Πέμπτη 29 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Αξιώσεις επέκτασης των κρατικών ενισχύσεων

Οικονομικούς κινδύνους στα Βαλκάνια «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδας και συμβουλεύει τις τράπεζες να «προσέχουν»

Σε φάση ολοκλήρωσης έχουν περάσει οι νέες συμφύσεις ανάμεσα στο κράτος και το τραπεζικό κεφάλαιο, όπως αυτές προβλέπονται στην κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση για την «ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία».

Ταυτόχρονα, εντείνονται και οι διαμάχες για τη μοιρασιά της λείας ανάμεσα στις διάφορες μερίδες της κεφαλαιοκρατίας (τραπεζίτες, βιομήχανοι κ.ά.), που πλέον φαίνεται να προβάλλουν και νέες προκλητικές αξιώσεις. Στόχος τους η... εξαγωγή των ενισχύσεων στον ευρύτερο ζωτικό χώρο, σε γειτονικές χώρες και αγορές, όπου ντόπια και άλλα ευρωπαϊκά μονοπώλια έχουν, εδώ και χρόνια, απλώσει τα πλοκάμια της επιχειρηματικής δράσης τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα ξένης οικονομικής εφημερίδας, που προβάλει τα συμφέροντα του τραπεζιτικού - χρηματιστικού κεφαλαίου, 10 ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ αυτών και η «Γιούρομπανκ» (όμιλος Λάτση), ζητούν από την ΕΕ και και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την «επέκταση των μέτρων στήριξης των οικονομιών και κρατών που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη ή στην ΕΕ». Οι βλέψεις τους είναι προφανείς και το ζητούμενο για τους ίδιους είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, η τόνωση της κυκλοφορίας κεφαλαίων, σε τελευταία ανάλυση η διασφάλιση των όρων αναπαραγωγής του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Στο δημοσίευμα καταγράφονται και δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας Γ. Προβόπουλου, ο οποίος φέρεται να ανησυχεί για τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στις οικονομίες των βαλκανικών κρατών, μεταξύ των οποίων οι Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία. Ο κεντρικός τραπεζίτης δηλώνει ακόμη ότι έχει συμβουλεύσει τις τράπεζες να είναι περισσότερο προσεκτικές στην παροχή δανείων και να παίρνουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες σε αυτές τις χώρες.

Αυξήσεις κεφαλαίου

Στο πακέτο των κρατικών ενισχύσεων (κεφαλαιακή επάρκεια) εντάχτηκαν χτες δυο ακόμη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων προχωρούν σε αυξήσεις κεφαλαίου που θα συγκεντρώσουν από το κράτος. Πρόκειται για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (225 εκατ. ευρώ) και την «Proton» (80 εκατ. ευρώ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ