Τρίτη 3 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ηθελαν οπωσδήποτε να κάνουν συλλήψεις

Από την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στα Γιάννενα
Από την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στα Γιάννενα
Η οργανωμένη προσπάθεια για συλλήψεις, το χτύπημα των κινητοποιήσεων που εκδηλώθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις, κατ' εντολή των εισαγγελικών αρχών, τόσο το περασμένο Σάββατο, όσο και την επόμενη μέρα, επιβεβαιώνει τα όσα το ΠΑΜΕ και συνολικά οι ταξικές δυνάμεις καταγγέλλουν για καλά οργανωμένο σχέδιο κυβέρνησης και εργοδοσίας, προκειμένου να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις για την ανάκληση της απόλυσης του Ν. Νικολόπουλου, την οργάνωση των εργαζομένων στα ταξικά τους συνδικάτα, για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους, για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, μεροκάματο και ασφάλιση.

Στα Γιάννενα, με επέμβαση των ΜΑΤ, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, συνελήφθησαν, κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού του καταστήματος «Τζάμπο», τέσσερα μέλη και στελέχη του ΠΑΜΕ τα οποία και διώκονται. Η κινητοποίηση δεν «έσπασε» και η συνέχεια δόθηκε με συγκέντρωση έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, όπου οδηγήθηκαν οι συλληφθέντες. Δυνάμεις της ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας) επιχείρησαν να συλλάβουν εργαζόμενους και μαθητές που έφταναν στο χώρο φωνάζοντας συνθήματα καταδίκης της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε από την πρώτη στιγμή αντιπροσωπεία της ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ. Τηλεφωνική παρέμβαση στην αστυνομική διεύθυνση έγινε από τον Κώστα Αλυσσανδράκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Κάτω από την πίεση της κινητοποίησης οι συλληφθέντες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι. Εναντίον τους σχηματίστηκε δίωξη με τη χαλκευμένη κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης και της άσκησης παράνομης βίας. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Εισέβαλαν στο σπίτι 19χρονης!

Το πρωί της περασμένης Κυριακής, αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι 19χρονης εργαζόμενης στο Πέραμα. Τη συνέλαβαν με εντολή εισαγγελέα και την οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής επειδή συμμετείχε στις δυναμικές κινητοποιήσεις της προηγούμενης μέρας σε ένα από τα «Τζάμπο» του Πειραιά. Η άμεση και αποφασιστική απάντηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, που μετέτρεψαν σε τόπο μαζικής συγκέντρωσης το χώρο έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, είχε ως αποτέλεσμα η εργαζόμενη να αφεθεί ελεύθερη. Ορίστηκε ωστόσο τακτική δικάσιμος.

Σημειώνεται ότι η ίδια είναι μέλος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά και απολυμένη από το «Τζάμπο» στο λιμάνι του Πειραιά. Την προηγούμενη μέρα τόσο η ίδια όσο και συνάδελφοί της είχαν αρνηθεί να δώσουν τα στοιχεία τους στις δυνάμεις της Αστυνομίας και των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί στα αποκλεισμένα από τις ταξικές δυνάμεις, καταστήματα. Την επόμενη μέρα τη συνέλαβαν με στημένες κατηγορίες της διατάραξης της κοινής ειρήνης, της παράνομης βίας και βιαιοπραγίας. Τη μήνυση σε βάρος της έχει καταθέσει ο διευθυντής του συγκεκριμένου καταστήματος Βαγγέλης Ποντικέας, ο οποίος είναι αυτός που την απέλυσε.

Στο Αστυνομικό Τμήμα Περάματος με το που έγινε γνωστή η σύλληψη της εργαζόμενης κατέφτασαν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, η βουλευτής του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, ο Γιώργος Πέρρος από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ο Νίκος Ξουράφης από την Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος και η Ελπίδα Παντελάκη, γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ.

Συντονισμένη προσπάθεια για συλλήψεις

Στον Αλιμο μετά το τέλος της κινητοποίησης περιπολικό της Αστυνομίας κυνήγησε και σταμάτησε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τέσσερις εργαζόμενοι που συμμετείχαν νωρίτερα στην κινητοποίηση. Τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, όπου μετά την παρέμβαση τόσο των συνδικαλιστών και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, όσο και βουλευτών του ΚΚΕ αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού ενημερώθηκαν ότι θα οριστεί τακτική δικάσιμος.

Στον Κολωνό, μετά το τέλος της κινητοποίησης ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος ζήτησε από τη βουλευτή του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη να πάει στο Αστυνομικό Τμήμα, προκειμένου να συζητήσει με τον εισαγγελέα. Η βουλευτής του ΚΚΕ, συνοδευόμενη από δικηγόρους πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα, που όμως δεν υπήρχε κανένας εισαγγελέας. Οι αστυνομικές δυνάμεις στη συνέχεια δεν επέτρεπαν στους δικηγόρους να αποχωρήσουν αν δε δώσουν πρώτα τα στοιχεία τους. Για ακόμα μια φορά μετά την παρέμβαση τόσο των κομμουνιστών όσο και των στελεχών του ΠΑΜΕ, οι δικηγόροι αποχώρησαν.

Στη Θεσσαλονίκη, ενώ η κινητοποίηση στα «Τζάμπο» είχε ολοκληρωθεί, έξω από τα δικαστήρια η Αστυνομία σταμάτησε ένα αυτοκίνητο με τέσσερις εμποροϋπαλλήλους και προσπάθησε να κάνει προσαγωγή στον έναν από αυτούς. Μετά, όμως, την παρέμβαση των δύο βουλευτών του ΚΚΕ, Γ. Ζιώγα και Σ. Καλαντίδου, δεν έγινε η προσαγωγή. Ωστόσο η Αστυνομία δήλωσε ότι θα σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος εμποροϋπαλλήλων, οι οποίοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Στην Αλεξανδρούπολη, οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές προχώρησαν στον αποκλεισμό του καταστήματος, μετά από κάλεσμα του σωματείου τους, όπου και δέχτηκαν επίθεση από την Αστυνομία. Η Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ σε σχετική ανακοίνωσή της καταγγέλλει την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων και υπογραμμίζει ότι πρόκειται «για παρέμβαση υπέρ της εργοδοσίας και φανερώνει για μία ακόμα φορά τον πραγματικό ρόλο της αστυνομίας ως κατασταλτικού μηχανισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ