Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
"Διάτρητο" τεχνικό πρόγραμμα

Η Βέρα Νικολα'ϊδου χαρακτήρισε πρωτοφανείς τις διαδικασίες κατάρτισης και κατάθεσης του τεχνικού προγράμματος έργων για το 1999

Τεχνικό πρόγραμμα "κομμένο" και "ραμμένο" για την εξυπηρέτηση εργολάβων και ρουσφετιών κατέθεσε και ψήφισε προχτές η δημοτική αρχή της Νίκαιας, προκαλώντας τη σκληρή αντίδραση των συμβούλων της "Δημοκρατικής Ενότητας" (ΔΕ), που το καταψήφισαν και αποκάλυψαν με συγκεκριμένα στοιχεία την αντιδημοτική λογική του.

Η επικεφαλής της ΔΕ Βέρα Νικολαϊδου χαρακτήρισε πρωτοφανείς τις διαδικασίες κατάρτισης και κατάθεσης του τεχνικού προγράμματος έργων για το 1999, τονίζοντας ότι, επί της ουσίας, καταργούνται τα θεσμοθετημένα όργανα του δήμου όπως η Τεχνική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο. Κι αυτό γιατί, όπως περίτρανα φάνηκε και από τη διαδικασία, ούτε η πλειοψηφία δεν πρόλαβε να καταθέσει προτάσεις, αφού η εισήγηση ενός τέτοιου θέματος, που διαχειρίζεται δισεκατομμύρια δραχμές, έφτασε στους συμβούλους ελάχιστες μέρες πριν το Δημοτικό Συμβούλιο. Φυσικά, η δημοτική αρχή δεν απευθύνθηκε ούτε στους μαζικούς φορείς της πόλης για να ακούσει τις προτάσεις τους.

Η Β. Νικολαϊδου πρόσθεσε ότι δεν κατατέθηκε ούτε καν απολογισμός του προηγούμενου τεχνικού προγράμματος. Τόνισε, επίσης, ότι το νέο τεχνικό πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από επαναλήψεις έργων από το προηγούμενο, μείωση κονδυλίων, αφαιρέσεις έργων, ενώ γίνεται λόγος για συνεχιζόμενα έργα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων, δίχως να γίνεται ενημέρωση για το ποσοστό υλοποίησής τους μέχρι τώρα και άλλα σχετικά στοιχεία.

Η ομιλήτρια σημείωσε πως το '98 η δημοτική αρχή "φέσωσε" το δήμο με δάνειο ενός δισεκατομμυρίου, από τα οποία περίπου τα 600 εκατομμύρια προϋπολογίστηκαν για έργα, ενώ άλλα 3,5 δισεκατομμύρια "μεταφέρθηκαν" στο '98 από απαλλοτριώσεις που δεν έγιναν. Αυτό σημαίνει, ότι περίπου 5 δισ. για το '98 επαναλήφθηκαν και το πραγματικό έργο ανέρχεται σε 1,6 δισ. Το '94, πρόσθεσε η Β. Νικολαϊδου έγιναν επίσης 1,6 δισ. κόστους έργα, με σημερινές τιμές, με τη διαφορά ότι δε χρεώθηκαν οι δημότες.

Η Β. Νικολαϊδου κατήγγειλε επίσης ότι η δημοτική αρχή προχωρά σε κατατμήσεις έργων και κατασπαταλά το δημόσιο χρήμα. Συγκεκριμένα τόνισε ότι έγιναν πάνω από 80 αναθέσεις έργων από το Δημοτικό Συμβούλιο και 50 από τη Δημαρχιακή Επιτροπή, τονίζοντας ότι οι αυτεπιστασίες στοιχίζουν 3,5 φορές περισσότερο από τους διαγωνισμούς και καλύπτουν ρουσφέτια, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλές παρατυπίες. Τέλος, η επικεφαλής της ΔΕ κατέθεσε σειρά προτάσεων για το τεχνικό πρόγραμμα, ανάμεσα στις οποίες, δημιουργία κέντρου απεξάρτησης, νέα σχολειά, δημοτικά ιατρεία κ.ά.

Το χάος όμως που επικρατεί στο δήμο, αλλά και η απόπειρα να "μπαλωθούν" διάφορες οικονομικές "τρύπες" με κάθε τρόπο, αποκαλύφθηκε στη συνέχεια της συνεδρίασης. Η δημοτική αρχή ζήτησε να εγκριθούν μια σειρά έργα που ανατέθηκαν στην "αμαρτωλή" ΔΕΤΕΟΠΑΝ, όπως καθαρισμοί και δεντροφυτεύσεις κοινόχρηστων χώρων. Η ΔΕ ρώτησε πού είναι αυτοί οι χώροι χωρίς να πάρει απάντηση (!) αλλά η πλειοψηφία ψήφισε τις εγκρίσεις.

Για "κατασκευή σκηνικών για την ανθοκομική έκθεση", που έγινε το καλοκαίρι στο δήμο, 50 τέντες είπαν ότι στοίχισαν 8 εκατομμύρια! Το "ζουμί" όμως είναι ότι την ίδια ανάθεση είχαν φέρει σε προηγούμενο ΔΣ και, όταν ρωτήθηκαν σχετικά από τη ΔΕ, απέσυραν το θέμα!

Τέλος, στο θέμα "Κατασκευή φυλακίου και τουαλέτας στο τέρμα λεωφορείων" - ύψους 8 εκατ. δραχμών - και την ώρα της συνεδρίασης, "κόλλησαν" στο ίδιο θέμα, απροειδοποίητα, άλλες οχτώ αναθέσεις επί οχτώ εκατομμύρια η κάθε μία! Η ΔΕ κατήγγειλε ότι αυτή η διαδικασία είναι παράνομη και παράτυπη και αποχώρησε από την αίθουσα, χωρίς όμως αυτό να τους εμποδίσει να το ψηφίσουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλοίωσαν πρακτικά και ανέθεσαν έργο 300 εκατομμυρίων! (2001-06-29 00:00:00.0)
Χρεοκοπημένος ο Δήμος Νίκαιας! (1999-03-18 00:00:00.0)
Ο πρώτος καθόλα ιδιωτικός δήμος (1998-12-24 00:00:00.0)
Με το ψηφοδέλτιο ως το τελευταίο σπίτι! (1998-10-15 00:00:00.0)
Προεπιλογή εργολάβου (1998-02-04 00:00:00.0)
Τα πραγματικά στοιχεία (1998-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ