ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Απάτη οι κυβερνητικές εξαγγελίες...
  • Τα 500 εκατ. ευρώ είναι μια «φούσκα» εξαπάτησης της αγροτιάς και «ξεφουσκώματος» του αγώνα της
  • Προϋπόθεση για την επίλυση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, είναι ο αγώνας με καθαρό και διακηρυγμένο στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής και η διεκδίκηση από κοινού με το ταξικό κίνημα των εργαζομένων μιας άλλης, συνολικά φιλολαϊκής πολιτικής

Από το μπλόκο του Προμαχώνα

Motion Team

Από το μπλόκο του Προμαχώνα
Η κυβέρνηση πιστή στην εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής που από κοινού αποφασίζει με την ΕΕ, επέλεξε την οδό της εξαπάτησης της αγροτιάς και της δημιουργίας φτηνών επικοινωνιακών εντυπώσεων. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κάλπικη ανακοίνωση για το «πακέτο μέτρων στήριξης και ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου, συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ». Το ψευτοπακέτο της δεν πρέπει να σπάσει τα μπλόκα της αγροτιάς και ο αγώνας θα πρέπει να συνεχιστεί ακόμα πιο δυνατά, ακόμα πιο μαζικά, μέχρι τη δικαίωση.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ό,τι ανακοίνωσε με εμφανή σκοπό να δείξει ότι δίνει λεφτά στην αγροτιά προκειμένου να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα. Ομως οι αγωνιζόμενοι αγρότες εύκολα αντιλαμβάνονται το μέγεθος της κοροϊδίας. Παράλληλος στόχος είναι οι υπόλοιποι, στους οποίους θέλει να δημιουργήσει την ψευδή εικόνα ότι οι αγρότες θα πάρουν 500 εκατ. ευρώ και συνεπώς δεν πρέπει να διαμαρτύρονται. Ομως όπως φαίνεται στην πράξη, οι αγρότες δε θα πάρουν ούτε ελάχιστα ψίχουλα. Η κυβέρνηση επιχείρησε σκοπίμως και τεχνηέντως να δημιουργήσει μια εικόνα πέρα για πέρα ψεύτικη.

Μηδέν στο πηλίκον

Αν δει κανείς επί της ουσίας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, δεν έχει σε τίποτα καλό να ελπίζει. Δεν ανακοινώθηκε κανένα μέτρο που να αφορά τα κρίσιμα αιτήματα της αγροτιάς για κάλυψη των εισοδηματικών απωλειών της προηγούμενης χρονιάς, ή την προστασία του εισοδήματός της για το μέλλον, για κατώτατες εγγυημένες τιμές, για μείωση του κόστους παραγωγής, για κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, για αφορολόγητο, για ουσιαστική λύση του προβλήματος των χρεών και τριετές πάγωμά τους, για τιμαριθμική αναπροσαρμογή στις επιδοτήσεις, που παραμένουν «παγωμένες» στο έτος 2000.

Οι όποιες κυβερνητικές εξαγγελίες δε λύνουν κανένα πρόβλημα της αγροτιάς. Δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών. Επίσης οι αγρότες σε πέντε μήνες θερίζουν, θα πρέπει να ξέρουν πόσο θα πουλήσουν. Σε δυο μήνες θα βγουν να καλλιεργήσουν βαμβάκι. Θα πρέπει να ξέρουν πόσο βαμβάκι θα καλλιεργήσουν. Αλλά είναι στο σκοτάδι της απόγνωσης. Η αγροτιά είναι για όλα αυτά τα προβλήματα στο δρόμο. Δεν κατέβασε τα τρακτέρ για πλάκα, ούτε για εφέ.

Τα όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη δε δείχνουν πουθενά, ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας θα λάβουν για ενίσχυση του εισοδήματός τους άλλα 500 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε γενικόλογα ότι μέσω του ΕΛΓΑ θα καταβληθούν αποζημιώσεις στους δικαιούχους 425 εκατ. ευρώ και άλλα 75 εκατ. ευρώ μέσω ταμειακής διευκόλυνσης, χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Και παρότι ρωτήθηκε, δεν έδωσε καμία διευκρίνιση πώς, σε ποιους, πόσα ακριβώς και πότε. Ανέφερε μόνο ότι τα λεφτά θα δοθούν άμεσα και ότι αυτό είναι το μάξιμουμ που μπορεί να δώσει η κυβέρνηση.

Ο Σ. Χατζηγάκης ανέφερε επίσης την περασμένη Παρασκευή ότι «το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ δε συνδέεται με καμία άλλη παροχή ή πληρωμή που δικαιούνται οι αγρότες». Απέφυγε όμως να πει τη λέξη για αποζημιώσεις. Ο υπουργός ρωτήθηκε από τον «Ρ»: «Οι κανονικές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ πώς θα πληρωθούν;». Και η απάντησή του ήταν: «Από άλλο». Και ξαναρωτήθηκε: «Τι από άλλο, δάνειο;». Και η απάντησή του ήταν: «Οχι δάνειο, έχει και δικούς του πόρους ο ΕΛΓΑ».

Εχει λάκκο η φάβα...

Ομως είναι σίγουρο ότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα όσο κι αν επιχειρεί να το κρύψει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δοθούν μέσω ΕΛΓΑ 425 εκατ. ευρώ, αλλά πόσα από αυτά τα χρήματα είναι για τις ζημιές που έγιναν στον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα και πόσα όχι, δεν είναι ξεκάθαρο. Αλλωστε, το 2007 ο ΕΛΓΑ έδωσε για αποζημιώσεις 628 εκατ. ευρώ και το 2008 περίπου 422 εκατ. ευρώ. Ενα ακόμα ζήτημα που τίθεται, είναι ότι ο ΕΛΓΑ ξαναδανείζεται, ενώ ήδη τα χρέη που φόρτωσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Ποιος θα τα πληρώσει αυτά;

Τα όσα ανακοίνωσε μέχρι τώρα η κυβέρνηση δημιουργούν πάμπολλα εύλογα ερωτήματα, μερικά από τα οποία είναι: Πώς θα δοθούν τα όποια χρήματα είναι για να ενισχυθούν οι αγρότες και με τι διαδικασίες; Ποιοι θα πάρουν ενισχύσεις ή αποζημιώσεις; Οσοι έκαναν αιτήσεις για αποζημιώσεις, ή θα ξεκινήσει νέα διαδικασία υποβολής αιτήσεων για αποζημιώσεις; Ο Σ. Χατζηγάκης επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η διαδικασία καταβολής των ενισχύσεων ξεκινάει από αύριο Δευτέρα. Ομως δεν είναι έτσι. Θα πάρει καιρό το πράγμα. Παράλληλα στο παιχνίδι των εντυπώσεων ο Σ. Χατζηγάκης ανέφερε αποσπασματικά σε εκπομπές καναλιών ότι στο βαμβάκι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα πάρουν 40 ευρώ το στρέμμα. Αλλά λεπτομέρειες δεν είπε. Παραδέχτηκε μόνο ότι θα καλυφτεί ένα 25% - 30% από την απώλεια εισοδήματος στα άλλα προϊόντα λόγω μείωσης των τιμών. Αλλά κι εδώ υπάρχει γαλάζια ομίχλη...

Εξω οι φτωχομεσαίοι...

Ο Σ. Χατζηγάκης ανακοίνωσε ακόμα ότι η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, ύψους 120 εκατ. ευρώ, θα καταβληθεί φέτος μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Εντάξει, ο Κοκκινούλης θα έχει κάτι να λέει κι εδώ για να σπάσουν τα μπλόκα... όμως η μικρομεσαία αγροτιά που εξαναγκάζεται να έχει κι ένα εξωγεωργικό εισόδημα προκειμένου να επιβιώσει, πετιέται απ' έξω. Κι αυτό δείχνει επίσης με ποιους είναι η κυβέρνηση και τι επιδιώκει.

Είναι καταφανές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί με επικοινωνιακά τερτίπια να κάμψει τον αγώνα της αγροτιάς και να συνεχίσει απρόσκοπτα την ίδια αντιαγροτική πολιτική που επιτάσσει η ΕΕ και η νέα ΚΑΠ. Αυτό φάνηκε και την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του μπλόκου της Νίκαιας στη Λάρισα. Εκεί φάνηκε ξανά η γύμνια των κυβερνητικών εξαγγελιών και αποκαλύφτηκε η κυβερνητική υποτέλεια στην αντιαγροτική πολιτική που επιτάσσουν η ΕΕ και οι πολυεθνικές. Φάνηκε επίσης ότι τον πραγματικό αγώνα και τα πραγματικά συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, τα στηρίζει και ενισχύει η ΠΑΣΥ με τα αιτήματα που θέτει και το ΚΚΕ με την πολιτική που καταθέτει. Πάντα με συγκεκριμένες προτάσεις, με συγκεκριμένη δράση. Κι ο αγώνας αυτός χρειάζεται τη στήριξη και τη συμπαράσταση όλων των λαϊκών στρωμάτων.

Η γραμμή του αγώνα

Η αγροτιά οφείλει να αντισταθεί στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική και παράλληλα να αντεπιτεθεί, θέτοντας τη δική της γραμμή διεκδίκησης. Το πλαίσιο της πάλης το έχει θέσει ήδη η ΠΑΣΥ. Η αγροτιά αν θέλει να δει χαΐρι, θα πρέπει να βάλει φραγμό στην πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος, που επιβάλλουν κυβερνώντες, νέα ΚΑΠ, ΠΟΕ, πολυεθνικές και εμποροβιομήχανοι. Καλείται με τον αγώνα της να βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του και να διεκδικήσει το μέλλον της και την ύπαρξή της στον τόπο της και στα χωράφια της. Η αγροτιά στις παρούσες συνθήκες πρέπει να δυναμώσει τα μπλόκα, πρέπει να συστρατευτεί με τις συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις.

Τα τρακτέρ κατέβηκαν στους δρόμους. Ομως οι μικρομεσαίοι αγρότες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι ο αγώνας δε θα πρέπει να είναι λειψός, αποσπασματικός και αποκομμένος από την αιτία των προβλημάτων. Δεν πρέπει να αρκείται σε λίγα ψίχουλα. Ο αγώνας χρειάζεται να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, να κάνει ποιοτικά άλματα, να είναι συνεχής και να έχει σταθερή και σαφή πολιτική στόχευση.

Είναι φανερό ότι λύση στο πρόβλημα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν μπορεί να δοθεί στο πλαίσιο της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό και ο αγώνας της χρειάζεται να έχει καθαρό και διακηρυγμένο στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ισχυροποίηση του συνεπούς αγροτικού κινήματος, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, και η αγωνιστική συμπόρευσή του με το ταξικό εργατικό κίνημα. Προϋπόθεση είναι, η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και υπέρ του ΚΚΕ, ώστε ν' ανοίξει ο δρόμος για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας και της Λαϊκής Οικονομίας. Μόνο στο πλαίσιο αυτό θα προωθηθεί, δίπλα στην κοινωνική ιδιοκτησία των βασικών μέσων παραγωγής, άρα και της γης, ο παραγωγικός συνεταιρισμός, μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη που θα είναι υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και υπέρ των λαϊκών στρωμάτων.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ