ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ολοι μια γροθιά στο πλευρό των αγροτών

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

«Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί μόνο όταν ο λαός βρίσκεται σε κοινωνική ευημερία, όταν ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο. Εμείς γι' αυτούς τους ανοιχτούς δρόμους παλεύουμε». Αυτό τόνισε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε δηλώσεις της για τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Αναλυτικά η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Αυτοί οι οποίοι με γλυκό τρόπο ή με άγριο εύχονται να ανοίξουν οι δρόμοι ένα πράγμα υπηρετούν: Να κλείσουν τα στόματα της φτωχής, μικρομεσαίας αγροτιάς, που έχει καθημερινά, επιτακτικά προβλήματα και αντιμετωπίζει την επιβίωση έως το 2013. Κι από εκεί και μετά, ένα μεγάλο μέρος της αγροτιάς, της φτωχής και μικρομεσαίας, θα βρεθεί έξω από την παραγωγή, έξω από τη δουλειά. Αυτοί όλοι ξεχνάνε ότι κάθε χρόνο 20.000 αγρότες φεύγουν από την παραγωγή εντελώς, αναζητώντας μια δουλειά στις πόλεις και μπαίνοντας στο γνωστό τούνελ της ανεργίας.

Αυτοί όλοι αγνοούν το γεγονός ότι σήμερα έχει αυξηθεί ο αριθμός των αγροτοεργατών, δηλαδή, νέων αγροτών που δεν μπορούν να ζήσουν με το εισόδημα που συγκεντρώνουν ολόκληρο το χρόνο από την αγροτική παραγωγή και κάνουν παράλληλα μια δουλειά άλλη, στις πόλεις, σερβιτόροι, οικοδόμοι, κλπ.

Η κυβέρνηση μιλώντας για επιδοτήσεις ή για αποζημιώσεις σ' αυτούς που κατά κύριο επάγγελμα είναι αγρότες - ακριβώς αυτούς τους αγροτοεργάτες, που δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς παρά να έχουν και τα δύο επαγγέλματα - θέλει να τους πετάξει απέξω για να μοιράσει το ίδιο ποσό σε λιγότερους και για να επωφεληθούν οι μεσαίοι ή οι αγρότες που έχουν μεγάλη ιδιοκτησία.

Κι εμείς δε λέμε ότι θα κοπούν εντελώς οι επιδοτήσεις. Θα υπάρξουν και μετά το 2013 επιδοτήσεις αλλά για τους μεγαλοϊδιοκτήτες αγρότες, λιγότεροι αυτοί, δυνατότεροι, θα παίρνουν τα ποσά και θα αυγατίζουν τα κέρδη τους.

Το πρόβλημα της αγροτιάς

Η αγροτιά σήμερα αντιμετωπίζει το εξής πρόβλημα: Τη μείωση της παραγωγής σε σημαντικές καλλιέργειες, βαμβάκι, στάρι, καλαμπόκι, ρύζι, τεύτλα και άλλα είδη, τα οποία έφερναν και εισόδημα και ήταν απολύτως χρήσιμα στη διατροφή μας. Στη θέση των μειωμένων σε παραγωγή αγροτικών προϊόντων αυξάνονται τα εισαγόμενα καθημερινά.

Εθνική στρατηγική υπάρχει. Αυτά που λέει τώρα το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχει εθνική στρατηγική... Εθνική στρατηγική υπάρχει, είναι η εξειδίκευση της ΚΑΠ στην Ελλάδα. Αυτοί οι οποίοι λένε, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, να βοηθηθούν οι αγρότες, να τους πουν τι καινούριο θα κάνουν, ένα πράγμα λένε: Να καλλιεργούν αγριοαγκινάρες, τρούφες, βατράχια, βατόμουρα και τον αγροτουρισμό για να φτιάχνουν ντοματάκια και μελιτζανάκι γλυκό.

Αυτοί που λένε να ανοίξουν οι δρόμοι για να μη χτυπηθεί ο τουρισμός, ενδιαφέρονται για το εξής πράγμα: Να εμφανίσουν μία ψεύτικη, πλασματική Ελλάδα, να κρύψουν τη φτωχή αγροτιά. Οπως έκαναν στους Ολυμπιακούς, που έβγαλαν από το κέντρο της Αθήνας τα σκυλιά που ήταν αδέσποτα στους δρόμους και αυτούς που κοιμούνται στους δρόμους, για να εμφανίσουν μία Ελλάδα πλούσια, της ευημερίας.

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Εμείς προτιμάμε να μείνουν κλειστοί οι δρόμοι όσο χρειάζεται για να ανοίξουν τα σπίτια της αγροτιάς, παρά το αντίθετο.

Δεν υπάρχουν μόνο οι αγρότες που έχουν ξεσηκωθεί στα μπλόκα που γνωρίζουμε. Σε παράδρομους και σε χωριά αγρότες με τα τρακτέρ τους βρίσκονται στο κέντρο των χωριών, διαμαρτύρονται και με το δικό τους τρόπο και πρέπει να πούμε το εξής πράγμα: Δεν αρκεί ο αγώνας μόνο της αγροτιάς. Η μείωση της αγροτικής παραγωγής, το μεγάλο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο λόγω των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων, η διατροφική εξάρτηση χτυπάνε τον εργάτη, το μικρομάγαζο και ακριβώς σήμερα πρέπει σαν μια γροθιά να ενωθούν όλοι και να επιβάλουν στην κυβέρνηση να κάνει έστω ορισμένες παραχωρήσεις, που μπορεί να τις κάνει αλλά δε θέλει, ακριβώς για να αφήσουν ανοιχτή την ελπίδα και να οργανώσουν καλύτερα την αντεπίθεσή τους.

Θεωρούμε ότι οι επόμενες ώρες είναι πολύ κρίσιμες. Η κυβέρνηση ακολουθεί μια τακτική. Απ' τη μια μεριά λέει εγώ δε θα τρυπήσω λάστιχα, δε θα χρησιμοποιήσω τα βουλκανιζατέρ, δε θα χρησιμοποιήσω την καταστολή και προσπαθεί κάνοντας παροχές κι ενδεχομένως κάτω από το τραπέζι σε ορισμένα τμήματα αγροτών. Προσπαθώντας επίσης να εξωραΐσει την κατάσταση απέναντι στα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να σπάσει τα μπλόκα, αυτή την προσπάθεια κάνει, να χρησιμοποιήσει ένα άλλο βουλκανιζατέρ, με τον εκβιασμό και τη φοβία και δεν ξέρουμε με τι άλλες συναλλαγές και με τι άλλες εξαγορές.

Αγωνιστικό κάλεσμα

Καλούμε τους αγρότες, είτε ανήκουν στη ΝΔ, είτε στο ΠΑΣΟΚ ή οπουδήποτε, γιατί για τους αγωνιστές και τους φίλους του Κόμματος είναι δεδομένο, να αντιδράσουν στο σπάσιμο των μπλόκων. Θα αποφασίσουν αυτοί τις μορφές πάλης και την κλιμάκωση της πάλης γιατί αν αυτή τη στιγμή περάσει η πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" της κυβέρνησης, τότε όχι από το 2013 και μετά αλλά από 1 Φλεβάρη και μετά θα αντιμετωπίσουν πολύ δυσκολότερες εξελίξεις. Απέναντί τους έχουν την ΚΑΠ, έχουν τους ασύδοτους εμποροβιομήχανους που δεν μπορεί να μην είναι ασύδοτοι, έχουν αυτούς που θέλουν να αρπάξουν την ακαλλιέργητη γη. Μπροστά τους έχουν την επιλογή της νέας ΚΑΠ που θα αφήσει 2 εκατ. στρέμματα ακαλλιέργητα, μπροστά τους έχουν δραματικές εξελίξεις, την κρίση - στοιχεία της κρίσης ήδη υπάρχουν, θα ξεσπάσει οξύτερη και επομένως αν σπάσουν κάτω από την κοροϊδία, την απειλή ή τη δωροδοκία της κυβέρνησης τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.

Εγκαλούμε το ΠΑΣΟΚ που πρωτοστατεί στο σπάσιμο των μπλόκων και δίνει χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση, που λέει κάντε εμένα κυβέρνηση και θα σας λύσω τα προβλήματα. Το έχουμε γνωρίσει το ΠΑΣΟΚ και από την πλευρά του διεφθαρμένου αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος και από την πλευρά της απόλυτης συνέπειας στην εφαρμογή της ΚΑΠ. Ποια είναι η διαφορά του ΠΑΣΟΚ; Η κυβέρνηση μιλά για αγριοαγκινάρες, το ΠΑΣΟΚ για βατόμουρα.

Επομένως, καμία πίστη σ' αυτούς, καμία πίστη στην κομψευόμενη αντιπολίτευση στη ΝΔ που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δε ζητάμε από κανένα να αλλάξει μέσα σε 5 μέρες πολιτική ένταξη και πολιτικό πιστεύω. Του ζητάμε όμως ένα πράγμα: Να συνειδητοποιήσει ότι το ΚΚΕ από τα μέσα της δεκαετίας του '80 προειδοποιούσε, ότι το ΚΚΕ είναι μαχητικό, δίνει εγγυήσεις ότι αυτή η μαχητικότητα θα υπάρχει πάντα και ακριβώς με βάση την πείρα τους να αποφασίσουν να στηρίξουν τα μπλόκα, να ενημερώσουν ευρύτερα τους εργατοϋπαλλήλους, να ζητήσουν τη σύμπραξη με όλα τα τμήματα του λαού, να αποφασίσουν οι ίδιοι τις μορφές πάλης και να μη δώσουν ούτε μιας δραχμής εμπιστοσύνη σ' αυτά που τους υπόσχεται η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, σ' αυτά που τους δηλητηριάζουν άλλοι.

Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί μόνο όταν ο λαός βρίσκεται σε κοινωνική ευημερία, όταν ελπίζει σε ένα ακόμα καλύτερο αύριο. Εμείς γι' αυτούς τους ανοιχτούς δρόμους παλεύουμε».


Οι εκβιασμοί δείχνουν το φόβο τους

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται ο «κοινωνικός αυτοματισμός» η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε:

«Εδώ πρόκειται για τον εκβιασμό των βιομηχάνων, για τον εκβιασμό των επιχειρηματιών, οι οποίοι ακριβώς δε θέλουν αυτό τον αγροτικό ξεσηκωμό, γιατί καταλαβαίνουν ότι αποτελεί ένα καλό παράδειγμα και μια καλή ευκαιρία για τη μεγάλη εργατική αντεπίθεση και τη συμμαχία της αγροτιάς με τους εργατοϋπαλλήλους. Δείχνει το φόβο τους. Οποιος εκβιάζει, φοβάται. Και το κίνημα πρέπει να τον κάνει ακόμη πιο φοβισμένο».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το πώς εξηγείται το να υπάρχουν διαφορετικά αιτήματα ανάμεσα στους αγρότες, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος σημείωσε:

«Πάνω απ' όλα να αναζητήσετε στο εξής ζήτημα τη διαφορετικότητα των αιτημάτων. Αλλο αίτημα έχει - και είναι πολύ φυσιολογικό - ο αγροτοεργάτης, άλλο αίτημα έχει αυτός που έχει πολύ μικρή ιδιοκτησία και ήδη έχει χρεοκοπήσει και άλλα αιτήματα έχουν οι μεσαίοι αγρότες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας τα επόμενα χρόνια.

Παρ' όλα αυτά εμείς πιστεύουμε ότι είτε αυτοί που έχασαν τη γη τους χτες είτε αυτοί που τη χάνουν σήμερα είτε αυτοί που θα τη χάσουν αύριο, πρέπει να αναζητήσουν κοινό πλαίσιο. Σε αυτή την κατεύθυνση εμείς εργαζόμαστε. Να προσθέσω και το εξής πράγμα: Είναι πάρα πολύ θετικό ότι στη συνείδηση της αγροτιάς έχουν παραμεριστεί οι "αγροτοπατέρες". Αλλά, όμως, ο "αγροτοπατερισμός", όπως και ο "εργατοπατερισμός", αναγεννάται με νέα πρόσωπα. Ας τα προσέξουν αυτά τα νέα πρόσωπα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ