Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υποβάθμιση της ψυχικής υγείας

Την έντονη ανησυχία τους καθώς και το αίτημα για ανασύνταξη του νομοσχεδίου "Για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ψυχικής υγείας", ζήτησαν χτες, σε συνέντευξη Τύπου, παιδοψυχίατροι και ψυχολόγοι του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΠΝΑ).

Οπως είπαν, το νομοσχέδιο το διακρίνει η ασάφεια, καθώς δεν ορίζεται γεωγραφικά και πληθυσμιακά κάθε τομέας προκειμένου να επιτευχθεί η τομεοποίηση των υπηρεσιών, δε γίνεται αναφορά για τη στελέχωση των υπηρεσιών και δεν υπάρχει ούτε καν δέσμευση από την κυβέρνηση για την ύπαρξη γενναίας κρατικής επιχορήγησης. Οι εκπρόσωποι των παιδοψυχιάτρων και ψυχολόγων του ΠΝΑ δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για την τύχη που ενδέχεται να έχουν οι υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν, όταν "σωθούν" τα κοινοτικά κονδύλια. Ο,τι συνέβη, δηλαδή, με τη λήξη των προγραμμάτων του Κανονισμού 815/84 της ΕΟΚ.

Μάλιστα, το σχέδιο που προωθήθηκε στη Βουλή προβλέπει - επί λέξει - την κατάργηση των Κέντρων Ψυχικής Υγιεινής και τη μετάταξη του προσωπικού - πλην του ιατρικού - σε άλλες υπηρεσίες, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου αορίστου χρόνου!

Οι εκπρόσωποι των παιδοψυχιάτρων και ψυχολόγων του νοσοκομείου υποστήριξαν ότι η πρώιμη παρέμβαση στα παιδιά και τους εφήβους, που έχουν εμφανίσει έκπτωση στην ψυχική υγεία, έχει χαρακτήρα πρόληψης για τον αυριανό ενήλικα. Ωστόσο, στη χώρα μας αναπτύχθηκαν, κυρίως μετά το 1980, ελάχιστες και ελλιπώς στελεχωμένες Ιατροπαιδαγωγικές Υπηρεσίες, οι οποίες δεν μπορούν να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες. Σημειώνεται ότι στις δημόσιες υπηρεσίες απασχολούνται περίπου 40 παιδοψυχίατροι. Απ' αυτούς οι 20 απασχολούνται στο ΠΝΑ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών που απευθύνονται στα Κέντρα Ημέρας έχουν μαθησιακά προβλήματα που συνοδεύονται από άλλα, όπως ενούρηση, υπερκινητικότητα, σχολική άρνηση, κατάθλιψη. Για την αντιμετώπιση του όποιου προβλήματος, το παιδί ή ο έφηβος πρέπει να παρακολουθείται (όχι σε ατομική αλλά σε οικογενειακή βάση) συστηματικά από την επιστημονική ομάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα (μέχρι και δύο χρόνια).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ