ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ
Διωγμός με κάθε μέσο και πρόσχημα

Ο «Ρ» μίλησε με Αφγανούς μετανάστες που ζουν στο σπίτι που εισέβαλε την περασμένη Τετάρτη η αστυνομία

Από τη συζήτηση με τους Αφγανούς μετανάστες
Από τη συζήτηση με τους Αφγανούς μετανάστες
Καθαρή επιχείρηση τρομοκράτησης ήταν η έφοδος αστυνομικών μετά από καταγγελία και εισαγγελική παρέμβαση, την Τετάρτη το πρωί, σε σπίτι στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, όπου μένουν Αφγανοί μετανάστες. Επιβεβαιώνεται και σε αυτή την περίπτωση, ότι «αξιοποιείται» από την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη καθετί που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πρόσχημα για το διωγμό των μεταναστών.

«Μπήκαν μέσα κλοτσώντας και ζητούσαν χαρτιά. Οποιος δεν είχε τον πήραν μαζί», λέει ο Αζ. Θυμίζουμε, ότι «πάτημα» για την εισβολή του τμήματος επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, αποτέλεσε καταγγελία ότι συμπατριώτης τους μισθώνει παράτυπα το κτίριο. Ωστόσο, στο όνομα της «προστασίας» των μεταναστών από «κυκλώματα εκμετάλλευσης», η αστυνομία μπήκε στο σπίτι και προσήγαγε όσους δεν είχαν «χαρτιά», που να δικαιολογούν τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα, μεταξύ των οποίων και 2 ανήλικους! Αυτά τα 14 άτομα μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση, όπως ισχυρίζεται η αστυνομία, για να καταθέσουν σαν μάρτυρες...

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, οι 2 ανήλικοι θα μεταφερθούν στο Κέντρο Κράτησης Ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα, 5 αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς διαπιστώθηκε ότι είχαν δικαιολογητικά έγγραφα, ενώ για τους υπόλοιπους θα ακολουθηθεί διαδικασία απέλασης.

«Από παντού μας διώχνουν...»

«Μένουμε εδώ όλοι μαζί γιατί δεν έχουμε πού να πάμε. Αλλιώς θα κοιμόμαστε στα παγκάκια και στους δρόμους. Κι από κει μας διώχνουν». Αυτά λέει στον «Ρ» ο 20χρονος Ι. Κοιμούνται παντού, ακόμα και στα πατάρια...

«Δίνουμε 60 - 70 ευρώ το μήνα. Οποιος έχει δουλειά μπορεί να δώσει τόσα. Να νοικιάσουμε κανονικό σπίτι, αδύνατον. Δεν υπάρχουν λεφτά για την εγγύηση, για να το επιπλώσουμε κλπ. Εδώ μπορεί να κοιμόμαστε κάτω, αλλά τουλάχιστον δε μένουμε στην πλατεία. Εχω μείνει στην πλατεία και ξέρω πώς είναι».

Λέει ακόμα, ότι τη μέρα που μπήκε η αστυνομία «μας κράτησαν περίπου μιάμιση ώρα. Εγώ δουλεύω σε μια βιοτεχνία με παπούτσια και άργησα. Οταν πήρα τηλέφωνο τον εργοδότη μου είπε να μην ξαναπάω. Εχασα τη δουλειά μου χωρίς να έχω φταίξει σε τίποτα».

Ο Τζ., 15 χρόνων, λέει: «Κάποια βράδια κοιμήθηκα στην εκκλησία. Μόλις έκλεινα τα μάτια μου, ερχόταν η αστυνομία και με έδιωχνε. Κοιμόμουν μια ώρα με ξυπνούσαν και με έδιωχναν. Είχα μέρες να κοιμηθώ. Από παντού μας διώχνουν. Οπου μας βρουν μας κυνηγάνε. Αυτή είναι η ζωή μας...».

ΣΥΝ - ΠΑΕ ΠΑΟ
Θα βρουν λύση για γήπεδο - εμπορικούς χώρους!

Να «δοθεί άμεσα το γήπεδο στον Παναθηναϊκό» ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, μετά τη συνάντηση με το μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟ

Η χτεσινή συνάντηση μεταξύ του προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, και αντιπροσωπείας της ΠΑΕ ΠΑΟ, με επικεφαλής τον μεγαλοεπιχειρηματία Γ. Βαρδινογιάννη - σε... «γόνιμο κλίμα», όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας - δείχνει με τον πιο καθαρό τρόπο την καιροσκοπική και διπρόσωπη στάση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, για το ζήτημα της «Διπλής Ανάπλασης» και της κατασκευής του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ. Κι αυτό γιατί, ενώ μέχρι πρότινος ο ΣΥΝ ήταν αντίθετος με το εμπορικό κέντρο στην περιοχή, χτες έκανε λόγο για γήπεδο «χωρίς μεγάλες εμπορικές χρήσεις»...

Ο Αλ. Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντηση, δήλωσε πως «καταθέσαμε τη δική μας εκδοχή για την πιθανότητα εξεύρεσης άμεσα λύσης για την έναρξη των εργασιών για το γήπεδο και για τη διπλή ανάπλαση», ξεκαθαρίζοντας πως ο ΣΥΝ, είναι υπέρμαχος της «διπλής ανάπλασης». Και στη συνέχεια είπε: «Ας ελπίσουμε ότι το επόμενο διάστημα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να βρεθούν σε θέση ώστε να συμφωνήσουν προκειμένου να βρεθεί λύση που δε θα επιβαρύνει το περιβάλλον, χωρίς μεγάλες εμπορικές χρήσεις και θα δοθεί άμεσα το γήπεδο στον Παναθηναϊκό»!

Από την πλευρά του, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟ, ήταν ξεκάθαρος και αποκαλυπτικός: «Είχαμε μια καλή συζήτηση. Αναλύθηκαν όλα τα θέματα τα οποία είναι σχετικά με το γήπεδο. Θα ξανασυναντηθούμε σύντομα. Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση»! Παρέμβαση, για το θέμα, πάντως, έκανε και ο Α. Βωβός, ο μεγαλοκατασκευαστής, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «το δικαστήριο θα αναστείλει τα ασφαλιστικά μέτρα» και οι εργασίες θα συνεχιστούν...

«Μας ξεφτιλίζουν... »

Ο 12χρονος Τζ. μένει με την οικογένειά του στην πλατεία Βικτορίας. Την Πέμπτη το πρωί πήγε στα φανάρια στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου καθαρίζει τζάμια των περαστικών αυτοκινήτων. Ηρθε από το Αφγανιστάν πριν 3 μήνες με τη μητέρα του και τα 4 μικρότερα αδέλφια του.

«Το μεσημέρι πάντα επέστρεφε για φαγητό. Ομως εκείνη τη μέρα δε γύρισε. Βγήκα να τον ψάξω κι έμαθα, ότι τον συνέλαβαν γιατί δεν είχε "χαρτιά"», λέει στον «Ρ» η Αζ., η μητέρα του. «Πήγα στο αστυνομικό τμήμα Αμπελοκήπων μαζί με τη 10χρονη κόρη μου και ένα 16χρονο φίλο τους. Συνέλαβαν κι εμάς και με απειλές με ανάγκασαν να βγάλω τα ρούχα μου. Ακόμα και όπλο έβγαλε κάποιος για να φοβηθώ. Ηταν γυναίκα η αστυνομικός που μου έκανε τον σωματικό έλεγχο, αλλά μπροστά σε όλους. Με ξεφτίλισαν...», συμπληρώνει.

«

Μείναμε μέχρι το βράδυ, οπότε μας μετέφεραν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών. Ολο το βράδυ το περάσαμε στα κελιά. Το τριών χρονών παιδί μου έκλαιγε φοβισμένο, επειδή λείπαμε. Την Παρασκευή το πρωί μας έδωσαν το χαρτί που λέει, ότι σε ένα μήνα πρέπει να έχουμε φύγει από την Ελλάδα και μας έδιωξαν. Να φύγουμε, και πού να πάμε; Αυτό δε μας το λένε...», υπογραμμίζει η Αζ.

Με τέτοια περιστατικά, τα οποία συμβαίνουν καθημερινά, εκφράζεται η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων. Μετανάστες συλλαμβάνονται, όταν δεν τους πληρώνει ο εργοδότης τους. Ξυλοκοπούνται καθημερινά. Οπως καθημερινά είναι τα χτυπήματα σε στοιχειώδη δικαιώματά τους. Σκοτώνονται στις ουρές της ντροπής στη Διεύθυνση Αλλοδαπών. Αυτή είναι η πολιτική που υπηρετεί τα καπιταλιστικά κέρδη. Κι αυτή η πολιτική δεν τσακίζει μόνο τους μετανάστες, αλλά όλους τους εργάτες. Γι' αυτό η πάλη πρέπει να είναι κοινή και οργανωμένη.


Ε. Μ.

Ο ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Κι άλλη δήλωση νομιμοφροσύνης στην ΕΕ

Σε αντιπολίτευση «για τα μάτια» και δηλώσεις νομιμοφροσύνης στην Ευρωπαϊκή Ενωση καταφεύγει ξανά ο ΣΥΝ με προχτεσινή Ερώτηση προς την Επιτροπή, του ευρωβουλευτή του Δ. Παπαδημούλη. Επιλέγει να σχολιάσει δύο πραγματικά απαράδεκτα σημεία του νόμου 3731/2008 της ΝΔ για τα παιδιά των μεταναστών, που ενσωματώνει την οδηγία 2003/109, αφήνοντας, όμως την ουσία της αντιμεταναστευτικής οδηγίας στο απυρόβλητο.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΝ συμφωνεί με την οδηγία στο σκέλος που αφορά τα παιδιά μεταναστών που μεγαλώνουν στη χώρα και φοιτούν σε ελληνικά σχολεία, να αποκτούν το καθεστώς του «επί μακρόν διαμένοντος». Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το πάγιο αίτημα όλων των μεταναστευτικών οργανώσεων, που ζητούν να δίνεται ιθαγένεια σε αυτά τα παιδιά.

Ταυτόχρονα, αποδέχεται την προϋπόθεση που βάζει η οδηγία, αλλά και ο νόμος της ΝΔ, δηλαδή, τα παιδιά των μεταναστών να παρακολουθούν την ελληνική εκπαίδευση προκειμένου να αποκτήσουν το καθεστώς του «επί μακρόν διαμένοντος». Και την αποδέχεται, τη στιγμή που αποδεδειγμένα πολλά παιδιά μεταναστών εγκαταλείπουν το σχολείο, για να βγουν στο μεροκάματο ή επειδή οι γονείς τους θεωρούνται «παράνομοι». Οι ταξικοί φραγμοί γι' αυτά τα παιδιά είναι τέτοιοι, που πολλές φορές δεν ολοκληρώνουν ούτε το Δημοτικό.

Μετανάστης πέθανε απ' το κρύο

Νεκρός από υποθερμία βρέθηκε ο 55χρονος Angel Petrov, Βούλγαρος μετανάστης, σε ένα εγκαταλειμμένο διώροφο κτίριο στη Ζαχάρω Ηλείας την περασμένη Τετάρτη. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Κ. Αλεξίου, ο άτυχος μετανάστης είχε χάσει τη ζωή του δύο μέρες πριν, τη Δευτέρα 26 Γενάρη. Με εμφανή τα σημάδια της κακουχίας, υποσιτισμένος και ημίγυμνος (στην προσπάθειά του, όπως όλα δείχνουν, να στεγνώσει τα ρούχα του) άφησε την τελευταία του πνοή από το κρύο σε ένα άθλιο περιβάλλον, εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ούτε ένα μέτρο σε ΠΑΕ ή άλλον επιχειρηματία

Ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε απάντηση της ανακοίνωσης του ΣΥΝ για τον Ελαιώνα, στην οποία κάνει αναφορά για «απουσία του ΚΚΕ από κοινωνικές διεκδικήσεις», δήλωσε τα εξής:

«Το θράσος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και πάλι στο προσκήνιο. Ενώ υποστηρίζουν την παραχώρηση τμήματος του αρχαίου Ελαιώνα στους μεγαλοεπιχειρηματίες της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ενώ διαρκώς απολογούνται ότι η διαφωνία τους είναι μόνο για το εμπορικό κέντρο που συνοδεύει το γήπεδο, ζητούν τα ρέστα από το ΚΚΕ που από την αρχή, με ξεκάθαρη και κατηγορηματική θέση, καταψήφισε, κατήγγειλε και κινητοποιήθηκε για να μην παραχωρηθεί ούτε ένα μέτρο στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός ή σε άλλον επιχειρηματία. Μπορούν να συνεχίσουν, είναι σε καλό δρόμο»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ