ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ»
Ρυθμίσεις επιδότησης των επιχειρηματιών

Τα ποσά που αναλογούν σε αυτά τα κονδύλια να δίνονται απευθείας στους άνεργους, ζήτησε το ΚΚΕ

Με τις λεγόμενες «ενεργητικές μορφές απασχόλησης» που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση δεν προστατεύεται ο άνεργος, αλλά το μόνο που γίνεται είναι να επιδοτούνται οι επιχειρηματίες, τόνισε χτες στη Βουλή κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου που προβλέπει ανάμεσα στα άλλα και διάφορα επιδόματα για τους ανέργους, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ έχει διαφορετική άποψη και κατέθεσε προτάσεις όπως η σχετική πρόταση νόμου που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι επιχειρηματίες, είπε ο βουλευτής, μετά από διάφορες μορφές ουσιαστικής απόλυσης, προσλαμβάνουν απολυμένους, για να χρηματοδοτούνται από τον ΟΑΕΔ και στην ουσία δε δημιουργείται καμία νέα θέση εργασίας. «Το μόνο που κάνετε, είπε, είναι να δημιουργείτε μερικά απασχολούμενους και ουσιαστικά επιδοτείτε τον κεφαλαιοκράτη».

Πρέπει, συνέχισε, να καταργηθεί το σύνολο των «ενεργητικών μορφών απασχόλησης» και όχι να επεκταθεί στο Δημόσιο, γιατί ακριβώς αυτές οι μορφές «θα αξιοποιηθούν και ως βορά εφεδρικού στρατού, για να μπορέσετε να τους έχετε υποχείρια των πολιτικών σας». Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι προστασία των ανέργων σημαίνει επίδομα ανεργίας στα 1.120 ευρώ και όχι διάφορα επιδόματα που προσφέρονται κατά καιρούς και για εκλογικούς ρουσφετολογικούς λόγους. Ο άνεργος, είπε, να παίρνει τα 1.120 ευρώ για όσο διάστημα μένει άνεργος με πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να συμπεριλαμβάνονται τα χρόνια ανεργίας ως συντάξιμα.

Σχετικά με τα διάφορα επιδόματα που δίνονται σε κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο, ο βουλευτής του ΚΚΕ να σταματήσει αυτήν η πολιτική και να ενταχθούν όλα τα επιδόματα που υπάρχουν στο βασικό μισθό των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Τέλος, για το επίδομα θέρμανσης τόνισε ότι το θέμα δεν είναι η κάθε φορά επιδοματική πολιτική, αλλά είτε να καταργηθεί τώρα η φορολογία, ο ειδικός φόρος και ο ΦΠΑ στα καύσιμα, είτε να επιστρέψει η κυβέρνηση στο σύνολο των λαϊκών οικογενειών τη φορολογία που πληρώσανε για τα καύσιμα που χρησιμοποίησαν ως πετρέλαιο θέρμανσης ή ως πετρέλαιο κίνησης.

Με τη σειρά της, η βουλευτής του ΚΚΕ Ε. Μελά αναφέρθηκε σε επίδομα που αφορά τους εργαζόμενους στο υπουργείο Πολιτισμού και αφού τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δικαιούνται κάθε παροχή όπως τη συγκεκριμένη ζήτησε το επίδομα να δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από τον τύπο της εργασιακής σύμβασης και να ενσωματωθεί στο βασικό τους μισθό.

Η υπουργός Απασχόληση Φ. Πετραλιά στην ομιλία της ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση με τις ρυθμίσεις που αφορούν τους ανέργους «στέκεται δίπλα στους πολίτες και στηρίζει άμεσα και αποτελεσματικά τους ανέργους». Παραγνωρίζοντας ότι η πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης δημιουργεί στρατιές ανέργων ισχυρίστηκε ότι «κανένας πολίτης δε θα είναι μόνος του» και είπε ότι το επίδομα των 1.000 σε ανέργους που δόθηκε ως καταβολή διπλού δώρου τα Χριστούγεννα θα μπορεί να επαναληφθεί και στο μέλλον. Οσο δε για 60.000 επιδόματα ανεργίας που υποτίθεται ότι μετατρέπονται σε «επιδόματα απασχόλησης» - στην ουσία αποτελούν επιδότηση των εργοδοτών - είπε ότι αυτά αφορούν και τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η κριτική περιορίστηκε στο ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις αποσκοπούν στην υφαρπαγή ψήφων και γίνονται για προεκλογικούς λόγους.

To ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας για τα άρθρα που αφορούν το έκτακτο επίδομα στους ανέργους και τη μεταφορά του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ και στο Δημόσιο η οποία θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Αξιώσεις επέκτασης των κρατικών ενισχύσεων

Οικονομικούς κινδύνους στα Βαλκάνια «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδας και συμβουλεύει τις τράπεζες να «προσέχουν»

Σε φάση ολοκλήρωσης έχουν περάσει οι νέες συμφύσεις ανάμεσα στο κράτος και το τραπεζικό κεφάλαιο, όπως αυτές προβλέπονται στην κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση για την «ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία».

Ταυτόχρονα, εντείνονται και οι διαμάχες για τη μοιρασιά της λείας ανάμεσα στις διάφορες μερίδες της κεφαλαιοκρατίας (τραπεζίτες, βιομήχανοι κ.ά.), που πλέον φαίνεται να προβάλλουν και νέες προκλητικές αξιώσεις. Στόχος τους η... εξαγωγή των ενισχύσεων στον ευρύτερο ζωτικό χώρο, σε γειτονικές χώρες και αγορές, όπου ντόπια και άλλα ευρωπαϊκά μονοπώλια έχουν, εδώ και χρόνια, απλώσει τα πλοκάμια της επιχειρηματικής δράσης τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα ξένης οικονομικής εφημερίδας, που προβάλει τα συμφέροντα του τραπεζιτικού - χρηματιστικού κεφαλαίου, 10 ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ αυτών και η «Γιούρομπανκ» (όμιλος Λάτση), ζητούν από την ΕΕ και και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την «επέκταση των μέτρων στήριξης των οικονομιών και κρατών που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη ή στην ΕΕ». Οι βλέψεις τους είναι προφανείς και το ζητούμενο για τους ίδιους είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, η τόνωση της κυκλοφορίας κεφαλαίων, σε τελευταία ανάλυση η διασφάλιση των όρων αναπαραγωγής του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Στο δημοσίευμα καταγράφονται και δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας Γ. Προβόπουλου, ο οποίος φέρεται να ανησυχεί για τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στις οικονομίες των βαλκανικών κρατών, μεταξύ των οποίων οι Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία. Ο κεντρικός τραπεζίτης δηλώνει ακόμη ότι έχει συμβουλεύσει τις τράπεζες να είναι περισσότερο προσεκτικές στην παροχή δανείων και να παίρνουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες σε αυτές τις χώρες.

Αυξήσεις κεφαλαίου

Στο πακέτο των κρατικών ενισχύσεων (κεφαλαιακή επάρκεια) εντάχτηκαν χτες δυο ακόμη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων προχωρούν σε αυξήσεις κεφαλαίου που θα συγκεντρώσουν από το κράτος. Πρόκειται για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (225 εκατ. ευρώ) και την «Proton» (80 εκατ. ευρώ).

Ανευ ουσίας αλλαγές στο «Τειρεσία»

Αλλαγές, άνευ ουσιαστικής σημασίας για τους οφειλέτες των τραπεζών, επέρχονται στο αρχείο δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, γνωστό και ως «Τειρεσίας», με τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ. Αλλαγές, οι οποίες εντάσσονται στο γενικότερο κλίμα «παροχολογίας», που έχει εγκαινιάσει τελευταία η κυβέρνηση, η οποία ερωτοτροπεί με την προοπτική των πρόωρων εκλογών.

Ειδικότερα:

  • Θα διαγράφονται από τα αρχεία των τραπεζών, μετά την πάροδο τριετίας, οι οφειλές από επιταγές, συναλλαγματικές, γραμμάτια σε διαταγή, καταγγελίες συμβάσεων δανείων, εφόσον εξοφλούνται στο σύνολό τους.
  • Επιταγές που εξοφλούνται μέσα σε οκτώ μέρες από τη σφράγισή τους δε θα εμφανίζονται στα αρχεία.
  • Δε θα εμφανίζονται στα αρχεία οφειλές, εφόσον δεν υπερβαίνουν στο σύνολό τους τα 500 ευρώ και τα υφιστάμενα αρχεία διαγράφονται.
  • Μειώνεται, από επτά (7) σε πέντε (5) έτη, ο χρόνος διατήρησης των στοιχείων από οφειλές στα αρχεία δεδομένων που αφορούν κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και διοικητικές κυρώσεις και από πέντε (5) σε τέσσερα (4) έτη για περιπτώσεις που αφορούν διαταγές πληρωμής.

Το πρόβλημα εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματοβιοτεχνών, αλλά και των πολιτών, που, για διάφορους λόγους, βρέθηκαν σε αδυναμία να εξοφλήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, δεν είναι βέβαια η μείωση του χρόνου διατήρησης των αρχείων στον «Τειρεσία», ούτε και η διαγραφή από τη «μαύρη λίστα» των οφειλών τους μετά την πάροδο τριών ετών. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, το οποίο και ευθύνεται για την έκρηξη που εμφάνισαν το 2008 οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, είναι η κατακόρυφη πτώση του τζίρου τους, η αλματώδης εξάπλωση των πολυκαταστημάτων που πολιορκούν τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων, σε τελική ανάλυση αυτό καθεαυτό το πλαίσιο των πολιτικών λιτότητας που ευθύνεται για το «πάγωμα» της αγοράς. Και αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να τα επιλύσουν επουσιώδεις, δευτερεύουσες και ανώδυνες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, οι οποίες ως γνώμονα έχουν να διατηρήσουν άθικτο το πλαίσιο της τοκογλυφίας και της κερδοσκοπίας των τραπεζών.

Καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας

Στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) απασχολούνται εδώ και έξι χρόνια περίπου 80 εργαζόμενοι με καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και ομηρίας, αφού απασχολούνται με το απαράδεκτο καθεστώς της «σύμβασης της μιας μέρας»! Οι εργαζόμενοι αυτοί είχαν προσληφθεί από τον ΟΠΑΠ και διατέθηκαν στις υπηρεσίες της ΓΓΑ, όπου και καλύπτουν διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας.

Το ΚΚΕ με τροπολογία στη Βουλή πρότεινε τη μετατροπή των συμβάσεων των παραπάνω εργαζομένων σε αορίστου χρόνου με αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους. Και ενώ θα περίμενε κάποιος από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης - που στα λόγια κόπτονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων - να στηρίξουν την τροπολογία, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ. με πανομοιότυπες τροπολογίες πρότειναν απλώς την παράταση αυτού του απαράδεκτου εργασιακού καθεστώτος. Τη στάση τους κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος λέγοντας ότι με την τροπολογία τους «διευρύνουν και επεκτείνουν το απαράδεκτο σύστημα των συμβάσεων της μιας ημέρας που ισχύει σήμερα».

Μέσα στο χρόνο το ενεργειακό πιστοποιητικό

Μέσα στο 2009 θα εφαρμοστεί η διάταξη για την ενεργειακή απόδοση των νέων και υφιστάμενων κτιρίων, σύμφωνα με την οποία θα απαιτείται η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής αποδοτικότητας του κτιρίου για την αποπεράτωσή του, ή την πώληση ή εκμίσθωσή του, με αποτέλεσμα νέες οικονομικές επιβαρύνσεις για τα λαϊκά στρώματα. Το κόστος της επιθεώρησης θα είναι 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ για τις ανεξάρτητες κατοικίες, η κατώτατη αμοιβή θα είναι 100 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ