Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΡΟΥΣΙ
Ο πρώτος καθόλα ιδιωτικός δήμος

Σε εφτά δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά και εταιρίες "μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα" μεταφέρθηκε προχτές το βράδυ το έργο του δήμου. Την πρόταση της δημοτικής αρχής καταψήφισε και κατήγγειλε ο επικεφαλής της "Δημοτικής Ενότητας", Χρήστος Μέντζος

"ΠΩΛΕΙΤΑΙ...". Σχετική ταμπέλα θα μπορούσε να κοσμεί πλέον την είσοδο του Δημαρχείου στο Μαρούσι. Αλλωστε, με τις προχτεσινές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, εκχωρήθηκαν σχεδόν όλες οι αρμοδιότητες του δήμου σε εφτά συνολικά "Δημοτικές Επιχειρήσεις", που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενώ παραχωρήθηκαν πολλές δημοτικές υπηρεσίες του δήμου σε εταιρίες "μη κερδοσκοπικού" χαρακτήρα.

Στην τελευταία και ...φαρμακερή - απ' ό,τι αποδείχτηκε - συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το 1998 και μετά από συζητήσεις ενός μήνα, οι 27 δημοτικοί σύμβουλοι - εκτός από τον επικεφαλής της "Δημοτικής Ενότητας" Χρ. Μέντζου και άλλους δύο συμβούλους που καταψήφισαν την πρόταση - συμφώνησαν με τις θέσεις και τις προθέσεις του δημάρχου Π. Τζανίκου ότι: "για να "ρολάρει" ο δήμος χρειάζεται να αποσυμφορηθεί η υπάρχουσα Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης και να δημιουργηθούν άλλες μικρότερες Δημοτικές Επιχειρήσεις που στο μέλλον θα μετατραπούν σε Ανώνυμες Εταιρείες"!

Οσον αφορά το θέμα των "συνεπειών", που μπορεί να έχουν στο δήμο αυτές οι δημοτικές επιχειρήσεις, ο δήμαρχος Π. Τζανίκος τόνισε ότι "δε συμβαίνει τίποτα το φοβερό (!), αφού κόβεται μία μεγάλη επιχείρηση σε κομμάτια, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος σε όλα τα επίπεδα".

Για τη "λεγόμενη", όπως την αποκάλεσε ο δήμαρχος, φήμη ότι θα υποβαθμιστεί το Δημοτικό Συμβούλιο και οι σύμβουλοι, είπε ότι δεν υπάρχει καμία υποβάθμιση, καθώς η μόνη κίνηση που γίνεται είναι αυτή της αποκέντρωσης των δραστηριοτήτων του δήμου, ενώ θα εμπλακούν σε αυτές αξιόλογοι συμπολίτες μας (;), που μπορούν να βοηθήσουν στο έργο της δημοτικής αρχής.

Οι δημοτικές επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν είναι:

  • "ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ". Θα ασχολείται με θέματα τεχνικά, αλλά και με τη διαχείριση των σχολών πληροφορικής. Την ίδια στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων που χρηματοδοτείται κατά ένα μέρος από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο και θα διαχειριστεί η δημοτική επιχείρηση.
  • "ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ". Θα ασχολείται με το περιβάλλον και τους τελευταίους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους της περιοχής: Κτήμα Καρέλα 130 στρεμμάτων, κτήμα Συγγρού 1.000 στέμματα. Τραμ και καταβύθιση της Κηφισίας.
  • "ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ". Θα ασχολείται με τη δημοτική συγκοινωνία και το σχεδιασμό των κυκλοφοριακών εφαρμογών στο δήμο.
  • "ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ". Θα έχει στην επίβλεψή της όλα τα δημοτικά γυμναστήρια, ενόψει μάλιστα και του 2004. Να σημειωθεί ότι στο χτεσινό ΔΣ, μετά από πρόταση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, παραχωρήθηκε στο Δήμο Αμαρουσίου και έγινε δεκτό ομόφωνα, το Εθνικό Γυμναστήριο "Σπύρος Λούης".
  • "ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ". Εδώ τα σχέδια του δημάρχου είναι κάτι παραπάνω από "καθαρά". Οπως σημείωσε ο Π. Τζανίκος: "Εχουμε όραμα για την Παιδεία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε Δημοτικό Πανεπιστήμιο.Να έχουμε λόγο στο χώρο της κατάρτισης των νέων, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τις ανάγκες της αγοράς". Ξέχασε, βέβαια, πάλι ο δήμαρχος να αναφέρει την αγορά, που προφανώς εννοεί τις 25 πολυεθνικές με τζίρο 875 δισ. δρχ. το χρόνο που "δραστηριοποιούνται" στη λεωφόρο Κηφισίας.
  • "ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ". Γκαλερί, αίθουσες Τέχνης, Πολιτιστική Ολυμπιάδα, είναι τα σχέδια του δήμου.
  • "ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ". Στο δρόμο των νέων τεχνολογιών, ο δήμος με στόχους για ραδιοτηλεοπτικό σταθμό.

Η σύσταση Ανώνυμης Εταιρίας, με την επωνυμία "ΜΑΡΟΥΣΙ 2000", αναβλήθηκε και θα συζητηθεί σε άλλο Δημοτικό Συμβούλιο.

..."μη κερδοσκοπικού" χαρακτήρα

Οσον αφορά τις κοινωνικού χαρακτήρα υπηρεσίες, από τις οποίες ο δήμος δεν έχει να περιμένει κέρδη, με τη "συνδρομή" της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου - μειοψήφησε μόνο ο Χρ. Μέντζος - μετατρέπονται κατευθείαν σε ιδιωτικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες,που θα στηρίζονται στον... εθελοντισμό ιδιωτικών φορέων και εταιριών (εκκλησία, πρόσκοποι κ.ά.), από κοινού με τους οποίους θα τις διαχειρίζεται ο δήμος.

Ετσι, ο Δήμος Αμαρουσίου θα συμμετέχει στις εξής εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα:

  • Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία "ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ".
  • Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία "ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ".
  • Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία "ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ".

Να σημειωθεί ότι στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο "πέρασαν" κατά πλειοψηφία 31 (!) απευθείας αναθέσεις έργων στη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ