Τρίτη 18 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ
Ενισχύστε τον ταξικό πόλο

Την πλούσια αγωνιστική δράση της ΔΑΣ και τις θέσεις της, παρουσίασε στους συνέδρους ο επικεφαλής της Γιώργος Πέρρος
Την πλούσια αγωνιστική δράση της ΔΑΣ και τις θέσεις της, παρουσίασε στους συνέδρους ο επικεφαλής της Γιώργος Πέρρος
Κάλεσμα στους χιλιάδες εργαζόμενους της Αθήνας να συσπειρωθούν και να ενισχύσουν τον ταξικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, για την ανάπτυξη της πάλης μέχρι την απελευθέρωση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, απηύθυνε ο Γιώργος Πέρρος, απερχόμενος γραμματέας του ΕΚΑ και επικεφαλής της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ).

Ο Γ. Πέρρος, κάνοντας την κεντρική τοποθέτηση της παράταξης, αναφέρθηκε στην πλούσια αγωνιστική δράση της τα τρία προηγούμενα χρόνια, για να αντιμετωπιστεί η αντεργατική επίθεση που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι από την πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων που υποτάσσονται στις απαιτήσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου.

«Ερχόμαστε σήμερα εδώ κοιτώντας την εργατική τάξη της Αθήνας στα μάτια, γιατί οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΔΑΣ συγκρουστήκαμε με το κεφάλαιο, την εργοδοσία, με τις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ, με τις ηγεσίες που αποτελούν την πλειοψηφία στο ΕΚΑ, τη ΓΣΕΕ και σε άλλες οργανώσεις. Με τις πολιτικές της ΕΕ, που πετσόκοψαν τα δικαιώματα των εργαζομένων, συμμετείχαν στο μακέλεμα των λαών. Με εκείνους που στην ΕΕ βρίσκουν τη λύση για τους εργαζόμενους μέσα από μια Ευρώπη όπου "οι άνθρωποι θα είναι πάνω από τα κέρδη".

Δε χαριστήκαμε σε κανέναν. Με τις μαζικές, ενωτικές, αποφασιστικές κινητοποιήσεις, τη συσπειρωτική δράση μας, την ταξική ενότητα, με φαντασία στις μορφές πάλης δώσαμε πνοή, ζωντάνια στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Δημιουργήσαμε την ελπίδα για τους εργαζόμενους. Με τους στόχους πάλης, τα αιτήματα που αποτυπώθηκαν στο μυαλό της εργατικής τάξης έγιναν κτήμα των εργαζομένων, αναπτύχθηκαν αγώνες, παρά τις όποιες δυσκολίες που πρόβαλαν οι ηγεσίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού».

Ο Γ. Πέρρος επισήμανε ότι «το συνέδριο του ΕΚΑ βρίσκει την εργατική τάξη της Αθήνας και της χώρας με τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ. Η εναλλαγή αυτή, παρότι ήταν αποτέλεσμα της συσσωρευμένης αγανάκτησης από την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και απομάκρυνε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση, δεν αποτελεί θετική αλλαγή για τους εργαζόμενους. Και τούτο διότι η αντιλαϊκή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε τη θέση της σε μια άλλη εξίσου αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ, που κινείται στις ίδιες βασικές κατευθύνσεις».

Σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής που ακολουθούν και τα δυο κόμματα ανέφερε την πολιτική και εργασιακή ομηρία των χιλιάδων συμβασιούχων και υπογράμμισε τις σοβαρές ευθύνες του ΣΥΝ που προσπαθεί να εξαπατήσει τους συμβασιούχους, λέγοντας ότι η μόνη λύση βρίσκεται στην ευρωπαϊκή οδηγία.

Αναφερόμενος στη στάση των ηγεσιών στο συνδικαλιστικό κίνημα τα τρία προηγούμενα χρόνια, τόνισε: «Αυτή η πολιτική προχώρησε επειδή τη στήριξαν η πλειοψηφία του ΕΚΑ και της ΓΣΕΕ. Εκείνο που διαπερνούσε την πολιτική των τριών παρατάξεων ήταν το τρίπτυχο: ανταγωνιστικότητα - επιχειρηματικότητα - κοινωνικός διάλογος».

Και πιο συγκεκριμένα: «Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ υπεραμύνθηκε με κάθε τρόπο τις αντεργατικές επιλογές του κεφαλαίου και της κυβέρνησης όπως π.χ. στο ασφαλιστικό. Η ηγεσία της ΔΑΚΕ, στο ίδιο μήκος κύματος, λειτουργούσε όχι με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά του κεφαλαίου. Η ηγεσία της "Αυτόνομης Παρέμβασης" ήταν σχεδόν πάντα σε πλήρη συμφωνία με τις ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ».

Ο Γ. Πέρρος κατήγγειλε με τον πιο έντονο τρόπο, την προκλητική συμφωνία μεταξύ ΣΕΒ και πλειοψηφίας ΓΣΕΕ για τη νέα ΕΓΣΣΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποιος εργαζόμενος σήμερα θα συμφωνήσει με την εξευτελιστική σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ; Πού είναι οι "αγωνιστικές" κορόνες της πλειοψηφίας ότι τάχα θα υπερασπιστεί το εισόδημα των εργαζομένων;».

Και κατέληξε: «Εμείς θέλουμε να ενώσουμε όλους τους εργάτες και τους μισθωτούς σε βάση ταξική, ενάντια στις κυβερνήσεις, κόντρα στο κεφάλαιο, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια. Η κατάσταση σήμερα επιβάλλει την ισχυροποίηση της ΔΑΣ και του ΠΑΜΕ. Γιατί στηρίζονται στη βάση. Είναι κίνημα ενωτικό, γιατί έχει στόχο να ενώσει όλους τους εργαζόμενους στη γραμμή της ταξικής πάλης, της συσπείρωσης. Αποτελεί το χαράκωμα, για να αντισταθούμε, να διεκδικήσουμε και να ανατρέψουμε τη σημερινή κατάσταση.

Είναι ανάγκη τώρα να δώσουμε δείγματα γραφής. Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Οι αντιπρόσωποι να σκεφτούμε τολμηρά - κάντε το βήμα - ελάτε να συναντηθούμε. Να αδυνατίσουμε όσους, με τη στάση τους, την πρακτική τους, τον προσανατολισμό τους, ζημιώνουν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Να γίνει πράξη αυτό που αρκετές φορές οι εργαζόμενοι λένε: δεν πάει άλλο με αυτές τις ηγεσίες. Δεν πάει άλλο με αυτές τις πολιτικές που ζούμε στο πετσί μας στους χώρους δουλιάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ