ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πιέζουν για το σπάσιμο των μπλόκων της αγροτιάς!

Οι... φίλοι στην ανάγκη φαίνονται. Και η ελληνική κυβέρνηση, τώρα που ζορίζεται από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, βρήκε πλάτη να στηριχτεί στην κυβέρνηση της Βουλγαρίας και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ετσι ο Βούλγαρος υπουργός Μεταφορών, Πέτερ Μουταφτσίεφ, με επιστολή του προς την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητάει τη διασφάλιση από την Ελλάδα συνοριακής διόδου για τη διακίνηση εμπορευμάτων. Η εξέλιξη αυτή, σημειώθηκε μετά τις μεγάλες - όπως σημειώνει - απώλειες εσόδων των μεταφορικών εταιρειών της Βουλγαρίας, από τα μπλόκα των Ελλήνων αγροτών στις συνοριακές διόδους και στα τελωνεία στη συνοριακή γραμμή των δύο χωρών.

Το βουλγαρικό υπουργείο Μεταφορών ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε επισημάνσεις και συστάσεις προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, καθώς, όπως υποστηρίζει, η δύσκολη κατάσταση που έχει προκύψει, χωρίς την αντίδραση των ελληνικών αρχών, πρακτικά παραβιάζει τις βασικές ελευθερίες των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και τις θεμελιώδεις αρχές της ενιαίας εσωτερικής ευρωπαϊκής αγοράς. Σύμφωνα με την επιστολή, οι παραβιάσεις των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αρχών στηρίζονται στην απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών (EC) No 2679/98.

Στην επιστολή αυτή, τονίζεται επίσης ότι η Βουλγαρία δεν είναι αντίθετη στο δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών να διαμαρτυρηθούν, με έμφαση στα δικαιώματα των Ελλήνων αγροτών, μέχρι του σημείου, που οι διαμαρτυρίες επηρεάζουν τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες άλλων Ευρωπαίων πολιτών.

Από την πλευρά του, ο Φάμπιο Πιρότα, εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου Μεταφορών, Αντόνιο Τατζάνι, επιφυλάχτηκε να σχολιάσει την επιστολή, μετά την παραλαβή της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αρχική της άποψη, εκτιμά ότι το ζήτημα που έχει προκύψει αφορά στην εσωτερική διακίνηση πολιτών και αγαθών εντός της ΕΕ και αναμένεται ότι θα προωθήσει την επιστολή προς την αρμόδια Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλιμακώνει την επίθεση κατά των αγροτών
  • Στο υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης παραπέμπει εμμέσως πλην σαφώς το άνοιγμα των δρόμων ο Σωτ. Χατζηγάκης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης αστυνομικής βίας
  • Ποντάρουν στο σπάσιμο των μπλόκων από τους «γαλάζιους» αγροτοσυνδικαλιστές

Στην επίδειξη πυγμής προχωρά τώρα η κυβέρνηση προκειμένου να σπάσει τα μπλόκα των αγροτών, εμμένοντας στην αδιάλλακτη στάση της απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους.

Μετά το σύνθημα που έδωσε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, αξιώνοντας το άνοιγμα των δρόμων, η επίθεση κατά του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς κλιμακώνεται με αιχμή του δόρατος τον κοινωνικό αυτοματισμό αλλά και τις ασφυκτικές πιέσεις και εκβιασμούς. Την ίδια στιγμή κορυφώνεται η προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου και της Ρηγίλλης να σπάσουν τα μπλόκα χρησιμοποιώντας ως πολιορκητικό κριό τους «γαλάζιους» αγροτοσυνδικαλιστές, που όμως δεν μπορούν να αγνοήσουν την αγωνιστική διάθεση των αγροτών και το γεγονός ότι τα προβλήματα δε λύνονται με τα «ψίχουλα» που δίνει η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση έχει κηρύξει ουσιαστικά το τέλος του «διαλόγου» με τους αγρότες, αφήνοντας να αιωρείται η απειλή για χρήση αστυνομικής βίας προκειμένου να ανοίξουν οι δρόμοι. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε σε τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων ο Σ. Χατζηγάκης: «Το αν μείνουν οι αγρότες στα μπλόκα δεν είναι δική μου αρμοδιότητα, είναι άλλου υπουργείου», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, παραπέμποντας ουσιαστικά στο υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης... Ωστόσο, η κυβέρνηση δε θέλει να φτάσει σε αυτό το σημείο αναλογιζόμενη ακριβώς το δυσβάσταχτο πολιτικό κόστος και τη ρήξη των σχέσεών της με τους αγρότες, που, όπως πολλές φορές έχουν δηλώσει βουλευτές της, αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της εκλογικής επιρροής της. Ακριβώς γι' αυτό το βάρος πέφτει στους «γαλάζιους» συνδικαλιστές, ενώ η κυβέρνηση ποντάρει στην κούραση των αγροτών και την άσκηση πιέσεων από άλλες «κοινωνικές ομάδες», στο πλαίσιο του κοινωνικού αυτοματισμού που η ίδια υποδαυλίζει. Ηδη έχουν αρχίσει οι καταγγελίες για «ελλείψεις στην αγορά» ακόμα και φαρμάκων(!), για διαφεύγοντα κέρδη, κ.ο.κ., προκειμένου να απομονωθεί και κτυπηθεί ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Το βλέμμα των κυβερνώντων ήταν χθες στραμμένο στο μπλόκο των Τεμπών, από όπου περίμεναν το πρώτο μήνυμα για σπάσιμο των μπλόκων και του αγώνα των αγροτών. Γεγονός είναι πάντως ότι τόσο οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές όσο και η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκαν από τον όγκο των μπλόκων και τον μεγάλο αριθμό των αγροτών που βγήκαν στους δρόμους και μετρούν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κ. Καραμανλής στην προχτεσινοβραδινή παρέμβασή του επέμενε να εμφανίζεται οπαδός του διαλόγου αλλά βαθύς γνώστης των «προβλημάτων του αγροτικού κόσμου». Οπως είπε, «υπάρχει και βούληση και χρόνος για διάλογο, συνεννόηση και κοινό σχεδιασμό», παραπέμποντας βέβαια τα πάντα στο χρεοκοπημένο και ανυπόληπτο Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής.

Γενικότερα, πάντως, η κυβέρνηση ανησυχεί μήπως τα μπλόκα των αγροτών αποτελέσουν «αρνητικό προηγούμενο» για άλλες κοινωνικές ομάδες. Αυτό το νόημα είχε η προτροπή του πρωθυπουργού για αυτοσυγκράτηση, να αποδεχτούν δηλαδή μοιρολατρικά να πληρώσουν τα βάρη της κρίσης: «Οφείλουμε, όλοι να δείξουμε αυτοσυγκράτηση στα αιτήματα και τον τρόπο διεκδίκησής τους. Να μην επιβαρύνουμε την κατάσταση. Να μην αγνοούμε το συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό συμφέρον», ήταν η φράση - κήρυγμα υποταγής που χρησιμοποίησε μιλώντας στην εκδήλωση των γυναικών της ΝΔ.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Στάση «προσοχής» απέναντι στην ΕΕ

Ενα μέρος του προγράμματος, με το οποίο ο ΣΥΝ θα συμβάλει στο υπό διαμόρφωση πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, συζήτησε χτες η ΠΓ του κόμματος. Σε επόμενες συνεδριάσεις θα ολοκληρωθεί η συζήτηση του συνόλου της πρότασης, η οποία τελικά θα τεθεί στην κρίση του Διαρκούς Συνεδρίου που ξεκινά στις 15 Φλεβάρη (απαρτίζεται απ' τους συνέδρους του προηγούμενου τακτικού). Η «Ανανεωτική Πτέρυγα» προσανατολίζεται στην κατάθεση αντι-προτάσεων στο Συνέδριο, στα σημεία με τα οποία διαφωνεί, ενώ σήμερα διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση όπου θα αναπτύξει τις θέσεις της και για τις πλευρές της πολιτικής που ακολουθεί η πλειοψηφία του ΣΥΝ με τις οποίες η ίδια διαφωνεί. Τέτοια είναι π.χ. η στάση απέναντι στα επεισόδια του Δεκέμβρη.

Πάντως, με πρόγραμμα ή χωρίς, η ηγεσία του ΣΥΝ κινείται σταθερά και με συνέπεια στη ρότα του λαϊκού αποπροσανατολισμού. Αυτό έκανε τον περασμένο Δεκέμβρη με τη γνωστή της στάση απέναντι στα όσα διαδραματίστηκαν, αυτό πράττει και τώρα απέναντι στον αγώνα της αγροτιάς, την οποία καλεί να εγγράψει στο διεκδικητικό της πλαίσιο το αίτημα για «βελτίωση της ΚΑΠ»!

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα στην ΕΕ συντελούνται «κοσμογονικές αλλαγές» και «το μόνο που μένει ίδιο είναι η ΚΑΠ», όπως δήλωσε χτες το πρωί στη ΝΕΤ. Ποιες όμως είναι οι κοσμογονικές αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων, ώστε να ελπίζουν οι αγρότες ότι μπορεί κι αυτοί να επωφεληθούν απ' αυτές; Η ΕΕ δεν έχει υποχωρήσει ούτε χιλιοστό απ' την αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της, ίσα ίσα που μεσούσης της οικονομικής κρίσης αυτή εκδηλώνεται με μεγαλύτερη σφοδρότητα.

Απέναντι στην ΕΕ όμως η ηγεσία του ΣΥΝ «βαράει προσοχή». Ηταν άλλωστε για γέλια η εικόνα του προέδρου του χτες στη ΝΕΤ που αφού είχε εκστομίσει διάφορα ηχηρά όπως «ερχόμαστε σε σύγκρουση με το πολιτικό κατεστημένο και με τα μεγάλα συμφέροντα», όταν ρωτήθηκε αν βρίσκονται στον ΣΥΝ «με το ένα πόδι μέσα στην ΕΕ και με το άλλο έξω», δήλωσε: «Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι βιώσιμη μια πρόταση διεξόδου από την ΕΕ, αλλά δεν μπορούμε να αποδεχτούμε μια πολιτική που είναι στα όρια του παραλογισμού από τις κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ»! Συνεπώς τα «κεφάλια μέσα» και αποπροσανατολισμός πως για την ΚΑΠ ευθύνεται ο «παραλογισμός» των «κυρίαρχων δυνάμεων». Ετσι βαφτίζεται απ' τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ η φιλομονοπωλιακή στρατηγική της ΕΕ, προκειμένου να αποπροσανατολιστεί ο λαός απ' την ανάγκη να στρέψει την πάλη του συνολικά εναντίον της ΕΕ και της πολιτικής της που όσο υπάρχει θα είναι αντεργατική, αντιλαϊκή και υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

«Γροθιές» στον αγρότη

Κλιμακώνει την εχθρική του στάση απέναντι στο αγροτικό κίνημα ο ΛΑ.Ο.Σ., διανθισμένη με λαϊκίστικες κορόνες. Στη «λογική» του να εγκαταλείψουν οι αγωνιζόμενοι ξωμάχοι τα μπλόκα και τον αγώνα τους για να μη συγκρουστούν με άλλες «κοινωνικές ομάδες» (βλ. ΣΕΒ και ΕΒΕΑ).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα προχτές βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό «ALTER», ο βουλευτής του κόμματος Αδ. Γεωργιάδης, να προτρέπει τους αγρότες να «καταλάβουν» ότι στα επόμενα χρόνια θα αναγκαστούμε να ζούμε στην Ελλάδα με λιγότερα χρήματα. Και ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) είναι που απαγορεύει καλύτερες εγγυημένες τιμές.

Τέτοια η «γροθιά» τους στο «πολιτικό κατεστημένο», όπως διακήρυσσαν προεκλογικά οι του ΛΑ.Ο.Σ., ότι του επιφυλάσσουν. Με εναντίωση σε κάθε λαϊκή κινητοποίηση και υπόκλιση σε κάθε μηχανισμό του μεγάλου, μονοπωλιακού κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ