ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ερχονται δεκάδες εκατομμύρια νέοι άνεργοι...

ΓΕΝΕΥΗ-ΝΤΑΒΟΣ.-- Γιγάντωση της στρατιάς των ανέργων διεθνώς κατά τουλάχιστον 51.000.000 άτομα προβλέπουν οι τελευταίες αναλύσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας του ΟΗΕ (ILO). Ως το τέλος τρέχοντος έτους οι άνεργοι προβλέπεται πως θα γίνουν «επισήμως» τουλάχιστον 230.000.000 από 190.000.000 που υπολογίζονταν πέρσι ή 179.000.000 το 2007.

Οι περιοχές του πλανήτη που επλήγησαν χειρότερα απ' την ανεργία ως το τέλος του 2008 ήταν χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, με ανεργία 10,3% και 9,4%, αντιστοίχως. Ακολουθούν χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης (με ανεργία 8,8%), της υποσαχάρειας Αφρικής (με ανεργία 7,9%) και της Λατινικής Αμερικής με 7,3%. Καλύτερες «επίσημες» επιδόσεις υποτίθεται πως είχαν χώρες της Ανατολικής Ασίας με ανεργία 3,8%.

«Εάν βαθύνει η ύφεση (σ.σ. δηλαδή η κρίση) το 2009 θα επιδεινωθεί απότομα η κρίση στην αγορά εργασίας. Αναμένουμε επιδείνωση εσόδων και λοιπών συνθηκών εργασίας για όσους καταφέρουν να διατηρήσουν τη δουλειά τους» επισημαίνεται στην έκθεση του ILO.

Στο μεταξύ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επανήλθε προβλέποντας πως η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα πέσει φέτος κατά 0,5% (η χαμηλότερη μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο). Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσε ότι ο οργανισμός θα πιεστεί αν αντιμετωπίσει όλα τα πιθανά αιτήματα από τα αποθεματικά του και ότι η σταθερότητα της ευρωζώνης θα μπορούσε να βρεθεί σε κίνδυνο αν οι κυβερνήσεις των κρατών -μελών της δε συντονιστούν πιο στενά.

Το Φόρουμ στο Νταβός

Το ίδιο 24ωρο, ξεκίνησε στο Νταβός της Ελβετίας το 39ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με τη συμμετοχή 2.500 πολιτικών και επιχειρηματικών στελεχών και περίπου 40 ηγέτες όπως οι πρωθυπουργοί Κίνας, Ρωσίας, Βρετανίας, η καγκελάριος της Γερμανίας κλπ.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο παραδέχτηκε πως η οικονομική κρίση προκαλεί «σοβαρές επιπτώσεις» στις εξαγωγές και στην αγορά εργασίας της χώρας του, εμφανίστηκε εντούτοις συγκρατημένα αισιόδοξος πως το Πεκίνο θα διατηρήσει το 2009 οικονομική ανάπτυξη 8%...

Ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Οικονομικών, Τρέβορ Μάνουελ, είπε ότι η κρίση «έχει ήδη στεγνώσει» τις επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Μεγαλοκαπιταλιστές που πήραν νωρίτερα το λόγο όπως ο Ρόμπερτ Μέρντοχ (του γνωστού συγκροτήματος Τύπου) υπολόγισαν πως απ' την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Λίμαν Μπράδερς στις 15 Σεπτέμβρη και έπειτ, «χάθηκαν τουλάχιστον 50 τρισ. δολάρια προσωπικού πλούτου»... Θύμισε ότι «αυτό που δημιουργεί τον πλούτο είναι οι ελεύθερες αγορές και ο καπιταλισμός» και συνεπώς δε θα πρέπει να λαμβάνονται σχετικά περιοριστικά μέτρα...

Ο «συνάδελφός» του Τζορτζ Σόρος υποστήριξε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η διεθνής οικονομία «είναι μεγαλύτερου μεγέθους απ' την κρίση του '30». Πρότεινε τη δημιουργία μιας...«καλής τράπεζας» στις ΗΠΑ που θα αντιμετωπίζει τα λεγόμενα «τοξικά» χρηματοπιστωτικά προϊόντα αυξημένου ρίσκου και θα διοχετεύει «ενέσεις» κεφαλαίου κάθε τόσο στις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα...

Εκατοντάδες χιλιόμετρα πέρα απ' το Νταβός, συνεχίζονταν οι ειδήσεις νέων απολύσεων.

  • Η Panasonic ανακοίνωσε 560 απολύσεις αφού θα κλείσει δύο εργοστάσια σε Μαλαισία και Φιλιππίνες.
  • Η ρουμανική πετρελαϊκή εταιρεία PETROM ανακοίνωσε 3.000 απολύσεις.
  • Η αυτοκινητοβιομηχανία Nissan ανακοίνωσε το κλείσιμο τεσσάρων περιφερειακών γραφείων στις ΗΠΑ και την απόλυση 110 διοικητικών υπαλλήλων.

Στην Ιαπωνία, πάντως, ο πρωθυπουργός Τάρο Ασο υποσχέθηκε τη δημιουργία 1,6 εκατ. θέσεων εργασίας ως το 2011 και ενθάρρυνε τους εργαζόμενους να αλλάξουν ακόμη και επαγγέλματα προτιμώντας τομείς με περισσότερη ζήτηση όπως η νοσοκομειακή περίθαλψη, η φροντίδα γερόντων, νηπίων κλπ. Είπε ακόμη ότι θα προωθήσει τη μετατροπή συμβασιούχων σε εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης ώστε να απολαμβάνουν επιδόματα και ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική ασφάλεια.

Στη Γερμανία διαπίστωσαν για τον τρέχοντα μήνα μείωση του πληθωρισμού (που τον Ιούλη ήταν 3,3%) κατά 1% λόγω της μείωσης στις τιμές πετρελαίου. Στην Ισπανία για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο μειώθηκαν οι δείκτες ανάπτυξης, παραγωγής. Στην Ιταλία, η πρόεδρος της Ενωσης Ιταλών βιομηχάνων, Εμα Μαρτσεγκάλια, προέβλεψε 250.000 νέες απολύσεις μέχρι τέλος τρέχοντος έτους εάν η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι δε χαράξει «κοινή επενδυτική στρατηγική» και δεν πάρει «επαρκέστερα οικονομικά μέτρα...».

Απ' τις λίγες εταιρείες που χτες ανακοίνωσαν αύξηση κερδών, ήταν η φαρμακοβιομηχανία NOVARTIS που διαπίστωσε το τελευταίο τρίμηνο του '08 αύξηση κερδών κατά 62% με καθαρά έσοδα 1,507 δισ. δολάρια από 931 εκατ. που ήταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Επίσης η πολεμική (μεταξύ άλλων...) βιομηχανία «General Dynamics» με αύξηση κερδών (τελευταίο τρίμηνο '08) 5,7% (καθαρά κέρδη 612.000.000 δολάρια).

ΗΠΑ
Ενίσχυση στο κεφάλαιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την πεποίθηση πως το πρόγραμμα ενίσχυσης του κεφαλαίου, των 825 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα εγκριθεί από τη Γερουσία, υπογράμμισε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους διευθυντές μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας, ενώ επανέλαβε τα ίδια σχετικά με την ανάγκη ανάληψης γρήγορης δράσης για την αμερικανική οικονομία. Μάλιστα, επιρρίπτοντας τις ευθύνες της κρίσης εν μέρει στην «ανευθυνότητα» της Γουόλ Στριτ και στην προηγούμενη κυβέρνηση, ζήτησε από τους διευθυντές των μεγάλων επιχειρήσεων να αναλάβουν δεσμεύσεις απέναντι στους εργαζομένους τους...

Παράλληλα, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη σύσταση ειδικού ιδρύματος που θα αναλάβει να συλλέξει όλα τα «τοξικά» επενδυτικά προϊόντα των τραπεζών, με στόχο την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Επιπλέον, το διορισμό του Ερικ Χόλντερ (που διατέλεσε υφυπουργός Δικαιοσύνης επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον) στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ενέκρινε χτες η αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας και στη συνέχεια αναμένεται να τεθεί προς έγκριση και από την Ολομέλεια του σώματος.

Τέλος, τηλεφωνική επικοινωνία με το στενότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, γνωστό για την κρατική και παρακρατική τρομοκρατία, Κολομβιανό πρόεδρο, Αλβαρο Ουρίμπε, είχε χτες ο Ομπάμα, ο οποίος μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε για στενότερη συνεργασία και με τους άλλους ηγέτες της περιοχής, αλλά και για «συνεργασία για θέματα ασφάλειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση των ναρκωτικών».

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Στο Μπελέμ το «Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ»

Από τη χτεσινή διαδήλωση στη Βραζιλία

Associated Press

Από τη χτεσινή διαδήλωση στη Βραζιλία
Στην πόλη Μπελέμ στην περιοχή του Αμαζονίου ξεκίνησε από χτες το «Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ», με κεντρικό θέμα στην καπιταλιστική κρίση και το περιβάλλον. Οι εργασίες που περιλαμβάνουν πολύμορφες εκδηλώσεις, θα ολοκληρωθούν την Κυριακή και θεωρούνται απάντηση στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Συμμετέχουν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, πάνω από 4.000 οργανώσεις από 150 χώρες από όλο τον κόσμο, ενώ θα συμμετάσχουν και 5 πρόεδροι χωρών της Λατινικής Αμερικής -- Ιγνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα (Βραζιλία), Ούγκο Τσάβες (Βενεζουέλα), Εβο Μοράλες (Βολιβία), Φερνάντο Λούγκο (Παραγουάη) και Μισέλ Μπατσελέ (Χιλή).

Στη διοργάνωση αυτή, όπως έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν, συμμετέχουν και πολλές ριζοσπαστικές οργανώσεις, συνδικάτα, ιδιαίτερα της Λατινικής Αμερικής, αλλά ταυτόχρονα και συμβιβασμένες κυρίως σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις που θέλουν έναν άλλο... καπιταλισμό.

Χτες οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με μια μεγάλη πορεία στους δρόμους του Μπελέμ με συμμετοχή 100.000 κόσμου, όπου ξεχώρισαν και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα για την καταδίκη της ισραηλινής βαρβαρότητας στη Γάζα και έκφραση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

Στη Βραζιλία βρίσκεται ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, για να συμμετέχει σε εκδήλωση του Βραζιλιάνικου Κινήματος Ειρήνης και του ΠΣΕ. Επίσης σήμερα θα μιλήσει σε εκδήλωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Βραζιλίας.

Ανεργος σκοτώνει την οικογένειά του

Η βαρβαρότητα του καπιταλισμού εκφράζεται κάθε μέρα πολύμορφα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Οι εργαζόμενοι θύματα της καπιταλιστικής κρίσης όλο και αυξάνονται, με τις απολύσεις να γίνονται «χιονοστιβάδα». Η τραγωδία που συνέβη χτες στις ΗΠΑ έρχεται να προστεθεί στα τελευταία περιστατικά αυτοκτονιών από την απόγνωση. Ο Ερβιν Λουπόε, στη γειτονία Γουίλμιγκτον του Λος Αντζελες, σκότωσε τη γυναίκα και τα πέντε παιδιά του (από 2 έως 8 χρόνων) και αυτοκτόνησε αφήνοντας ένα γράμμα που εξηγούσε ότι δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα μετά την απόλυση και των δύο συζύγων από το Ιατρικό Κέντρο όπου εργάζονταν ως επιστημονικό προσωπικό. Οικογενειακοί σύμβουλοι έσπευσαν να δηλώσουν πως «η απώλεια εισοδήματος είναι για πολλούς εργαζόμενους καταστροφική»... Για άλλη μια φορά το απάνθρωπο πρόσωπο της εκμεταλλευτικής κοινωνίας στο προσκήνιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ