αποδεχτούν μια «συμφωνία» με βάση την οποία μπορεί να πάρουν μερικά ψίχουλα, αλλά δε θα λύνεται κανένα από τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Κι αυτό πρέπει να το καταλάβει και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία, παρά τις λεκτικές επιθέσεις της στη ΝΔ για την καλλιέργεια κλίματος ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης, κινείται στον ίδιο «ντορό» του αποπροσανατολισμού και της παραπλάνησης του αγροτικού κόσμου και ουδεμία αντίρρηση έχει - αντιθέτως το επιθυμεί - να «ξεφουσκώσουν» γρήγορα και να σταματήσουν πρόωρα οι αγροτικές κινητοποιήσεις, χωρίς να διασφαλίσουν ουσιαστικό κέρδος για τη μικρομεσαία αγροτιά.

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ερχονται συνεχώς κι άλλα τρακτέρ!

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες της Θεσσαλίας συνεχίζουν τη μάχη, στηριζόμενοι στη δύναμη του δίκιου τους κι ακουμπώντας στη συμπαράσταση των άλλων λαϊκών στρωμάτων

Από Λάρισα προς κόμβο Νίκαιας

*

Από Λάρισα προς κόμβο Νίκαιας
Με ακόμα 100 και πλέον τρακτέρ ενισχύθηκε και χτες το μεγάλο μπλόκο των μικρομεσαίων αγροτών της Θεσσαλίας, που έχει στηθεί, από την περασμένη Δευτέρα, στον κόμβο της Νίκαιας, επί της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, έξω από την πόλη της Λάρισας, στο πλαίσιο κλιμάκωσης και πανθεσσαλικού συντονισμού του αγώνα, που αποφάσισαν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών και Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα.

Στις 12 το μεσημέρι, στο μπλόκο έφτασαν δεκάδες τρακτέρ των αγροτών των Τρικάλων, που ήταν παραταγμένα στον κόμβο της Φαρκαδόνας, εδώ και πολλές μέρες. Λίγο νωρίτερα στον ίδιο χώρο προστέθηκαν και δεκάδες τρακτέρ που ξεκίνησαν από χωριά της Λάρισας.

Η συνεχής ενδυνάμωση του μπλόκου με την προσθήκη νέων τρακτέρ, σε συνδυασμό με τη συνεχώς αυξανόμενη εκδήλωση αγωνιστικής συμπαράστασης των εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων, «δίνουν φτερά» στους αγωνιστές της μικρομεσαίας αγροτιάς που, για τρίτη συνεχή μέρα και μέσα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, συνεχίζουν, με επιμονή και υπομονή, τον δίκαιο αγώνα για την ικανοποίηση των ζωτικών και ουσιαστικών αιτημάτων τους.

Οσο περνάνε οι μέρες τόσο καλύτερα οργανώνεται η ζωή των αγροτών στο μπλόκο, με το στήσιμο κι άλλων καταλυμάτων, όπου θα περνούν τις παγωμένες νύχτες του χειμώνα, με τη δημιουργία κατάλληλων χώρων όπου θα συγκεντρώνονται, θα συζητούν και θα αποφασίζουν για την πορεία του αγώνα. Κι όλη αυτή η προετοιμασία δείχνει πως έχουν πάρει απόφαση να μείνουν εκεί, στο μετερίζι, για αρκετό διάστημα.

Το μπλόκο προς Αθήνα

*

Το μπλόκο προς Αθήνα
Οι συζητήσεις που κάνουν μεταξύ τους, αλλά και με όσους τους επισκέπτονται για συμπαράσταση, φανερώνουν ότι το αγωνιστικό τους φρόνημα παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Οπως σταθερή κι αδιαπραγμάτευτη παραμένει η απόφασή τους να μην μπουν σε ένα «διάλογο» με την κυβέρνηση που δε θα περιλαμβάνει τις ουσιαστικές διεκδικήσεις τους, αλλά θα περιφέρεται γύρω από θολά και επιμέρους «αιτήματα» που δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, τα οποία οφείλονται στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Και, βεβαίως, ακούγοντας κανείς τα λόγια τους και βλέποντας τα πρόσωπά τους, καταλαβαίνει ότι δεν είναι μόνο το άγχος για το «σήμερα» που τους βασανίζει, αλλά και η αγωνία για το «αύριο», καθώς ξέρουν πως μέλλον γι' αυτούς δεν υπάρχει όσο θα εφαρμόζεται η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που συρρικνώνει το εισόδημά τους, τους διώχνει από τα χωράφια τους και τους στέλνει στην ανεργία και στη φτώχεια.

Διευρύνεται η αλληλεγγύη

Μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους μικρομεσαίους αγρότες, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και των Συντονιστικών Επιτροπών συμμετέχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις, στέλνουν πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς.

Το μπλόκο της Νίκαιας προς Θεσσαλονίκη

*

Το μπλόκο της Νίκαιας προς Θεσσαλονίκη
Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας χαιρετίζει τους μαζικούς αγώνες της φτωχομεσαίας αγροτιάς της Θεσσαλίας και όλης της χώρας. «Η εργατική τάξη - επισημαίνει - στηρίζει τους αγώνες της φτωχομεσαίας αγροτιάς, γιατί αυτοί οι αγώνες είναι και δικοί μας, καθώς συμβάλλουν στη γενικότερη πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Οταν ξεκληρίζεται η αγροτιά, δεν την πληρώνουν μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά και οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες». Και προσθέτει ότι «η αλληλεγγύη και οι κοινοί αγώνες της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, μαζί με τ' άλλα λαϊκά στρώματα είναι αναγκαία προϋπόθεση για να έχουν οι αγώνες αποτελεσματικότητα».

Ανακοίνωση συμπαράστασης εξέδωσε και ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Λάρισας, στην οποία επισημαίνει ότι «οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι συμπορεύονται με την αγροτιά γιατί τα προβλήματά τους έχουν κοινό παρονομαστή». Και καλεί «όλους τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους της περιοχής να στηρίξουν τους αγώνες της αγροτιάς, γιατί ο αγώνας είναι κοινός».

Την αλληλεγγύη του στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς εκφράζει με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας.

ΠΑΜΕ
Σήμερα στον κόμβο της Νίκαιας

Αύριο, οι ταξικές δυνάμεις διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στις 11 π.μ.

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ θα επισκεφτεί σήμερα, Πέμπτη 22 Γενάρη, τους αγωνιζόμενους αγρότες στον κόμβο της Νίκαιας, για να εκφράσει την αλληλεγγύη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αύριο Παρασκευή, «σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ με τη μαζική συμμετοχή της μικρομεσαίας αγροτιάς σε ολόκληρη τη χώρα» - όπως τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση - το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Παραγωγής και Διακίνησης Τυποποιημένων Προϊόντων Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων και συναφών τυποποιημένων προϊόντων μαζί με το Συνδικάτο Επισιτισμού και Τουρισμού, καθώς και πλήθος ταξικών Συνδικάτων και Σωματείων της Αθήνας, προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις 11 π.μ.

Απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας, τα συνδικάτα τονίζουν: «Συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα των αγροτών για: Αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος, ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης. Χτύπημα της εκμετάλλευσης από τους εμποροβιομηχάνους, κατάργηση του ΦΠΑ, μείωση πετρελαίου, ρεύματος κλπ. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στα κόμματα του "ευρωμονόδρομου" ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ., που τη στηρίζουν». Και καταλήγουν: «Συνάδελφοι - Συναδέλφισσες, Αυτοί ευθύνονται για τα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά η εργατική τάξη, η μικρομεσαία αγροτιά, οι ΕΒΕ, οι αυτοαπασχολούμενοι. Οι αιτίες είναι κοινές. Οπως και η λύση. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και τους υπηρέτες του, όλοι μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε».

ΚΚΕ
Τα προβλήματα, απαιτούν σύγκρουση με την ΚΑΠ

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζή στη Βουλή

Στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών αναφέρθηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Καταρτζής, παρεμβαίνοντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Οι αγρότες, τόνισε, βρίσκονται και πάλι στους δρόμους του αγώνα, ζητώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους και αντιμετώπισης των προβλημάτων τους, τα οποία ως αιτία έχουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία ενέκριναν και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ. Αυτόν τον λογαριασμό της ΚΑΠ πληρώνουν σήμερα οι αγρότες, είπε ο Αχ. Καταρτζής και είναι χαρακτηριστικό ότι και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με δηλώσεις στελεχών τους έσπευσαν να υπονομεύσουν τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.

Οι κινητοποιήσεις, συνέχισε, δεν πρέπει να υπονομευτούν αλλά να μαζικοποιηθούν και να στηριχτούν και από τα άλλα λαϊκά στρώματα για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Απαιτούνται, τόνισε, ουσιαστικά μέτρα και όχι εξαγγελίες σαν του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου που τους δίνουν ψίχουλα με την επιστροφή του ΦΠΑ ή τους υπόσχονται δάνεια τα οποία έτσι και αλλιώς πρέπει να εξοφληθούν.

Οι αγρότες, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ζητάνε -όπως προτείνει η Παναγροτική Συσπείρωση - ουσιαστική αναπλήρωση του εισοδήματός τους, εγγυημένες τιμές προϊόντων και κατάργηση του ΦΠΑ. Τα προβλήματα, κατέληξε, απαιτούν σύγκρουση με την ΚΑΠ και όχι προτάσεις στα πλαίσια του «ευρωμονόδρομου», όπως έκανε ο Αλ. Αλαβάνος και υποσχέθηκε να τις μεταφέρει στην ΕΕ ο υπουργός Γεωργίας.

ΚΚΕ
Οι αγρότες επιλέγουν τη μορφή πάλης

Για τα μπλόκα και τις μορφές πάλης των αγροτών ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Το δίκιο του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς νομιμοποιεί κάθε μορφή πάλης που οι ίδιοι οι αγρότες επιλέγουν με συλλογικές διαδικασίες. Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κλείνουν το δρόμο στο λαό να ζήσει όπως του αξίζει».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αγνοεί τους μικρομεσαίους αγρότες

Συνάντηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Δρούτσα με τον Μ. Μπαρνιέ

Τα προβλήματα της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς, που διαμαρτύρονται για τις συνέπειες που υφίστανται, εξαιτίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ που τους οδηγεί στην εξαθλίωση και τον αφανισμό τους, επισήμανε στον πρώην ασκούντα την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπουργό Γεωργίας και Αλιείας της Γαλλικής Δημοκρατίας, Μ. Μπαρνιέ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Δρούτσας, κατά την ανταλλαγή απόψεων που είχαν στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η ΕΕ αγνοεί τους μικρούς και μικρομεσαίους αγρότες που ξεκληρίζονται με τη συνεχή μείωση των τιμών των προϊόντων του μόχθου τους την ίδια στιγμή που οι καταναλωτές πληρώνουν τα προϊόντα όπως σιτάρι - ψωμί, μέχρι και 1.300% παραπάνω από την τιμή παραγωγού», υπογραμμίζοντας ότι «το ελάχιστο που θα μπορούσε η επιτροπή να εισηγηθεί είναι η εγκατάλειψη της ΚΑΠ, της πολιτικής των ποσοστώσεων και της αποσύνδεσης των ενισχύσεων από την παραγωγή, και η εγγύηση μιας λογικής τιμής ανταμοιβής του μόχθου των εργατών της γης».

Απευθυνόμενος σε συναδέλφους που χαρακτήρισαν ως μη λογικούς και ευρωσκεπτικιστές όσους καταψήφισαν τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ο Κ. Δρούτσας τούς συνέστησε να αναλογιστούν ότι υπάρχουν ακόμα πολιτικοί που δεν ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που ως στόχο και παρουσία έχουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ