Τρίτη 3 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ - ΓΣΕΕ
Κοινός τόπος οι «αντοχές της οικονομίας»

Στο στέρεο έδαφος της συναίνεσης που προσφέρει η συνδικαλιστική πλειοψηφία, η κυβέρνηση προανήγγειλε ένταση της επίθεσης. Σε αντεπίθεση, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, κάλεσε ο Γιώργος Πέρρος

Ενταση της αντεργατικής επίθεσης, στο έδαφος που δημιουργεί και η επερχόμενη οικονομική κρίση. Αυτό είναι το συμπέρασμα για την πολιτική της κυβέρνησης από τη συνάντηση που είχε χτες αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τους υπουργούς Απασχόλησης και Οικονομίας Φάνη Πάλη - Πετραλιά και Γ. Παπαθανασίου. Η συνέχιση της αντεργατικής πολιτικής βρίσκει πρόσφορο έδαφος, αφού η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ σιγοντάρει την κυβέρνηση, βλέποντας τις «λύσεις» στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και ζητά την εφαρμογή των δήθεν θετικών παρεμβάσεων της ΕΕ. Στον αντίποδα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, κάλεσε τους εργαζόμενους να συγκρουστούν με την αντιλαϊκή πολιτική.

Με ρομφαία τη «δημοσιονομική σταθερότητα» και τα «όρια αντοχής της οικονομίας», ο πρωθυπουργός επιχείρησε να περάσει το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δε θα πρέπει να διεκδικούν, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση ο Κ. Καραμανλής δεν απέκλεισε την ένταση της κρίσης. Στο ίδιο πνεύμα, η υπουργός Απασχόλησης δήλωσε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτούμε η κρίση να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι από κανέναν». Μόνο που οι μόνοι που πληρώνουν την κρίση είναι οι εργάτες και καθόλου δεν τη χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα, όπως δηλαδή κάνουν οι εργοδότες για να τους φορτώσουν τα βάρη.

Φροντίζουν για τους εργοδότες

Να εφαρμοστούν κάποια μέτρα που ήδη εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος. Κι αυτό όταν αποδεδειγμένα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, οι εργάτες είναι τα ανυπεράσπιστα θύματα της κρίσης. Ταυτόχρονα, έθεσε την πρόταση της πλειοψηφίας για δημιουργία «ειδικού ταμείου ενίσχυσης επιχειρήσεων» που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα των εργοδοτών. Ενώ ερωτηθείς σχετικά - παίζοντας στο γνωστό δικομματικό παιχνίδι - τάχθηκε υπέρ μιας ισχυρής κυβέρνησης.

Παίζοντας στο ίδιο παιχνίδι, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Κ. Πουπάκης επί της ουσίας στήριξε τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται από την κυβέρνηση, ζητώντας απλά μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Με μια τέτοια στάση εκ μέρους της πλειοψηφίας, δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου βρήκε την ευκαιρία να προκαλέσει τους εργαζόμενους, ισχυριζόμενος ότι η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - με τα ψίχουλα που δίνει - διασφαλίζει το εισόδημα των εργαζομένων το τρέχον έτος (!) Και είναι αυτό μια πρόσθετη απόδειξη πώς πραγματικά λειτουργεί η στρατηγική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική

Σχολιάζοντας τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο Γιώργος Πέρρος υπογράμμισε: «Το συμπέρασμα από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό είναι η συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία εφαρμόζεται εδώ και χρόνια. Το ΠΑΜΕ έθεσε στον πρωθυπουργό τα πραγματικά αιτήματα, τις πραγματικές ανάγκες της εργατικής τάξης και των ανέργων. Και όχι όπως έκανε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που πρότεινε τη δημιουργία ταμείου για τη στήριξη των επιχειρήσεων, δηλαδή για άλλη μια φορά ζεστό χρήμα στην εργοδοσία. Το ΠΑΜΕ θα συνεχίσει στο δρόμο της σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική. Καλεί την εργατική τάξη να οργανωθεί καλύτερα. Ακόμα πιο αποφασιστικά να συνεχίσει τους αγώνες, την περιφρούρηση του εργατικού εισοδήματος και προστασία των ανέργων, για 1.400 ευρώ κατώτερο μεροκάματο και επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλη τη διάρκεια της ανεργίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απάντηση χωρίς καθυστέρηση, κλιμάκωση της πάλης με γενική απεργία! (2016-11-03 00:00:00.0)
Συνάντηση ΓΣΕΕ - Παπούλια (2009-04-01 00:00:00.0)
Μαζικός ξεσηκωμός ενάντια στις απολύσεις (2009-01-27 00:00:00.0)
Σφυροκόπησε τη γραμμή της ήττας (2008-11-29 00:00:00.0)
Σε γραμμή στρατηγικής υπεράσπισης της αντιλαϊκής πολιτικής (2008-09-23 00:00:00.0)
Ενισχύστε τον ταξικό πόλο (2004-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ