ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ - ΑΓΡΟΤΕΣ - ΕΒΕ - ΝΕΟΛΑΙΑ
Με μέτωπο απαντάμε στην αντιλαϊκή πολιτική

Μαχητική συγκέντρωση συμπαράστασης στη Λάρισα, από εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, νεολαία. Ακολούθησε πορεία στην πόλη και επίσκεψη στο μπλόκο της Νίκαιας

Eurokinissi

Η δύναμη και η δυναμική της αγωνιστικής συμμαχίας όλων των λαϊκών στρωμάτων εκφράστηκε, χτες αργά το απόγευμα, στο μπλόκο της Νίκαιας, όταν έφτασαν εκεί εκατοντάδες εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, νεολαίοι και συνταξιούχοι, για να δηλώσουν τη μαχητική συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Είχε προηγηθεί μαζική συγκέντρωση συμπαράστασης στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, την οποία διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο της πόλης και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων. Στο χώρο της συγκέντρωσης, όπου είχαν τοποθετηθεί πολλά πανό με συνθήματα υπέρ του κοινού αγωνιστικού λαϊκού μετώπου, πήραν μέρος εργαζόμενοι και ΕΒΕ απ' όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, ενώ μαζική και δυναμική ήταν η συμμετοχή της σπουδάζουσας νεολαίας. Εκεί βρέθηκαν, επίσης, δεκάδες εκπρόσωποι εργατικών ομοσπονδιών και σωματείων της δύναμης του ΠΑΜΕ, από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Παρουσία δήλωσαν, ακόμα, εκπρόσωποι δεκάδων μαζικών φορέων της Θεσσαλίας.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Κ. Καγκελάρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ Λάρισας, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα οξυμένα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς έχουν άμεση αντανάκλαση στη δουλειά των μικρομάγαζων και των μικροεπιχειρήσεων, γι' αυτό και οι ΕΒΕ συμπαραστέκονται στον αγώνα των αγροτών.

Από τη συγκέντρωση συμπαράστασης στη Λάρισα...
Από τη συγκέντρωση συμπαράστασης στη Λάρισα...
Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο Π. Τσίχλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, που επισήμανε ότι το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς θα εντείνει το διατροφικό πρόβλημα της χώρας μας και τόνισε την ανάγκη κοινού αγώνα κατά των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών, που απομυζούν τον κόπο των σκληρά εργαζόμενων αγροτών.

Στην ομιλία του, ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, υπογράμμισε την αναγκαιότητα κοινής πάλης της εργατικής τάξης, με τους μικρομεσαίους αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα ενάντια στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Επισημαίνοντας ότι το ταξικό κίνημα βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών γιατί οι αγώνες τους συμβάλλουν στη γενικότερη πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, σημείωσε ότι «ο αγώνας της αγροτιάς αφορά κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια, γιατί αυτή η πολιτική έφερε και θα φέρει δραστική μείωση της παραγωγής, μείωση του αγροτικού εισοδήματος με αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά και, γενικότερα, στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής και της χώρας».

Υπογράμμισε ότι «στον αγώνα που δίνει η μικρομεσαία αγροτιά φαίνεται ξεκάθαρα η αναγκαιότητα να χτιστεί κοινή συμμαχία με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και τις γυναίκες» και καταλήγοντας τόνισε: «Οι απειλές και οι υπονομευτικές κινήσεις της κυβέρνησης, αλλά και τα πλαγιοκοπήματα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που τάσσεται κατά της μορφής πάλης που έχουν επιλέξει οι αγρότες, θα απαντηθούν δυναμικά από το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Αυτοί που μιλούν στο όνομα των "παραγωγικών δυνάμεων" και των "κοινωνικών ομάδων" για να χτυπήσουν τον αγώνα της αγροτιάς μιλούν για λογαριασμό των μεγαλοσυμφερόντων. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση και κάθε αντιαγροτικό μηχανισμό ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι σε θέση μάχης και θα αντιμετωπίσουν αποφασιστικά κάθε απόπειρα που στρέφεται κατά του αγώνα της αγροτιάς».

Δυναμική πορεία στα μπλόκα

..την πορεία...
..την πορεία...
Μετά τη συγκέντρωση, πραγματοποιήθηκε δυναμική πορεία στους δρόμους της Λάρισας και στη συνέχεια οι διαδηλωτές επιβιβάστηκαν στα πούλμαν, τα οποία μεταφέρθηκαν στο μπλόκο της Νίκαιας. Εκεί συνάντησαν τους αγρότες, που τους υποδέχτηκαν με θέρμη και ενθουσιασμό και μαζί τους φώναζαν, διαρκώς, συνθήματα όπως: «Εργατιά, αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά», «Αγρότες, εργάτες, ΕΒΕ και φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», «Αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα», «Στα μπλόκα, στα μπλόκα της αγροτιάς, να σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς», «Αυτή η πολιτική, η αντιαγροτική, με μέτωπο κι αγώνα θ' ανατραπεί».

Καλωσορίζοντας τους εργαζόμενους, τους ΕΒΕ, τους νεολαίους και τους συνταξιούχους και ευχαριστώντας τους για την ενεργή συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών, ο Β Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, επισήμανε: «Είμαστε σε κόντρα με την ΚΑΠ, με την πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Η δύναμή μας θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη, αν σμίξει με τη δική σας δύναμη. Η αλληλεγγύη ανάμεσα στους αγρότες και τους εργαζόμενους πρέπει να εκφράζεται σε κάθε αγώνα. Η μεγάλη κινητοποίησή μας θα αφήσει σοβαρές παρακαταθήκες για τους νέους αγώνες».

...την επίσκεψη στο μπλόκο της Νίκαιας
...την επίσκεψη στο μπλόκο της Νίκαιας
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Οι αγώνες δεν πρόκειται να σταματήσουν

Motion Team

Με κύρια αιτήματα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, ικανοποιητικές κατώτερες τιμές, όχι στους περιορισμούς που βάζει η ΕΕ, όχι στη νέα ΚΑΠ, οι αγρότες του Εβρου συνέχισαν και χτες να παραμένουν στα μπλόκα στο Ορμένιο, στην Κορνοφωλιά και στο Πύθιο.

Και χτες, για 11η συνεχόμενη ημέρα, οι αγρότες των Σερρών δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους στο μπλόκο του Προμαχώνα, αδιαφορώντας και καταγγέλλοντας το κλίμα τρομοκράτησης και τις προφορικές απειλές που εκτοξεύονται από αρμόδιους και αναρμόδιους, για σχηματισμό δικογραφιών σε βάρος των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα, καθώς και σε βάρος των μελών των Συντονιστικών Επιτροπών.

Με την ίδια αποφασιστικότητα συνέχισαν και χτες τα μπλόκα τους στη Ν. Τρίγλια, την Ορμύλια και τη Γαλάτιστα οι αγρότες της Χαλκιδικής, στο τελωνείο της Εξοχής οι αγρότες της Δράμας και στο δρόμο για τη Δοϊράνη οι αγρότες του Κιλκίς. Οι Συντονιστικές Επιτροπές των παραπάνω μπλόκων χτες το βράδυ και σήμερα το πρωί θα αποφάσιζαν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Σε γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Εβρου αποφασίστηκε για σήμερα το πρωί οι αγρότες με τα τρακτέρ τους να κατευθυνθούν συντεταγμένα από τα μπλόκα στα χωριά τους, συνεχίζοντας με άλλες μορφές αγώνα. Οπως τόνιζαν τα μέλη της Ομοσπονδίας, τα άμεσα και οικονομικά αιτήματα τους δε δικαιώθηκαν και για το λόγο αυτό οι κινητοποιήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν. Υπάρχουν όμως και τα αιτήματα για μια άλλη αγροτική πολιτική που χρειάζεται να ενταθούν οι αγώνες και να μαζικοποιηθούν για να φθάσει η μέρα της δικαίωσης.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ - ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΩΝ
Συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους αγρότες

«Την αμέριστη συμπαράσταση των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων στο δίκαιο αγώνα των αγροτών», εκφράζει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ - Αυτοκινητιστών και καλεί «όλο το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ να εκφράσει με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή του στον αγώνα των αγροτών».

Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Στηρίζουμε τα αιτήματα και τους αγώνες ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και την αντιαγροτική πολιτική που ακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το αγωνιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων συμπαρατάσσεται με τους αγωνιζόμενους αγρότες στον κοινό στόχο για την ανατροπή της αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής, που ξεκληρίζει τους αγρότες, χρεοκοπεί τους επαγγελματίες - βιοτέχνες - εμπόρους, καταδικάζει στην ανέχεια και ανεργία τους εργαζόμενους».

Η Συντονιστική σημειώνει ότι στηρίζει τα αιτήματα για: «Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Κατώτατες εγγυημένες τιμές, στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Αφορολόγητο πετρέλαιο - κατάργηση του ΦΠΑ». Και καταλήγει: «Αποκρούουμε τις προσπάθειες διάσπασης και υπονόμευσης του αγώνα και της αντιπαράθεσης αγροτών και επαγγελματιών. Είμαστε και θα παραμείνουμε σύμμαχοι στον κοινό αγώνα για την επιβίωση και την ανατροπή της πολιτικής που χειροτερεύει τη ζωή μας».

ΠΑΣΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Γυρίζουμε την πλάτη...

...στις συμβιβασμένες ηγεσίες

Τους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς στο Μοριά και σε όλη την Ελλάδα χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ Πελοποννήσου και καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της Πελοποννήσου να συνεχίσουν τους αγώνες τους ενάντια στις αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ, ενάντια στην ΚΑΠ που τους ξεκληρίζει.

Παράλληλα, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες «να γυρίσουν την πλάτη στις ξεπουλημένες - συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, αλλά και στους "όψιμους" υποστηριχτές των μικρομεσαίων αγροτών, αγροτοπατέρες των τοπικών ενώσεων, ομάδων παραγωγών που έστησαν το μπλόκο στον Ισθμό, και όπως αποδείχτηκε, με σκοπό να ξεφουσκώσει η οργή των αγροτών που συμμετείχαν. Παράλληλα, όλη αυτή η "φιέστα" που προσπάθησαν να στήσουν οι ξεπουλημένοι φάνηκε ότι αποτελούσε μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου για να χτυπηθούν οι αγώνες και τα μπλόκα της αγωνιζόμενης αγροτιάς σε όλη την Ελλάδα».

Καταλήγοντας υπογραμμίζει: «Οι αγροτοπατέρες συνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και οι ΣΥΝακόλουθοί τους έγιναν "λαγοί" πριν καν τους δεχτεί ο κ. υπουργός και τους τάξει ψίχουλα. Τόλμησαν μάλιστα να καταγγείλουν όσους αντέδρασαν σε αυτό τους το ξεπούλημα ότι δεν είναι αγρότες. Τα κλαψουρίσματα και τα συγνώμη εκ των υστέρων (κ. Πεβερέτου κ.ά.) δεν μπορούν να κοροϊδέψουν ξανά τους αγρότες. Οι μάσκες έπεσαν για άλλη μια φορά».

ΦΩΚΙΔΑ
Αγροτική σύσκεψη τη Δευτέρα

Σύσκεψη των παραγωγών του νομού διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φωκίδας μεθαύριο Δευτέρα στις 7.00 μ.μ. στο χωριό Σερνικάκι, με σκοπό την οργάνωση των επόμενων αγωνιστικών βημάτων της αγροτιάς του νομού.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΑΣΥ

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποίησε, χτες το πρωί, η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ καταγγέλλοντας την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, πιστή στην εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής που από κοινού αποφασίζει με την ΕΕ, επέλεξε την οδό της εξαπάτησης της αγροτιάς και της δημιουργίας φτηνών επικοινωνιακών εντυπώσεων.

Οπως τόνισαν και οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΥ, μετά τον εμπαιγμό με το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι χρήματα που έτσι και αλλιώς δικαιούνται οι αγρότες, η κυβέρνηση καταφεύγει σε συκοφαντικές επιθέσεις με στόχο να αυξήσει τις πιέσεις και να προετοιμάσει το χτύπημα των αγώνων των αγροτών. Δεν απαντάει στο ζήτημα της αναπλήρωσης του χαμένου αγροτικού εισοδήματος για το 2008, ούτε για ζητήματα που αφορούν στη συνολική μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και τη διασφάλιση κατώτερων εγγυημένων τιμών παραγωγού. Οι αγρότες επέδωσαν σχετικό ψήφισμα στον γγ της Περιφέρειας Κρήτης, Σεραφείμ Τσόκα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ