ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΑΡΚΟ
Καμιά εγγύηση για τις θέσεις εργασίας

Απεργία και μαζική συγκέντρωση χτες στην Αθήνα. Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες απολύσεις, μετά την «εκκαθάριση» 120 εργαζομένων από τις εργολαβίες

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα
Την οργή και την αγωνία για τις συνέπειες που γεννάει η διαχρονική αντεργατική πολιτική μετέφεραν χτες το πρωί στο κέντρο της Αθήνας οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ που πραγματοποίησαν 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Φτάνοντας με 20 περίπου λεωφορεία από τη Λάρυμνα, τα Ορυχεία του Αϊ - Γιάννη, της Εύβοιας, από τα Σέρβια Κοζάνης, αλλά και από τις διοικητικές υπηρεσίες στην Αθήνα και αλλού, πολλοί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, οι εργαζόμενοι κατέκλυσαν το χώρο έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. Στο πλευρό τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος.

Την ανασφάλεια για τις θέσεις εργασίας, που δεν αφορά μόνο τους 120 απολυμένους από τις εργολαβίες, ήρθε να ενισχύσει η θέση που διατύπωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στη συνάντηση με τους εργαζόμενους, ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται μέχρι να μπει σε εφαρμογή κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο «για να σωθεί», όπως ισχυρίστηκε. Αυτό το σχέδιο, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ προσπάθησαν να το εμφανίσουν σαν θετικό βήμα για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους. Στην πραγματικότητα όμως, καμιά ασφάλεια δεν προσφέρει στους εργάτες, καθώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέες απολύσεις.

Αλλωστε, εδώ και καιρό η κυβέρνηση διατείνεται ότι αναζητάει αγοραστή, για να πουλήσει τη ΛΑΡΚΟ με τα λιγότερα το δυνατόν «βαρίδια», πετσοκόβοντας προσωπικό και δικαιώματα. Την ανάγκη οι εργαζόμενοι να μην επαναπαυτούν αλλά να δυναμώσουν την πάλη τους σε ταξική κατεύθυνση, όπως καλούν το Συνδικάτο Μέταλλο Φθιώτιδας και η παράταξη του ΕΑΜ στο εργοστάσιο, αναδεικνύει και το γεγονός ότι προχτές, σε συνεδρίαση της ΔΣ της εταιρείας, αναφέρθηκε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να τεθούν εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα, αν παραμείνουν ίδιες οι τιμές του νικελίου.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Στους καταπέλτες για τα δεδουλευμένα

Απεργία χτες στα καράβια του Αγούδημου που αρνείται να καταβάλει τα χρωστούμενα. Καθοριστική η συμβολή των ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στην εξέλιξη του αγώνα

Σταθερά στους καταπέλτες έμειναν και χτες οι ναυτεργάτες των πλοίων του εφοπλιστή Αγούδημου έχοντας στο πλευρό τους τις ταξικές δυνάμεις ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, των οποίων η συμβολή ήταν αποφασιστική για την καταβολή των δεδουλευμένων από τις εταιρείες «Καλλίστη» του εφοπλιστή Σπανού, ΣΑΟΣ του εφοπλιστή Μανούση και ΝΕΛ του εφοπλιστή Βεντούρη, που από προχτές άρχισαν να πληρώνουν τα όσα οφείλουν στα πληρώματά τους.

Για χτες, η πλειοψηφία της ΠΝΟ, για να μην απομονωθεί εντελώς από τους ναυτεργάτες και πιεσμένη από τον αγώνα των ταξικών δυνάμεων, είχε κηρύξει 24ωρη απεργία στις παραπάνω εταιρείες, η οποία παρέμεινε σε ισχύ μόνο για τα καράβια του Αγούδημου. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι η απεργία αυτή ήταν επί της ουσίας κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των εφοπλιστών. Αφορούσε στις εταιρείες των οποίων τα πλοία ήδη είχαν ακινητοποιηθεί από τα πληρώματά τους και τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Στην ουσία η πλειοψηφία επιχείρησε έτσι να προκαλέσει σύγχυση στους ναυτεργάτες ότι η αμφισβήτηση ακόμα και του δικαιώματος της καταβολής των δεδουλευμένων τους αφορά σε κάποιες εταιρείες και όχι ότι εντάσσεται στη γενικευμένη επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι εφοπλιστές, αποθρασυμένοι από τη φιλοεφοπλιστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πολιτική που πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως διαμηνύουν ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στους ναυτεργάτες, με κλιμάκωση και επέκταση του αγώνα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Στο μεταξύ, χτες, και ενώ οι εφοπλιστές ταυτόχρονα με τους ναυτεργάτες επιτίθενται και σε βάρος των νησιωτών πλήττοντας το αυτονόητο δικαίωμά τους για απρόσκοπτες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αν. Παπαληγούρας, είχε δεύτερη συνάντηση σε διάστημα περίπου 10 ημερών με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου. Θέμα της συνάντησης οι νέες «τρελές» αυξήσεις στα ήδη δυσθεώρητα ποσά που καταβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ ως επιδότηση στους ακτοπλόους εφοπλιστές, επιβραβεύοντάς τους από πάνω για τις ...υπηρεσίες που προσφέρουν στους νησιώτες και τη σύνθλιψη των στοιχειωδών δικαιωμάτων των ναυτεργατών. Να σημειωθεί ότι χωρίς τις νέες αυξήσεις που ετοιμάζονται, οι επιδοτήσεις στους ακτοπλόους εφοπλιστές το δρομολογιακό έτος 2008 - 2009 ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Διεκδικούν χρωστούμενα και ασφαλιστικές εισφορές

Αποχή από την εργασία χτες και σήμερα. Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Η Βέρα Νικολαΐδου συζητάει με τους εργαζόμενους του Δήμου Περάματος
Η Βέρα Νικολαΐδου συζητάει με τους εργαζόμενους του Δήμου Περάματος
Με αποχή χτες και σήμερα από την εργασία, μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης και αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και την ερχόμενη εβδομάδα, συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι του Δήμου Περάματος, απαιτώντας από τη δημοτική αρχή του Γιάννη Γλύκα, στελέχους του ΠΑΣΟΚ, να καταβάλλει άμεσα τα δεδουλευμένα και τις ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία, να σταματήσει τις καθημερινές προσλήψεις με συμβάσεις ομηρίας και να γίνουν προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, η δημοτική αρχή δεν πληρώνει εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία, προσλαμβάνει κατά δεκάδες συμβασιούχους 2μηνίτες και 8μηνίτες, αυξάνοντας τις στρατιές ομήρων και αναπτύσσοντας παραπέρα τις πελατειακές σχέσεις, προσλαμβάνει εργαζόμενους με προγράμματα stage και άλλα, ενώ έχει φτάσει στο σημείο να απασχολεί δεκάδες εργαζόμενους χωρίς Συλλογική Σύμβαση και απλήρωτους, με την υπόσχεση ότι κάποτε θα προσληφθούν!

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ μετέφερε στους εργαζόμενους η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής Πειραιά του Κόμματος, στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες το πρωί στο Δημαρχείο Περάματος, συνοδευόμενη από τον Γιάννη Πατσιλινάκο, πρώην δήμαρχο της πόλης και επικεφαλής της παράταξης «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη». Η Βέρα Νικολαΐδου αφού συνομίλησε με τους εργαζόμενους τόνισε πως «μόνο ο συντονισμένος αγώνας θα φέρει αποτελέσματα» και τους κάλεσε να συσπειρωθούν γύρω από το σωματείο τους και να διεκδικήσουν όλα όσα τους οφείλει η δημοτική αρχή, αλλά και μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Συκοφάντες ολκής

Τελειωμό δεν έχει η κατρακύλα των οπορτουνιστών, που δε διστάζουν να καταφύγουν ακόμα και σε ψευδέστατους ισχυρισμούς, προκειμένου να συκοφαντήσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Προχτές, ο εκπρόσωπος της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ) στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, ισχυρίστηκε με θράσος ότι «το ΠΑΜΕ στο χώρο της ΑΔΕΔΥ έθεσε ζήτημα αναστολής των κινητοποιήσεων». Ο συνδικαλιστής του Συνασπισμού ξέρει ότι λέει ψέματα. Ποτέ το ΠΑΜΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν πήρε θέση κατά των κινητοποιήσεων που κάνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Το αντίθετο μάλιστα. Και αυτό επιβεβαιώνεται και από τα καταγεγραμμένα πρακτικά των συνεδριάσεων της ΑΔΕΔΥ.

***

Πολύ περισσότερο, τον εκπρόσωπο των οπορτουνιστών τον διαψεύδει η καθημερινή, ακούραστη, αγωνιστική δράση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Δράση που αναγνωρίζεται από όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από «τι Θεό πιστεύει» ο καθένας και που στόχο έχει την οργάνωση και ανάπτυξη ισχυρών, αποτελεσματικών ταξικών αγώνων σε κάθε μέτωπο. Αντιθέτως, η δράση αυτή είναι ξένη προς την παράταξη του Συνασπισμού, που όμως ξέρει καλά να βαδίζει χέρι - χέρι με τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, να βγάζει μπόλικες ανακοινώσεις, φροντίζοντας πάντα - με τις ισχνές δυνάμεις της - να βρίσκεται εκεί που υπάρχουν κάμερες. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο στόχος των συκοφαντιών ενάντια στο ΠΑΜΕ. Να κρυφτεί ο ρόλος και η επιζήμια για τους εργαζόμενους τακτική του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο συνδικαλιστικό κίνημα. Μόνο που αυτή η μπογιά δεν πιάνει στις συνειδήσεις των εργαζόμενων.


Χ.Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ