ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 2009
Σελ. /32
Ο Απόστολος Κακλαμάνης κατά των καταλήψεων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Χτες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή για την Παιδεία, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης του ΠΑΣΟΚ διέκοψε την Αλ. Παπαρήγα, λέγοντας πρέπει «να βρούμε άκρη με τις καταλήψεις εάν τις θέλουμε ή δεν τις θέλουμε», εννοώντας τα κόμματα, προφανώς γιατί το κόμμα του είναι ενάντια στους αγώνες και στις μορφές πάλης που επιλέγει συλλογικά το κίνημα και επίσης της αντίληψης να χειραγωγηθεί το κίνημα στο σύστημα. ΠΑΣΟΚ, που έχει δώσει δείγματα γραφής, είναι ο άνθρωπος. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ του απάντησε:

«Δε θα λύσουμε μέσα στη Βουλή το ζήτημα με τις καταλήψεις. Θα λυθεί μέσα στα πανεπιστήμια από τους ίδιους τους φοιτητές και τους σπουδαστές. Εμείς δεν είμαστε ούτε εκπρόσωποι του φοιτητικού κινήματος και του σπουδαστικού...».

Ο Απ. Κακλαμάνης επέμενε, λέγοντας ότι το θέμα δεν το λύνουν τα πανεπιστήμια «και εμείς εδώ νίπτουμε τας χείρας μας», για να πάρει την απάντηση από την Αλ. Παπαρήγα:

«Δε νίπτουμε τας χείρας μας. Παλεύουμε μέσα στα πανεπιστήμια. Ακου, νίπτουμε τας χείρας μας! Πού το είδατε αυτό; Εμείς τουλάχιστον δε νίπτουμε τας χείρας μας και παίρνουμε και την ευθύνη και λέμε τα σύκα - σύκα και τη σκάφη - σκάφη». Πληρωμένη απάντηση σε έναν «προοδευτικό»...

Στο στόχαστρο οι συλλογικοί αγώνες

Το πανεπιστημιακό άσυλο δε θα μπορούσε να μείνει στο απυρόβλητο από τη χτεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία. Ετσι, χτες η κυβέρνηση διά στόματος πρωθυπουργού και υπουργού Παιδείας, διαβεβαίωσε μεν ότι δε στοχεύει στην άρση του ασύλου, αλλά διευκρίνισε και την εχθρότητά της ενάντια στον οργανωμένο αγώνα του κινήματος. Οπως είπε ο πρωθυπουργός, «οι καταλήψεις δεν είναι μέσο διεκδίκησης για μια καλύτερη Παιδεία. Είναι βίαιος, είναι αντιδραστικός, είναι βαθιά αντιδημοκρατικός αποκλεισμός από το δικαίωμα στη μόρφωση. Η βίαιη παρεμπόδιση μαθημάτων (...) είναι παραβίαση ασύλου». Στο πλευρό του και ο Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος χαρακτήρισε το άσυλο ως «άσυλο ανιάτων πράξεων κατά της δημοκρατίας».

Εκείνο που πρακτικά επιβεβαιώνει ο πρωθυπουργός είναι ότι ο νόμος πλαίσιο της ΝΔ και οι ρυθμίσεις του για το άσυλο, στρέφονται ευθέως ενάντια στο οργανωμένο κίνημα και τις αποφάσεις και τις μορφές πάλης που μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες επιλέγουν οι σύλλογοι φοιτητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων. Γιατί στο ιδιωτικοποιημένο δημόσιο πανεπιστήμιο, όπου μιλάμε για μπίζνες και αγοραπωλησίες, δε χωράνε αγώνες και κινητοποιήσεις...

Συνεπής εκφραστής της επιχειρηματικότητας

Η «Υγεία» ήταν ένα από τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε στη χτεσινή συνεδρίασή της η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ) «προκειμένου να εκφράσει Γνώμη Πρωτοβουλίας».

«Βασικός στόχος της Γνώμης είναι, αφ' ενός μια ευρύτερη προσέγγιση του ζητήματος της βελτίωσης της υγείας του πληθυσμού της χώρας και αφ' ετέρου η διαμόρφωση προτάσεων για τη βελτίωση και την ανάπτυξη του Συστήματος Υγείας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε. Παρότι και σε αυτή την καταγραφή που γίνεται αποκαλύπτεται η οικτρή κατάσταση των ελλείψεων σε επίπεδο προσωπικού και υποδομών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, εντούτοις η ΟΚΕ διαπιστώνει «πληθωρισμό» γιατρών και σφυρίζει αδιάφορα για την εκρηκτική εξάπλωση του επιχειρηματικού τομέα Υγείας. Κι ύστερα οι προτάσεις που κάνει η ΟΚΕ οδηγούν σε ένταση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, καθώς βασικές κατευθύνσεις γίνονται στο επίπεδο του μάνατζμεντ, στη θέσπιση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και την αξιολόγηση των νοσοκομειακών μονάδων.

Αν δεν έκανε τέτοιες προτάσεις, τότε τι συνεπής εκφραστής του «κοινωνικού εταιρισμού» σε όφελος της επιχειρηματικότητας και του κεφαλαίου θα ήταν;


Η απάτη της ... μηδενικής βάσης

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΥΝΔΙΑΜΟΡΦΩΣΑΝ και ψήφισαν 5 - 6 ευρωπαϊκές συνθήκες, «δέσανε» τη χώρα σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, «πέρασαν» ένα σωρό νομοσχέδια, τα φτιάξανε όλα όπως θέλανε και τώρα ήρθε η ώρα ...να συζητήσουμε για την Παιδεία.

Και μάλιστα χωρίς προαπαιτούμενα, από μηδενική βάση, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς στεγανά και χωρίς όρια γενικώς.

Να κάτσουμε όλοι μαζί, βρε αδερφέ, να βρούμε μια άκρη. Να συνεννοηθούμε σε πέντε πράγματα που μπορούν να γίνουν.

Ελα, όμως, που η Παιδεία χρειάζεται κυρίως εκείνα τα πράγματα που - κατ' αυτούς - δεν μπορούν να γίνουν!

Είναι προφανές ότι οι φοιτητές, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι έχουν πιο σοβαρές δουλειές. Να δουν πώς θα κάνουν πράξη εκείνα που η φαντασία των ...κοινωνικών διαλογιστών δε χωράει.

ΟΧΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ τυχαίο! Είναι η νέα επικοινωνιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Εφεξής κάθε φορά που ο Γιώργος Παπανδρέου θα εμφανίζεται στη Βουλή θα μας επιδεικνύει και ένα διαφορετικό ηλεκτρονικό «καλούδι»...

Χτες έδειξε το ηλεκτρονικό του βιβλίο, καθότι η συζήτηση ήταν για την Παιδεία.

Στην επόμενη προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση - που είναι για την οικονομία - θα έρθει με το μικρό κομπιουτεράκι του σε μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας.

Εχει όμως ακόμη κινητό τηλέφωνο σε μορφή ρολογιού, μικρό ηλεκτρικό πιεσόμετρο, τηλεόραση με πάχος μόνο μισή ίντσα...

Γρηγοριάδης Κώστας

Επίσης, ηλεκτρονικό ραντάρ ποδηλάτου, κασκέτο συνδεδεμένο με το Ιντερνετ, εντοπιστή Τζι-Πι-Ες για παν ενδεχόμενο και γυαλιά ηλίου με ακτίνες Χ.

Σε καμία περίπτωση δε θα διαφημίσει τις κατασκευάστριες εταιρείες διότι είναι και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και ως γνωστόν οι σοσιαλιστές δεν έχουν καμία σχέση με τις πολυεθνικές.

(Με εξαίρεση, βέβαια, τις πολιτικές τους που προωθούν, όμως αυτό γίνεται για λόγους ρεαλιστικής προσέγγισης της «παγκοσμιοποίησης»).

Συμπέρασμα: Αν θέλουμε να είμαστε σύγχρονοι και ανταγωνιστικοί δεν έχουμε παρά ...να ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.

(Με κάθε αποδεδειγμένη ψήφο το Κίνημα θα χορηγεί και ένα «στικ» με μνήμη 3 μεγκαμπάιτ)

Ιδού η «ενεργός γήρανση» της ΕΕ

Γεννημένος στις 13 Αυγούστου του 1934 έγραφε η ταυτότητα. Και, όμως, στα εβδομήντα πέντε του χρόνια ο οικοδόμος αναγκαζόταν να πηγαίνει στο μεροκάματο. Εκεί, προχτές το πρωί, στην οικοδομή στου Γκύζη, ο Γιάννης Φωτίου έπεσε από ύψος πέντε μέτρων και ξεψύχησε.

Ο θάνατός του, ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιο δραματικό τρόπο, την έλλειψη μέτρων ασφαλείας και την ανυπαρξία προστασίας στους χώρους δουλειάς, ήταν το τρίτο ατύχημα στην ίδια οικοδομή, αλλά και να θέσει ένα εξίσου δραματικό ερώτημα: Γιατί ένας άνθρωπος στα 75 χρόνια του πρέπει να ανεβαίνει στη σκαλωσιά; Τι εξανάγκασε τον οικοδόμο, όπως και χιλιάδες άλλους υπερήλικες εργαζόμενους, να βρίσκονται στο μεροκάματο, μέχρι τα βαθιά γεράματα;

Ακόμα και η αστική στατιστική δίνει την απάντηση. Το 25% των ανθρώπων στη χώρα μας που βρίσκονται κάτω από το επίσημο - δικό τους - όριο της φτώχειας, είναι συνταξιούχοι. Και πώς να μην είναι όταν: Το 2008, το 60% των συνταξιούχων όλων των Ταμείων πλην ΟΓΑ είχαν σύνταξη κάτω από 600 ευρώ, ενώ για τους αγρότες, το 60% των συνταξιούχων έπαιρνε σύνταξη μέχρι 400 ευρώ. Ακόμα και αν σε αυτές τις συντάξεις προσθέσουμε τις επικουρικές και το ΕΚΑΣ - για όσους τα παίρνουν - η κατάσταση δεν αλλάζει. Ετσι, σε σύνολο 2.250.000 συνταξιούχων, οι 1.550.000 έχουν συνολικό μηνιαίο εισόδημα 750 ευρώ. Τι να πρωτοπληρώσει ένας συνταξιούχος, όταν μόνο για ένα δυαράκι με τα κοινόχρηστα πρέπει να πληρώνει μέχρι και 500 ευρώ το μήνα;

Να, λοιπόν, τι οδηγεί σήμερα ακόμα και έναν εβδομηνταπεντάχρονο να είναι στο μεροκάματο, αντί για το σπίτι του. Να πώς χιλιάδες υπερήλικες εξαναγκάζονται σε εργασία μέχρι τα γεράματά τους. Να πώς ζούνε, μετά από 35 χρόνια κυβερνητικής εξουσίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα «περήφανα γηρατειά».

Ο θάνατος του οικοδόμου, εννοείται ότι δεν έγινε είδηση. Ομως, το ίδιο βράδυ, του εργατικού «ατυχήματος», στο δελτίο των ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης «έπαιξε» μια άλλη είδηση. Το συνέδριο που οργάνωσε το Κέντρο Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα την «Ενεργό γήρανση και τη δημογραφική αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Ενωση»! Δηλαδή, καθηγητάδες επιστήμονες και εκπρόσωποι της κυβέρνησης αναζητούσαν τρόπους να βάζουν τους υπερήλικες να δουλεύουν και πέραν της ηλικίας συνταξιοδότησης. Βλέπεις, αυτές είναι οι απαντήσεις που δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση στο λεγόμενο «δημογραφικό πρόβλημα» και στο Ασφαλιστικό. Δουλειά - δουλεία μέχρι το μνήμα. Αυτές είναι οι κατευθυντήριες γραμμές των Βρυξελλών, που ασμένως στηρίζονται και από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Αυτό είναι το περίφημο «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», το οποίο εκθειάζουν άπαντες οι ευρωλάγνοι. Μάλιστα, όλα αυτά πλασάρονται και ως προοδευτική πολιτική, αφού έτσι οι συνταξιούχοι θα έχουν μια «ενεργό γήρανση». Θα έχουν γεράματα που θα τους οδηγούν στη «δημιουργικότητα» της σκαλωσιάς. Ποιος είπε ότι η ΕΕ και ο καπιταλισμός δε δίνουν λύσεις;


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ