Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διάλυση στην υπηρεσία καθαριότητας

Η συσσωρευμένη από χρόνια φθορά του μηχανικού εξοπλισμού στην υπηρεσία καθαριότητας και οι απαράδεκτες αποφάσεις για την υπηρεσία αυτή, όπως η αποψίλωση του προσωπικού, υποκρύπτουν πολιτική βούληση για ιδιωτικοποίηση, καταγγέλλει με χτεσινή του ανακοίνωση ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι με πρωτόγονα μέσα μάχονται για την καθαριότητα της πόλης.

Το τελευταίο διάστημα η Θεσσαλονίκη πνίγεται στα σκουπίδια, αφού ο δήμος πλέον δεν έχει τα απαραίτητα εκείνα μέσα που θα κρατούσαν την πόλη καθαρή. Από τα 60 περίπου απορριμματοφόρα λειτουργούν μόνο 15, αλλά επειδή κι αυτά είναι απαρχαιωμένα, συχνά παρουσιάζουν μηχανικά προβλήματα στη διάρκεια της αποκομιδής των σκουπιδιών και αποσύρονται στο Μηχανουργείο. Οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας υποστηρίζουν ότι αν δεν ενισχυθεί άμεσα η υπηρεσία με οχήματα και με προσωπικό, οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης το επόμενο έτος θα είναι γεμάτοι από οδοφράγματα σκουπιδιών.

Επίσης σταδιακά αποδυναμώνεται το Μηχανουργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης, με απώτερο στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση της επισκευής και συντήρησης όλων των οχημάτων του δήμου. Χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εργαζόμενοι σ' αυτό ότι πολλά απορριμματοφόρα θα μπορούσαν να βρίσκονται στο δρόμο, αλλά δε διαθέτουν τα τμήματα ανταλλακτικά για την επισκευή τους. Οι προμηθευτές έχουν διακόψει κάθε οικονομική συναλλαγή με τη δήμο, γιατί τον θεωρούν αφερέγγυο. Να σημειωθεί ότι τα απορριμματοφόρα πηγαίνουν συχνά για επισκευή στο Μηχανουργείο με σκουπίδια χωρίς να περάσουν από πλυντήριο που φυσικά δεν υπάρχει. Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον αναπτύσσονται επικίνδυνες ασθένειες. 60% των εργαζομένων στο Μηχανουργείο έχουν προσβληθεί από ηπατίτιδα.

Στο μεταξύ μετά τη μερική ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων τους, οι εργαζόμενοι στο Δήμο Θεσσαλονίκης αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους μέσα στις γιορτές, προειδοποιώντας ότι για τα ειδικά και τα γενικότερα προβλήματα του κλάδου, βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Σημειώνουν επίσης σε ανακοίνωσή τους ότι έχουν ήδη αποδείξει πως οι εργαζόμενοι με ενότητα διεκδικούν και επιτυχαίνουν. Από τον νέο δήμαρχο, που ορκίστηκε χτες, ζητούν να απαντήσει στα παρακάτω αιτήματά τους: Ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων. Αρση της εγκυκλίου βάσει της οποίας ο οδηγός ευθύνεται για την κυκλοφορία απορριμματοφόρων χωρίς τα συνοδευτικά έγγραφα που ορίζει ο ΚΟΚ. Κατάργηση γραφείων που δημιουργούνται έξω από την υπηρεσιακή ιεραρχία και τον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών. Τέλος τήρηση της εντολής για επιδιόρθωση από το Μηχανουργείο καθαρών απορριμματοφόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ