ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ
Στο κενό η προσπάθεια καταστολής

Απρόκλητη επίθεση χτες, με εντολή της κυβέρνησης και των μεγαλοκατασκευαστών. Συγκροτημένα και αποφασιστικά, οι οικοδόμοι έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό

Η πορεία ανεβαίνει την Ακαδημίας

*

Η πορεία ανεβαίνει την Ακαδημίας
Την προσήλωση της κυβέρνησης στην υπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου επιβεβαίωσε η χτεσινή, απρόκλητη αστυνομική επίθεση με ρόπαλα και χημικά στην κινητοποίηση των οικοδόμων, που διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας, διεκδικώντας ικανοποιητική κλαδική σύμβαση και μέτρα για την ανεργία. Οι δυνάμεις καταστολής, που είχαν διαταχθεί να φυλάνε τα γραφεία του Συλλόγου Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρας Τάξης (ΣΤΕΑΤ), στην οδό Πινδάρου, προσπάθησαν να διαλύσουν την κινητοποίηση που διοργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Μάταια, όμως. Απαντώντας με αποφασιστικότητα στη νέα πρόκληση, οι οικοδόμοι ολοκλήρωσαν συγκροτημένα και με επιτυχία τη συγκέντρωσή τους, αναγκάζοντας τις δυνάμεις των ΜΑΤ να αποχωρήσουν και ξεκαθαρίζοντας στους εργοδότες του κλάδου πως τίποτα δε θα τους κάνει να παραιτηθούν από τα δίκαια αιτήματά τους.

Η χθεσινή κινητοποίηση ξεκίνησε από την πλατεία Κάνιγγος, απ' όπου η πορεία διέσχισε την Ακαδημίας. Οι οικοδόμοι διαδήλωσαν με συνθήματα που ανέδειξαν την ανάγκη συνολικά ο λαός να περάσει στην αντεπίθεση, αποκρούοντας την πολιτική όσων υπηρετούν το κεφάλαιο: «Αγώνας - ρήξη - ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική». «Εργάτες - αγρότες - φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές». Με την ίδια αποφασιστικότητα, στη χτεσινή δεύτερη συνάντηση που έγινε στο ΣΤΕΑΤ για την κλαδική σύμβαση, ξεκαθάρισαν ότι το διεκδικητικό τους πλαίσιο παραμένει εκεί που ορίζει ο πήχης των σύγχρονων αναγκών τους.

Η νέα πρόκληση κυβέρνησης - κατασκευαστών πήρε απάντηση από τους οικοδόμους

*

Η νέα πρόκληση κυβέρνησης - κατασκευαστών πήρε απάντηση από τους οικοδόμους
«Παραμένουμε σε ετοιμότητα, για να απαντήσουμε σε κάθε πρόκληση», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Πάσουλας, μετά τη συνάντηση, επισημαίνοντας την ανάγκη να δυναμώσει η συσπείρωση στα συνδικάτα, η οργάνωση της πάλης ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία. «Ενόψει της κρίσης, στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τους εργοδότες θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέθοδο... Δε θα μας σταματήσουν!», πρόσθεσε και κατήγγειλε την επίθεση καταστολής, συνολικά την ένταση του κλίματος τρομοκρατίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει το κεφάλαιο, οι μηχανισμοί και τα κόμματά του.

Κλιμακώνοντας τον αγώνα τους, οι οικοδόμοι συνεχίζουν με επόμενο σταθμό την κινητοποίηση στις 27 Φλεβάρη, στην Αθήνα, όπου θα πάρουν μέρος οι διοικήσεις των πρωτοβάθμιων συνδικάτων του κλάδου από όλη τη χώρα. Στις 28/2 συνεδριάζει εκ νέου το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για να χαράξει τα επόμενα βήματα του κλάδου, στην προοπτική της απόφασης για απεργία που ήδη έχει ληφθεί.

Το ΠΑΜΕ

Στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, η οποία, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση ενάντια στους οικοδόμους. «Υπεύθυνη δεν είναι μόνο η αστυνομία, αλλά κυρίως η κυβέρνηση της ΝΔ, που για λογαριασμό των συμφερόντων της Ενωσης Κατασκευαστών, της εργοδοτικής οργάνωσης, προχώρησε σε αυτή την ενέργεια», σημειώνει το ΠΑΜΕ και συνεχίζει: «Καμία τρομοκρατική δράση της κυβέρνησης, της εργοδοσίας ή των μηχανισμών τους δε θα τους λυγίσει. Οπως σήμερα ανάγκασαν την αστυνομία να αποχωρήσει από την είσοδο των γραφείων της εργοδοσίας, έτσι και αύριο θα αναγκάσουν την εργοδοσία να υπογράψει σύμβαση εργασίας».

Το ΠΑΜΕ καλεί τις ομοσπονδίες και τα συνδικάτα να οργανώσουν την πάλη για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων. Να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους οικοδόμους. Να στηρίξουν τον αγώνα τους. Να εντείνουν την πάλη τους ενάντια στην αντεργατική πολιτική του κεφαλαίου, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα και στηρίζουν οι άλλες δυνάμεις του ευρωμονόδρομου.

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΤΖΑΜΠΟ»
Μπαράζ τρομοκρατικών μηνύσεων

Στην Πάτρα καταγράφηκε το νέο κρούσμα διώξεων σε βάρος εργαζομένων που αντιπαλεύουν την απόλυση του Νίκου Νικολόπουλου. Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το ΠΑΜΕ

Στην κατάθεση μηνύσεων σε βάρος δύο εργαζομένων, του Χρήστου Τσαντή και του Δημήτρη Χριστόπουλου, προχώρησε χτες η εργοδοσία των καταστημάτων «Τζάμπο» στην Πάτρα. Οι δυο εργαζόμενοι συμμετείχαν στον αποκλεισμό των δύο καταστημάτων της αλυσίδας στην πόλη το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης των ταξικών δυνάμεων για την ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης του Νίκου Νικολόπουλου από το κατάστημα του «Τζάμπο» στη Βάρη.

Το νέο κρούσμα δίωξης και τρομοκρατίας έρχεται να προστεθεί στις δύο συλλήψεις εργαζομένων που έγιναν από την αστυνομία το περασμένο Σάββατο στο κατάστημα του Ταύρου. Είναι φανερό, μετά και τις τελευταίες μηνύσεις, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια συντονισμένη προσπάθεια από την εργοδοσία και τους κρατικούς μηχανισμούς να χτυπηθεί ο αγώνας των εργαζομένων και η αλληλεγγύη που εκφράστηκε προς τον απολυμένο εργαζόμενο, καθώς και κάθε προσπάθεια υπεράσπισής του.

Στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο δίκαιος αγώνας δεν πρόκειται να καμφθεί, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σχεδιάζει άμεσα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, έχοντας σταθερά στο πλευρό του τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ. Σ' αυτή την κατεύθυνση, πέρα από τις παρεμβάσεις που συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, ο Σύλλογος, με επιστολή του προς τα Σωματεία Εμπορίου και Υπηρεσιών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, ζητάει να συνδράμουν με κάθε μέσο και μορφή πάλης τον αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοί τους στην Ελλάδα για την ανάκληση της απόλυσης στα «Τζάμπο», για να σταματήσει η τρομοκράτηση των εργαζομένων. Αντίστοιχη επιστολή είχε στείλει ο Σύλλογος την περασμένη βδομάδα και στην Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία.

«Ζητάμε τη συναδελφική σας αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον αγώνα μας αυτό ενάντια στην τρομοκρατία της εργοδοσίας "Τζάμπο", όπως και για την ακύρωση της απόλυσης του συναδέλφου μας. Οποιαδήποτε μορφή πάλης θα βοηθούσε τον αγώνα μας, μοίρασμα ανακοίνωσης στους χώρους εργασίας, οργάνωση των εργαζομένων» σημειώνει στην επιστολή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, προγραμματίζοντας ανάλογες πρωτοβουλίες και στην Ελλάδα.

ΝΑΟΥΣΑ
Σήμερα το συλλαλητήριο

Σήμερα, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Καρατάσου, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας καλεί τους εργαζόμενους, τους ελευθεροεπαγγελματίες, τους βιοτέχνες, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους συνταξιούχους, νέους και νέες, να στηρίξουν έμπρακτα των αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των κλωστοϋφαντουργών της πόλης, συμμετέχοντας μαζικά στο πανναουσαϊκό συλλαλητήριο που διοργανώνει. Οι εργαζόμενοι στα Κλωστήρια Γ' του Λαναρά παραμένουν απλήρωτοι για 8 μήνες, ενώ τα σχέδια της εργοδοσίας καθιστούν επισφαλείς τις θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο της Νάουσας, συνολικά στον Ομιλο. Το Εργατικό Κέντρο καλεί σε μαζικό αγώνα για: Αμεση πληρωμή των δεδουλευμένων, όχι νέες απολύσεις - καμιά χαμένη θέση εργασίας, δουλειά με δικαιώματα - όχι στην ασυδοσία της εργοδοσίας, πλήρη κάλυψη όλων των ανέργων, όχι στη φοροληστεία και στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος των ΕΒΕ, όχι στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Νεκρός εργάτης στην Ελευσίνα

Την τελευταία του πνοή πάνω στο μεροκάματο άφησε την περασμένη Δευτέρα ο μετανάστης οικοδόμος, πακιστανικής καταγωγής, Μοχάμεντ Ματζίτ, 30 χρόνων, ο οποίος έπεσε από τριώροφη νεοανεγειρόμενη οικοδομή στην Ελευσίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες ομοεθνών του, ο άτυχος εργάτης δούλευε στον τρίτο όροφο, όταν έσπασε το μαδέρι της σκαλωσιάς και βρέθηκε στο κενό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά την πτώση χτύπησε άσχημα στο κεφάλι και μεταφέρθηκε νεκρός στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο. Ο θάνατος του Μοχάμεντ Ματζίτ ανεβάζει στους 6 τους νεκρούς από τα εργοδοτικά εγκλήματα μέσα στον πρώτο μήνα του 2009. Ο μετανάστης εργάτης έχει οικογένεια και δυο παιδιά στο Πακιστάν. Σήμερα η σορός του θα σταλεί στην πατρίδα του με χρήματα που μάζεψαν οι συμπατριώτες του μέσω του Ελληνοπακιστανικού Συλλόγου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ