ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΠΛΟΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ενισχύθηκε με αγρότες των άλλων μπλόκων
  • Σήμερα, στις 6 μμ, συγκέντρωση συμπαράστασης στη Λάρισα διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο και η Ομοσπονδία ΕΒΕ
  • Θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

Αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας υποδέχονται τρακτέρ από τα μπλόκα των Τεμπών και Μικροθηβών
Αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας υποδέχονται τρακτέρ από τα μπλόκα των Τεμπών και Μικροθηβών
Με δύναμη, ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα συνεχίζουν τον αγώνα τους οι Θεσσαλοί αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο της Νίκαιας, απαιτώντας την ικανοποίηση των ουσιαστικών αιτημάτων τους. Το αγωνιστικό μπλόκο δυνάμωσε κι άλλο χτες, καθώς έφτασαν εκεί με τα τρακτέρ τους πολλοί συνάδελφοί τους από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, τα οποία διαλύθηκαν από τους αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Οι αγωνιστές του μπλόκου της Νίκαιας, που επί 11 συνεχή μερόνυχτα είναι εκεί με τα τρακτέρ τους, υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τους συναδέλφους τους, καλωσορίζοντάς τους στο αγωνιστικό μετερίζι, που εκφράζει και προωθεί την ενωτική συμπόρευση όλων των μικρομεσαίων αγροτών, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, στο δρόμο της πάλης για το «σήμερα» και το «αύριο» της μικρομεσαίας αγροτιάς. Εκεί, όπου «ο αγώνας συνεχίζεται βασιζόμενος στην ενότητα, την αγωνιστικότητα, τη σταθερότητα, την υπομονή, την επιμονή και την εμπειρία, προβάλλοντας τα ίδια αιτήματα με τα οποία ξεκίνησε, καθώς κανένα δεν ικανοποιήθηκε», όπως τόνισε και στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας.

Κύμα συμπαράστασης

Ταυτόχρονα, εντείνεται συνεχώς το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, κόντρα στην κυβερνητική επιχείρηση δημιουργίας κλίματος «κοινωνικού αυτοματισμού». Σήμερα, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, πραγματοποιείται η συγκέντρωση συμπαράστασης που συνδιοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, στην οποία θα συμμετέχουν και σωματεία της δύναμης του ΠΑΜΕ από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Από εκεί οι συγκεντρωμένοι θα μεταβούν με πούλμαν στο μπλόκο της Νίκαιας. Για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται να γίνουν διάφορες εκδηλώσεις αλληλεγγύης, ενώ συνεχίζεται, με αμείωτο ρυθμό, η έκδοση ανακοινώσεων συμπαράστασης από δεκάδες φορείς σ' όλη τη Θεσσαλία, καθώς και ο εφοδιασμός των αγωνιστών του μπλόκου με τρόφιμα και άλλα είδη.

«Αλλος αέρας εδώ»

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ανάμεσα στους «παλιούς» και τους νεοφερμένους στο μπλόκο της Νίκαιας βρέθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη διάλυση των μπλόκων στα Τέμπη και στις Μικροθήβες, που μεθόδευσαν εξαρχής και πέτυχαν στην κατάλληλη ώρα οι γνωστοί αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, σε συνεργασία, βεβαίως, με αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Και κοινή ήταν η διαπίστωση ότι ο αγώνας των αγροτών πρέπει να ξεφύγει από τη «λογική» των συμβιβασμών και την τακτική των υποχωρήσεων για να έχει απτά και ουσιαστικά αποτελέσματα.

Χαρακτηριστικές για το διαφορετικό κλίμα που επικρατεί στο μπλόκο της Νίκαιας είναι οι δηλώσεις προς τα ΜΜΕ αρκετών από τους αγρότες των άλλων μπλόκων που μετακινήθηκαν εκεί. «Εδώ είναι "καθαρός αέρας", ενώ εκεί υπήρχε βρώμα και δυσοσμία» έλεγε ένας από τους αγρότες, που αρχικά συμμετείχε στο μπλόκο των Τεμπών. Κι άλλος συνάδελφός του τόνιζε: «Μας πούλησαν, αλλά έβαλα μυαλό κι από δω και πέρα θα διαλέγω μόνος μου σε ποιο μπλόκο θα πάω, ποιο αγωνιστικό στρατόπεδο θα διαλέξω».

Στο μεταξύ την οργή των αγροτών, αλλά και τη χλεύη της κοινωνίας αντιμετωπίζουν οι πρωτεργάτες του σπασίματος των μπλόκων, οι οποίοι έχουν το θράσος να βγαίνουν και στα ΜΜΕ, προσπαθώντας, απεγνωσμένα, να δικαιολογήσουν τη στάση τους. Ιδιαίτερα οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ γίνονται καταγέλαστοι και προκαλούν κάθε είδους ειρωνικά και απαξιωτικά σχόλια όταν επιχειρούν να πείσουν πως η «φυγή» τους δεν έγινε για να εξυπηρετήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά για να ...υπηρετήσουν τα συμφέροντα των αγροτών. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι δέχονται επιθέσεις και από πολλούς ομοϊδεάτες τους αγροτοσυνδικαλιστές, γεγονός που τους προκαλεί πρόσθετο εκνευρισμό, ώστε να καταφεύγουν και σε εκτόξευση απειλών. Οπως έκανε ο Θ. Κοκκινούλης, ο οποίος, αντιδρώντας στην κατηγορία για προδοσία που εκτόξευσε εναντίον του φίλου και συνεργάτη του, Χρ. Σιδερόπουλου, ο Μ. Αραμπατζής, ομοϊδεάτης τους αγροτοσυνδικαλιστής, είπε: «Αυτός δε δικαιούται να μιλάει για προδοσία. Και θα του εξηγήσω ιδιαίτερα όταν αύριο το πρωί θα έρθει στην Ενωση (σ.σ. στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας, στην οποία ο Θ. Κοκκινούλης είναι πρόεδρος) να ζητήσει πάλι τη βοήθειά της».

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στα μπλόκα παραμένουν και οι αγρότες της Μακεδονίας και Θράκης. Η αγροτιά στο Βόρειο Εβρο βρίσκεται σε αναβρασμό, με τα τρακτέρ να αυξάνουν καθημερινά στα μπλόκα της Κορνοφωλιάς και του Πυθίου στο Διδυμότειχο, ενώ στο τελωνείο του Ορμενίου προστέθηκαν χτες δεκάδες τρακτέρ από το Νεοχώρι, το Βάλτο και την Ελιά. Στα μεγαλύτερα μπλόκα σε Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, όπως στα τελωνεία του Προχώματος, των Κήπων, της Εξοχής, των Ευζώνων, της Δοϊράνης, στο Στρυμονικό, στο Βαρικό και το Αιγίνιο Πιερίας, στην έξοδο των Γιαννιτσών, παρέμεναν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που αποφάσισαν με γενικές τους συνελεύσεις για την πορεία του αγώνα τους. Το ίδιο στη Δυτική Μακεδονία, οι αγρότες διατηρούν τα μπλόκα στη γέφυρα των Σερβίων, κατά μήκος της Εθνικής Οδού Κοζάνης - Λάρισας, στον κόμβο της Εγνατίας οδού, στο ύψος της Μυρσίνας από αγρότες των Γρεβενών.

Στα τρία μπλόκα της Χαλκιδικής της Ν. Τρίγλιας, της Ορμύλιας και της Γαλάτιστας περιόδευσε χτες αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ με τον βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Ζιώγα.

Στην Πρέβεζα

Στο δρόμο του αγώνα παραμένουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Νομού Πρέβεζας (στη γέφυρα Λούρου). Εκεί στο μπλόκο δέχονται καθημερινά αντιπροσωπείες από εργατικούς και άλλους μαζικούς φορείς που εκφράζουν τη στήριξη στον αγώνα τους. Τους αγρότες έχουν επισκεφτεί αντιπροσωπείες από το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, την Ομοσπονδία Πτηνοτρόφων, το Σύλλογο Γυναικών και Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Πρέβεζας.

  • Στα μπλόκα παραμένουν αρκετοί αγρότες της Κρήτης σε Χανιά και Ηράκλειο. Σε κοινή συνεδρίαση που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι τέσσερις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των Νομών αποφασίστηκε η παραμονή τους στα Χανιά στην εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου στην περιοχή Πλατάνι και στο Ηράκλειο στην εθνική οδό Ηρακλείου - Ρεθύμνου στην περιοχή της Λυγαριάς μέχρι και την Κυριακή, που οι αγρότες περιμένουν απάντηση από τον υπουργό στα αιτήματα που του έχουν θέσει.
Ωρα για ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος

Η επιχείρηση σπασίματος των αγροτικών μπλόκων από αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - που ήταν αναμενόμενη και το μόνο που παρέμενε ως «ερωτηματικό» ήταν το πότε, πού και πώς ακριβώς θα εκδηλωθεί - φέρνει, ξανά, στο προσκήνιο τη συζήτηση για το αγροτικό κίνημα στη χώρα μας.

Είναι γνωστό ότι η κατάσταση που επικρατεί στο αγροτικό κίνημα δεν είναι αυτή που απαιτούν οι καιροί και επιβάλλουν οι ανάγκες.

***

Το πρώτο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων - ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ - έχουν παντελώς ξεπέσει στα μάτια των αγροτών, καθώς στηρίζουν, ξεδιάντροπα και προκλητικά, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά.

Οι ηγεσίες αυτές έχουν εκφράσει την πλήρη συμφωνία τους με τις αντιαγροτικές αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο της ΚΑΠ και του ΠΟΕ και μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις, εμφανίζονται «βασιλικότεροι του βασιλέως», προτείνοντας οι ίδιες στην ΕΕ τη λήψη σκληρών αντιαγροτικών μέτρων, όπως, π.χ. έκανε η ΠΑΣΕΓΕΣ, ζητώντας να μειωθεί η βαμβακοκαλλιέργεια στη χώρα μας κατά 1.000.000 στρέμματα.

Και, βεβαίως, όχι μόνο δεν οργανώνουν και δε συντονίζουν την πάλη της αγροτιάς εναντίον αυτής της καταστροφικής πολιτικής, αλλά κάνουν ό,τι μπορούν για να σύρουν τον αγροτικό κόσμο στο «άρμα» της. Κι όσο περνάει από το χέρι τους, φροντίζουν να βάλουν εμπόδια και να υπονομεύσουν τους αγροτικούς αγώνες.

***

Την, εκ των έσω, υπονόμευση των αγώνων της αγροτιάς έχουν αναλάβει, εργολαβικά τα τελευταία χρόνια, κάποια πρωτοπαλίκαρα του αγροτοσυνδικαλισμού του «ευρωμονόδρομου», που δραστηριοποιούνται σε διοικήσεις Ενώσεων Συνεταιρισμών και Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων.

Αυτά έδωσαν το σύνθημα για τη διάλυση των μπλόκων κι αυτή τη φορά, επαναλαμβάνοντας την τακτική που είχαν ακολουθήσει τα προηγούμενα χρόνια. Ολοι θυμούνται την «άτακτη φυγή από τα Τέμπη» που οργάνωσαν το Φλεβάρη του 2002, προσφέροντας ένα μεγάλο και, εν πολλοίς, ανέλπιστο «δώρο» στην τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία ήταν «στριμωγμένη στον τοίχο» και αναζητούσε «χείρα βοηθείας».

Οι αγροτοσυνδικαλιστές του ευρωμονόδρομου δεν κρύβουν ότι ο δικός τους «αγώνας» κινείται στον «ντορό» της διαχείρισης της ΚΑΠ. Και μπορεί να μην το λένε φανερά, αλλά αντικειμενικά, η δράση τους, τα πλαίσια πάλης που διαμορφώνουν και που δεν ξεφεύγουν από την ταξική ουσία της εφαρμοζόμενης ευρωενωσιακής πολιτικής δεν μπορούν να το κρύψουν ότι συμφωνούν με το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και το πέρασμα της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων που προωθεί, με σχεδιασμό και πρόγραμμα, η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

***

Μπορεί κάποιοι να έχουν την εντύπωση ότι όλα αυτά τα πρωτοπαλίκαρα ανήκουν μόνο στη ΝΔ, αλλά η αλήθεια είναι ότι ανήκουν και στο ΠΑΣΟΚ κι από κοντά ακολουθούν οι του ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ. Αλλωστε, τις «Συντονιστικές Επιτροπές» που έβγαλαν τα τρακτέρ στα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, αλλά και σε άλλα, τις έστησαν, από κοινού, αγροτοσυνδικαλιστές όλων αυτών των κομμάτων, με κοινό πλαίσιο «αιτημάτων».

Μάλιστα, οι πιο προβεβλημένοι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ φαίνεται, σιγά - σιγά να σπρώχνονται στην οπισθοφυλακή - έχουν τόσο πολύ ξεπέσει στη συνείδηση της μικρομεσαίας αγροτιάς, τα τελευταία χρόνια, ώστε να δημιουργείται η ανάγκη σταδιακής απόσυρσής τους - και να βγαίνουν μπροστά κάποια «νέα φιντάνια» του ΠΑΣΟΚ που έχουν προετοιμαστεί να αναλάβουν το ρόλο του «πρώτου βιολιού» μέσα στον αγροτοσυνδικαλισμό του ευρωμονόδρομου και τους οποίους χρειάζεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τώρα, αλλά, προπάντων, θα τους χρειαστεί όταν - όπως ελπίζει και προσμένει - ξανααναρριχηθεί στην κυβερνητική εξουσία.

Θα πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι η συγκρότηση της λεγόμενης «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών», η οποία προβάλλει «αιτήματα» που κινούνται, απαρεγκλίτως, στις κατευθύνσεις της ΚΑΠ και της ΕΕ, είναι έργο των αγροτοσυνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ κι εκεί έχουν, ως συνήθως, «προσκολληθεί» και μερικοί του ΣΥΡΙΖΑ.

***

Υπάρχει η εντύπωση ότι οι αγροτοσυνδικαλιστές των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, αναγκάζονται, κάθε φορά, να σπάσουν τα μπλόκα, επειδή πιέζονται αφόρητα από τις ηγεσίες των κομμάτων τους και δεν αντέχουν τόση πίεση. Αυτή, όμως, είναι «η μισή αλήθεια».

Ολη η αλήθεια είναι ότι πιέσεις «άνωθεν», πράγματι, δέχονται - κυρίως για να ενεργήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά - αλλά και οι ίδιοι δεν έχουν καμιά διάθεση και καμιά πρόθεση να αντισταθούν σ' αυτές.

Αυτό που ισχύει και, πλέον, αποδεικνύεται είναι ότι ο ρόλος «δούρειου ίππου» μέσα στο αγροτικό κίνημα δεν τους επιβλήθηκε παρά τη θέλησή τους, αλλά προθύμως τον έχουν αναλάβει.

***

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί αυτοί οι αγροτοσυνδικαλιστές οργανώνουν αγώνες και δεν ακολουθούν την τακτική της πλήρους αγωνιστικής αδράνειας και αποχής, που έχουν επιλέξει οι ξεπουλημένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων.

Πρώτον, γιατί θέλουν να πλαγιοκοπήσουν τους αγώνες που εκ των πραγμάτων αναπτύσσονται λόγω της πολιτικής ξεκληρίσματος και που τους οργανώνει το συνεπές αγροτικό κίνημα με πλαίσιο πάλης υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών. Θέλουν να υπονομεύσουν την ενότητα, τη δυναμική, την αποτελεσματικότητα και την προοπτική τους. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι κάθε φορά που η ΠΑΣΥ εξαγγέλλει κινητοποιήσεις, αυτοί οργανώνουν ξεχωριστές, στον ίδιο χρόνο και σε παραπλήσιο τόπο.

Δεύτερον, διότι εκφράζουν και εκπροσωπούν τους μεγαλοαγρότες, οι οποίοι έχουν αιτήματα κι αυτά, κάθε φορά, προβάλλουν. Οπως, π.χ., το «αίτημα» που πρόβαλλαν σε τούτη την κινητοποίηση, για αποκλεισμό των μικρών καλλιεργητών και των εργατοαγροτών από την «ενίσχυση» που υποσχέθηκε η κυβέρνηση και το μοίρασμά της αποκλειστικά στους «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες και, γενικότερα, τον αποκλεισμό τους από τις επιδοτήσεις.

***

Οσο μέσα στο αγροτικό κίνημα θα δρα ο αγροτοσυνδικαλισμός του ευρωμονόδρομου, αυτό δεν πρόκειται να δει χαΐρι. Είναι, λοιπόν, άμεση και αδήριτη ανάγκη το αγροτικό κίνημα να ανασυγκροτηθεί, εκ βάθρων, πετώντας έξω τα «ζιζάνια» του συνδικαλισμού του συμβιβασμού και της υποταγής, να μαζικοποιηθεί με την αναζωογόνηση των αγροτικών συλλόγων που υπάρχουν και τη δημιουργία νέων, να ισχυροποιηθούν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες. Κίνημα που θα συσπειρώνει τους μικρομεσαίους και θα αγωνίζεται για τα συμφέροντά τους.

Η ενδυνάμωση της ΠΑΣΥ, που εκφράζει το συνεπές αγροτικό κίνημα με τη συστράτευση σ' αυτήν όλων των μικρομεσαίων αγροτών, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, αποτελεί τη βασική και αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη ενός αγροτικού κινήματος που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις του αγροτικού κόσμου.

Η ΠΑΣΥ μπορεί να οργανώσει τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς για την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων και, προπάντων, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που την ξεκληρίζει και την οδηγεί στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

***

Αυτό που χρειάζεται, λοιπόν, είναι ένα μαζικό, ισχυρό, καλά οργανωμένο και σωστά προσανατολισμένο αγροτικό κίνημα, το οποίο, σε συμπαράταξη και κοινή δράση με το ταξικό εργατικό κίνημα και το αγωνιστικό κίνημα των άλλων λαϊκών στρωμάτων, μπορεί να συμβάλει στην πάλη για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, να συγκροτεί τη λαϊκή συμμαχία στον αγώνα, ώστε ν' ανοίξει το δρόμο για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, η οποία, στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας, θα εφαρμόσει μια άλλη, φιλοαγροτική πολιτική, τα κύρια χαρακτηριστικά της οποίας θα είναι:

  • Η ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της χώρας μας και θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας.
  • Η στήριξη στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Ο σεβασμός του περιβάλλοντος και η προστασία της δημόσιας Υγείας.
  • Η αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών των κατοίκων της υπαίθρου, μέσα από δωρεάν και αποκεντρωμένα συστήματα Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
Είμαστε μαζί σας

«Ολοι οι εργαζόμενοι και άνεργοι Ηλεκτρολόγοι της Ν/Ζώνης Περάματος χαιρετίζουμε τον αγώνα της μικρομεσαία αγροτιάς, που στοχεύει στη λύση των δίκαιων και χρόνιων προβλημάτων σας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το σωματείο Ηλεκτρολόγων Επισκευών Εγκαταστάσεων Πλοίων. Ο αγώνας σας, τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι και δικός μας αγώνας, τα προβλήματά σας είναι και δικά μας προβλήματα. Η αντιαγροτική και αντεργατική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν κοινά χαρακτηριστικά και κοινούς σκοπούς: Το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, την ανεργία για την εργατική τάξη. Οσο συνεχίζεται αυτή η αντιαγροτική και αντεργατική πολιτική το εισόδημα των αγροτών και εργατών θα μειώνεται και θα διευρύνονται τα κέρδη των μονοπωλίων, των βιομηχάνων, των μεγαλοεργολάβων. Γι' αυτό το λόγο ο αγώνας σας, καταλήγει η ανακοίνωση, είναι και αγώνας μας, τονίζοντας πως «μπορούμε να διεκδικήσουμε το ελπιδοφόρο σημάδι μέσα από έναν κοινό αγώνα και σκοπό. Να έχουμε αυτό που μας ανήκει, να απολαμβάνουμε αυτό που παράγουμε χωρίς μεσάζοντες και λαμόγια».

Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα των αγροτών

Κοινή ανακοίνωση των Κομμουνιστικών Κομμάτων Βουλγαρίας και Ελλάδας

Οπως είναι γνωστό, πρόσφατα η βουλγαρική κυβέρνηση ζήτησε την παρέμβαση της ΕΕ κατά των κινητοποιήσεων των αγροτών της χώρας μας. Χτες Πέμπτη 29 του Γενάρη 2009 τα Κομμουνιστικά Κόμματα Βουλγαρίας και Ελλάδας εξέδωσαν την παρακάτω Κοινή Ανακοίνωση:

«Χαιρετίζουμε τις μεγάλες κινητοποιήσεις της φτωχο-μεσαίας αγροτιάς της Ελλάδας, που δίνει τη μάχη για να μην εξαφανιστεί εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα δίκαια αιτήματα των αγροτών της Ελλάδας, που τα προβλήματά τους είναι σε ένα βαθμό κοινά με αυτά που αντιμετωπίζουν και οι άλλοι φτωχομεσαίοι αγρότες στις χώρες της ΕΕ. Η αύξηση του κόστους παραγωγής και οι εξευτελιστικές τιμές για τους αγρότες, την ώρα που κερδοφορούν οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, οδηγούν στο βίαιο ξεκλήρισμα των φτωχών και μεσαίων αγροτών. Είναι αποτέλεσμα της ΚΑΠ της ΕΕ, που επιδιώκει την εμβάθυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στην ύπαιθρο, υπέρ των μεγάλων αγροτικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Οι αγρότες, που έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα της οικονομικής καταστροφής τους, έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν, με κάθε μορφή πάλης που αυτοί συλλογικά επιλέξουν, την αναπλήρωση του εισοδήματός τους, τις εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα και άλλα μέτρα, που μπορούν να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους, στην καθημερινή μάχη που δίνουν με τα καρτέλ, τους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια, την ΕΕ. Στο πλευρό τους πρέπει να έχουν όλους τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που αντικειμενικά έχουν κοινά συμφέροντα, ώστε να μη διευρυνθεί η ανεργία στις πόλεις, να υπάρχει διατροφική επάρκεια με φτηνά και ασφαλή τρόφιμα.

Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας

Κόμμα Βουλγάρων Κομμουνιστών

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ