Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Εμπορικό κέντρο το πάρκο

Μετά το Πάρκο στο Γουδί, άλλος ένας πνεύμονας πρασίνου καταστρέφεται με συστηματικές και μεθοδικές ενέργειες. Πρόκειται για έκταση 21 στρεμμάτων (γνωστή ως "Βίλα Ζωγραφαίων"), που οι κληρονόμοι της οικογένειας Ζωγράφου, με την ανοχή του Δήμου Ζωγράφου, προσπαθούν να τσιμεντοποιήσουν. Ηδη, από τον περασμένο Ιούλη, οι κληρονόμοι έχουν προχωρήσει στην κοπή δέντρων και μέχρι στιγμής έχουν κοπεί 50. Σύμφωνα με πληροφορίες, η όλη προσπάθεια αποσκοπεί στην ανέγερση εμπορικού κέντρου και την κατασκευή συγκροτήματος πολυκατοικιών.

Η "Επιτροπή Κατοίκων για τη διάσωση της βίλας Ζωγράφου" πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, χτες το πρωί, στην είσοδο της βίλας. Αίτημα των κατοίκων, καθώς και της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου" είναι η απαλλοτρίωση του χώρου και η μετατροπή του σε δημοτικό άλσος, η αναστολή έκδοσης οικοδομικής άδειας για το συγκεκριμένο χώρο - που μέχρι τώρα ανανεώνεται κάθε εξάμηνο - η επιβολή ασφαλιστικών μέτρων, η διακοπή κάθε εργασίας που καταστρέφει τον οικιστικό χαρακτήρα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου είχε αποφασίσει τη μείωση του συντελεστή δόμησης στα 21 στρέμματα - ώστε να αποτραπεί η τσιμεντοποίησή τους και να διασωθεί ο πνεύμονας πρασίνου - καθώς και την αναστολή έκδοσης οικοδομικής άδειας για το συγκεκριμένο χώρο. Ωστόσο, οι κληρονόμοι Ζωγραφαίων κατάφεραν να εξουδετερώσουν τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, καταφεύγοντας το 1997 στο ΣτΕ και, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοίμασαν τα σχέδια και τις μακέτες για την κατασκευή εμπορικού κέντρου με ανέγερση συγκροτήματος πολυκατοικιών.

Οι κάτοικοι, μπροστά στην αδράνεια της δημοτικής αρχής και την ακατάπαυστη κοπή των δέντρων, άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές και να πιέζουν, μαζί με τη "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου", για επιβολή ασφαλιστικών μέτρων. Το Ειρηνοδικείο Αθηνών θα πάρει οριστική απόφαση για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων στις 31 Δεκέμβρη. Ωστόσο, η δήμαρχος Ζωγράφου, στη συνάντηση που είχε με την Επιτροπή Κατοίκων, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παρευρεθεί στο Ειρηνοδικείο στο πλευρό των κατοίκων. Δήλωση, που προκάλεσε την αγανάκτηση της Επιτροπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ