Τρίτη 18 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διάλυση διά της μεταφοράς κλινικών

Προωθείται με ζέση παρά το ότι δεν έχει καμία απ' τις δομές για την αποασυλοποίηση των χρόνιων ασθενών

Την εσπευσμένη μεταφορά των τεσσάρων Παιδοψυχιατρικών Κλινικών του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΠΝΑ) σε νοσοκομεία του Α' και Β' Περιφερειακού Συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, που θα σημάνει την οριστική διάλυση του νοσοκομείου, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει βρεθεί και καμία λύση για τη μεταφορά των 100 ασθενών που νοσηλεύονται σε αυτό, επιδιώκει η διοίκηση του ΠΝΑ.

Ο διοικητής Στ. Στυλιανίδης κατέθεσε πρόταση προς το Συμβούλιο Διοίκησης του νοσοκομείου με ημερομηνία 4.5.2004, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συζητηθεί αύριο. Στα πλαίσια του προγράμματος «Ψυχαργώς» και με πρόσχημα τον αποϊδρυματισμό ζητά την οριστική μεταφορά των τεσσάρων κλινικών σε παιδιατρικά και γενικά νοσοκομεία της Αττικής. Οι επιλογές αυτές προσβάλλουν και την ίδια την ιδέα του αποϊδρυματισμού που είναι σωστός στόχος, στα πλαίσια μιας πραγματικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Ομως στις επιδιώξεις αυτών που ακολούθησαν τις μέχρι τώρα επιλογές των κυβερνήσεων, ο αποϊδρυματισμός αποτέλεσε το άλλοθι για ιδιωτικοποιήσεις στην Ψυχική Υγεία και για τη διάλυση υπαρχουσών δομών, χωρίς αυτές να αντικαθίστανται απ' τις απαραίτητες δημόσιες δομές στην κοινότητα.

Η επίσπευση της διάλυσης προωθείται παρά το γεγονός ότι Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής (ΚΨΥ), που έχει αναλάβει την ευθύνη μεταφοράς των ασθενών του ΠΝΑ με έγγραφό του στις 11.3.2004 προς το ΠΝΑ επισήμανε, μεταξύ άλλων: «...το θέμα της μεταφοράς των αρρώστων στα οικοτροφεία που θα δημιουργήσει το ΚΨΥ θα καθυστερήσει, καθώς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην πρόσληψη και εκπαίδευσή τους πριν τη γνωστοποίηση των οριστικών πινάκων επιτυχόντων από το ΑΣΕΠ. Δυστυχώς, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα υπάρξει απάντηση από το ΑΣΕΠ».

Η εισήγηση προβλέπει τη μεταφορά της Α' Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΝΑ με διευθύντρια την Α. Κουμούλα, στο Τμήμα Εφήβων και Εξωτερικών Παιδοψυχιατρικών Ιατρείων του Σισμανόγλειου και της Β' Κλινικής με διευθύντρια την Ε. Τσανίρα στο Παιδοψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης. Η Γ' Κλινική με αναπληρώτρια διευθύντρια την Π. Παπανικολάου προβλέπεται να μεταφερθεί στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Ασκληπιείου Βούλας και η Δ' Κλινική με διευθύντρια την Α. Ρούσσου στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Αγλαΐα Κυριακού».

Η μεταφορά πάντως - τουλάχιστον στην περίπτωση της Α' και Β' κλινικής - «σκοντάφτει» σε προβλήματα και στα νοσοκομεία υποδοχής, αφού στο Σισμανόγλειο υπάρχουν αντιδράσεις από τους γιατρούς και στο Παίδων Πεντέλης υπάρχει πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου, όπου πρόκειται να γίνει η μεταφορά της Β' Κλινικής.

Ακόμα και στην εισήγηση αναγνωρίζονται οι δυσκολίες του εγχειρήματος, παρ' όλα αυτά όμως προωθείται, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει ολοκληρωθεί καμία απ' τις δομές (ξενώνας για εφήβους με αυτισμό, οικοτροφείο αποασυλοποίησης χρονίων ασθενών κ.ά.) που υποτίθεται πως θα αντικαθιστούσαν τις υπηρεσίες του νοσοκομείου με την τεράστια εμπειρία στη φροντίδα των παιδιών και εφήβων με ψυχονοητικά προβλήματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρεκόρ ράντζων με πληρότητα 265%!(2014-09-30 00:00:00.0)
Πάλη ενάντια στην επιχειρηματική δραστηριότητα(2007-03-07 00:00:00.0)
Πρόκληση η προσπάθεια υποβάθμισης(2007-02-15 00:00:00.0)
Παρέλαση υποκρισίας...(2006-05-19 00:00:00.0)
Πρεμούρα για τη διάλυσή του(2005-09-22 00:00:00.0)
Υποβάθμιση της ψυχικής υγείας(1998-12-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ