Στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου. Πανεργατική απεργία αύριο στην πόλη, ύστερα από πρόταση των ταξικών δυνάμεων
Με περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στην Πάτρα, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων ενάντια στις απολύσεις και την ανασφάλιστη εργασία που παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας στην πόλη, καλούν τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση, σήμερα Τρίτη, στις 6.30 το απόγευμα, στην πλ. Γεωργίου. Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 4 Φλεβάρη, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, μετά από πρόταση των ταξικών δυνάμεων, κήρυξε 24ωρη παμπατραϊκή απεργία. Το ΠΑΜΕ καλεί σε προσυγκέντρωση, στις 10 π.μ., στην πλ. Γεωργίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με πρόσχημα την κρίση και εκμεταλλευόμενες τις πολιτικές κατεδάφισης των εργασιακών δικαιωμάτων, πολλές επιχειρήσεις και εργοστάσια στην Πάτρα απολύουν εργαζόμενους. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία «ΦΡΙΓΚΟΓΚΛΑΣ» προχωρά σε «εθελούσια έξοδο» 120 εργαζομένων από τους 210 που απασχολεί συνολικά. Εχουν προηγηθεί 50 απολύσεις στην επιχείρηση Μετάλλου Κονίδη, καθώς και απολύσεις στον όμιλο Καμπέρο.
Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της, «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ο πολιτικός και ιδεολογικός εκβιασμός των μονοπωλίων βρίσκεται σε εξέλιξη. Εχουμε δείγματα από τα εκβιαστικά διλήμματα και τις απολύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τόσα χρόνια, μας ζητούσαν να κάνουμε θυσίες για να αυγατίζουν τα κέρδη τους. Τώρα που η αγορά τους απέτυχε κι οδηγεί από κρίση σε κρίση σε έναν φαύλο κύκλο, επιδιώκουν να ρίξουν τα βάρη στις δικές μας πλάτες. Αποδείχτηκε ότι κερδοφορία για το κεφάλαιο και εργασιακά δικαιώματα δεν πάνε μαζί. `Η εμείς ή αυτοί».
Στο στέρεο έδαφος της συναίνεσης που προσφέρει η συνδικαλιστική πλειοψηφία, η κυβέρνηση προανήγγειλε ένταση της επίθεσης. Σε αντεπίθεση, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, κάλεσε ο Γιώργος Πέρρος
Ενταση της αντεργατικής επίθεσης, στο έδαφος που δημιουργεί και η επερχόμενη οικονομική κρίση. Αυτό είναι το συμπέρασμα για την πολιτική της κυβέρνησης από τη συνάντηση που είχε χτες αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τους υπουργούς Απασχόλησης και Οικονομίας Φάνη Πάλη - Πετραλιά και Γ. Παπαθανασίου. Η συνέχιση της αντεργατικής πολιτικής βρίσκει πρόσφορο έδαφος, αφού η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ σιγοντάρει την κυβέρνηση, βλέποντας τις «λύσεις» στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και ζητά την εφαρμογή των δήθεν θετικών παρεμβάσεων της ΕΕ. Στον αντίποδα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, κάλεσε τους εργαζόμενους να συγκρουστούν με την αντιλαϊκή πολιτική.
Με ρομφαία τη «δημοσιονομική σταθερότητα» και τα «όρια αντοχής της οικονομίας», ο πρωθυπουργός επιχείρησε να περάσει το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δε θα πρέπει να διεκδικούν, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση ο Κ. Καραμανλής δεν απέκλεισε την ένταση της κρίσης. Στο ίδιο πνεύμα, η υπουργός Απασχόλησης δήλωσε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτούμε η κρίση να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι από κανέναν». Μόνο που οι μόνοι που πληρώνουν την κρίση είναι οι εργάτες και καθόλου δεν τη χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα, όπως δηλαδή κάνουν οι εργοδότες για να τους φορτώσουν τα βάρη.
Να εφαρμοστούν κάποια μέτρα που ήδη εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος. Κι αυτό όταν αποδεδειγμένα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, οι εργάτες είναι τα ανυπεράσπιστα θύματα της κρίσης. Ταυτόχρονα, έθεσε την πρόταση της πλειοψηφίας για δημιουργία «ειδικού ταμείου ενίσχυσης επιχειρήσεων» που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα των εργοδοτών. Ενώ ερωτηθείς σχετικά - παίζοντας στο γνωστό δικομματικό παιχνίδι - τάχθηκε υπέρ μιας ισχυρής κυβέρνησης.
Παίζοντας στο ίδιο παιχνίδι, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Κ. Πουπάκης επί της ουσίας στήριξε τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται από την κυβέρνηση, ζητώντας απλά μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Με μια τέτοια στάση εκ μέρους της πλειοψηφίας, δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου βρήκε την ευκαιρία να προκαλέσει τους εργαζόμενους, ισχυριζόμενος ότι η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - με τα ψίχουλα που δίνει - διασφαλίζει το εισόδημα των εργαζομένων το τρέχον έτος (!) Και είναι αυτό μια πρόσθετη απόδειξη πώς πραγματικά λειτουργεί η στρατηγική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.
Σχολιάζοντας τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο Γιώργος Πέρρος υπογράμμισε: «Το συμπέρασμα από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό είναι η συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία εφαρμόζεται εδώ και χρόνια. Το ΠΑΜΕ έθεσε στον πρωθυπουργό τα πραγματικά αιτήματα, τις πραγματικές ανάγκες της εργατικής τάξης και των ανέργων. Και όχι όπως έκανε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που πρότεινε τη δημιουργία ταμείου για τη στήριξη των επιχειρήσεων, δηλαδή για άλλη μια φορά ζεστό χρήμα στην εργοδοσία. Το ΠΑΜΕ θα συνεχίσει στο δρόμο της σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική. Καλεί την εργατική τάξη να οργανωθεί καλύτερα. Ακόμα πιο αποφασιστικά να συνεχίσει τους αγώνες, την περιφρούρηση του εργατικού εισοδήματος και προστασία των ανέργων, για 1.400 ευρώ κατώτερο μεροκάματο και επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλη τη διάρκεια της ανεργίας».
Με αποχή από την εργασία τους - όπως είχαν προειδοποιήσει - και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο γκαράζ του δήμου Κορυδαλλού, απάντησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στην απόφαση της δημοτικής αρχής να εγκαταστήσει στα απορριμματοφόρα σύστημα τηλεματικής, με σκοπό, όπως ισχυρίζεται, να παρακολουθεί την κίνησή τους. Στην πραγματικότητα επιδιώκει την παρακολούθηση των ίδιων των εργαζομένων, όπως καταγγέλλει το συνδικαλιστικό τους όργανο.
Οπως καταγγέλθηκε στη συγκέντρωση, χτες τα μεσάνυχτα πήγαν στο γκαράζ ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ν. Χουρσαλάς και ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Γ. Μετζελίδης, και επιχείρησαν να κάμψουν τον αγώνα των εργαζομένων. Η προσπάθειά τους όμως έπεσε στο κενό καθώς υπήρξε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση και κανένα απορριμματοφόρο δεν κινήθηκε. Παρόντες στη χτεσινή κινητοποίηση, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους, ήταν αντιπροσωπεία της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Παράταξης «Δημοκρατική Ενότητα» Κορυδαλλού Απ. Συρίγος και Νίκη Καζατζίδου.
Μιλώντας στον «Ρ», ο Κώστας Σπέης, πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων, τόνισε πως το σύστημα αυτό αποτελεί έναν σύγχρονο τρόπο παρακολούθησης των εργαζομένων με σκοπό τον εκφοβισμό, την ελαστικοποίηση της συνείδησης, τη μέτρηση της εργασίας με σκοπό την ανάλογη ρύθμιση του μισθού, συνεπώς το πέρασμα όλων των αντεργατικών μέτρων και της κυβέρνησης και της ΕΕ. Αργά το βράδυ, με παρέμβαση των εργαζόμενων, το δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την αναστολή του μέτρου μέχρι να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση. Οι εργαζόμενοι αποφασίζουν σήμερα για την εξέλιξη της κινητοποίησης.
Η ανάγκη να οργανωθεί η αγωνιστική αντίδραση όσων δουλεύουν στον «ΚΑΤΣΕΛΗ» ενάντια στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας αναδείχτηκε στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, που έγινε την περασμένη Κυριακή. Στη ΓΣ μεταφέρθηκε η ανασφάλεια των 350 εργαζομένων, την οποία ενισχύουν όσα διαδίδονται για σχέδια της εταιρείας να κάνει μαζικές απολύσεις. Ηδη, την περασμένη βδομάδα, πετάχτηκαν στο δρόμο πέντε άτομα.
Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους του «ΚΑΤΣΕΛΗ» μετέφεραν αντιπροσωπείες του κλαδικού Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων παραγωγής και διακίνησης τυποποιημένων προϊόντων Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων και συναφών τυποποιημένων προϊόντων, της Ομοσπονδίας εργαζομένων στο Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, αλλά και του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ). Μεταξύ άλλων, στάθηκαν στην όλο και μεγαλύτερη σημασία που αποκτά η ενίσχυση της συντονισμένης πάλης όλων των εργαζομένων του κλάδου, συνολικά της εργατικής τάξης, ενάντια στην προσπάθεια του κεφαλαίου να φορτωθούν οι εργάτες τις συνέπειες της κρίσης. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, οι εργαζόμενοι εξουσιοδότησαν το διοικητικό συμβούλιο του επιχειρησιακού σωματείου για τον προγραμματισμό αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του κόβει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σήμερα, στις 3 μ.μ. Η εκδήλωση θα γίνει στο Στέκι της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ (Μητροπόλεως 10).