• Συνεχίζεται ο αγώνας για την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων
  • - Τα προβλήματα θα λυθούν μέσα από τους αγώνες μας γι' αυτό δεν κάνουμε πίσω, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη, φοβάται τον αγώνα μας, γι' αυτό διαχωρίζει... - 1998-12-24 00:00:00.0"/>
  • Συνεχίζεται ο αγώνας για την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων
  • - Τα προβλήματα θα λυθούν μέσα από τους αγώνες μας γι' αυτό δεν κάνουμε πίσω, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη, φοβάται τον αγώνα μας, γι' αυτό διαχωρίζει... - 1998-12-24 00:00:00.0" /> "Δε διαπραγματευόμαστε το μέλλον μας" | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 16
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    ΜΑΘΗΤΕΣ
    "Δε διαπραγματευόμαστε το μέλλον μας"
    • "Αφού δεν αλλάζει τίποτα για την κυβέρνηση, δεν αλλάζει τίποτα και για 'μας", δήλωναν χτες οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Αγώνα Αθήνας απαντώντας στις προχτεσινές εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας
    • Συνεχίζεται ο αγώνας για την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων

    "Τα προβλήματα θα λυθούν μέσα από τους αγώνες μας γι' αυτό δεν κάνουμε πίσω, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη, φοβάται τον αγώνα μας, γι' αυτό διαχωρίζει τη Β λυκείου και κάνει μικρές και ανούσιες διευθετήσεις. Ομως αν νομίζει ότι έτσι θα διασπάσει τον αγώνα μας και θα μας σταματήσει, απατάται οικτρά!" Τα παραπάνω δήλωναν χτες οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία καταδίκασαν τους "ελιγμούς" του υπουργείου Παιδείας για τη φετινή Β Λυκείου και τόνισαν ότι δεν υποχωρούν.

    "Οι μεγάλες κινητοποιήσεις μας, οι εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές που έκλεισαν τα σχολεία τους και βγήκαν στους δρόμους το προηγούμενο διάστημα, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση", τόνισαν οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού. Χαρακτήρισαν "ελιγμούς" τις δύο ρυθμίσεις που ανακοίνωσε προχτές ο Γερ. Αρσένης και οι οποίες θα ισχύσουν για τη Β Λυκείου μόνο για φέτος. "Και αυτά την ώρα που προχωράει και δυναμώνει ο πανελλαδικός συντονισμός μας, που για άλλη μια φορά ήμασταν στους δρόμους σε μπλόκα στις μεγάλες πόλεις και στην εθνική οδό", τόνισε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Αθήνας Γαβρήλος Τσαρκαντόγλου."Αυτό που έχουμε πάρει σαν μάθημα όλο αυτό τον καιρό είναι ότι η δύναμή μας είναι οι αγώνες που έχουμε δώσει μέχρι τώρα. Εχουμε "στριμώξει" όχι μόνο το υπουργείο Παιδείας αλλά και ολόκληρη την κυβέρνηση, προσπαθεί με ελιγμούς να έχει και την "πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο", όπως λέει ο λαός μας".

    Οι μαθητές επικαλούνται τα λόγια του ίδιου του υπουργού που είπε ότι με τις ρυθμίσεις που έκανε δεν έχει αλλάξει τίποτα και τονίζουν ότι το υπουργείο δεν παίρνει τα αιτήματά τους και δεν αγγίζει την ουσία της μεταρρύθμισης. "Αφού λοιπόν δεν αλλάζει τίποτα για την κυβέρνηση, δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα και για 'μας", τονίζουν οι μαθητές που δηλώνουν ότι συνεχίζουν και μετά τα Χριστούγεννα και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

    "Τα προβλήματα λύνονται στους δρόμους"

    "Ο κύριος Αρσένης δήλωσε ότι δε διαπραγματεύεται τίποτα και ταυτόχρονα μας καλεί να κάνουμε διάλογο. Δηλώνουμε κι εμείς κατηγορηματικά ότι δε διαπραγματευόμαστε τίποτα, δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε το μέλλον μας και την ίδια μας τη ζωή!", τονίζουν οι μαθητές ενώ διαμαρτύρονται για τις δηλώσεις του υπουργού περί πλύσης εγκεφάλου των μαθητών. "Συνεχίζει να πιστεύει ο υπουργός Παιδείας ότι μας έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου και είμαστε θύματα παραπληροφόρησης. Είναι γεγονός ότι προσπάθησε το υπουργείο Παιδείας με ολόκληρες εκστρατείες να μας κάνει πλύση εγκεφάλου για να δεχτούμε το τερατούργημα της μεταρρύθμισης. Δεν έπιασε όμως. Οσο για την παραπληροφόρηση είναι αστείο να μιλάμε τη στιγμή που ο ίδιος ο κ. Αρσένης δεν μπορούσε να υπολογίσει πώς βγαίνει ο βαθμός του απολυτηρίου", τονίζουν."Εφτασε στο σημείο να μας πει ότι έχουμε πάθει ψυχολογικό κλονισμό. Οι ρυθμίσεις όμως στις οποίες προχώρησε δεν είναι ούτε καν ελαφρύ καταπραϋντικό για τον κλονισμό της παιδείας. Διερωτόμαστε ποια θα είναι η ψυχολογική κατάσταση του κ. Αρσένη μετά τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια που θα κάνουμε στις 15 Γενάρη και μετά τα Χριστούγεννα που θα βρουν τα σχολεία κλειστά και να δίνουν αγώνα. Μίλησε επίσης για επιτροπή προσωπικοτήτων που θα βοηθήσει το έργο του. Ξέρει ο κύριος υπουργός, κι εμείς το ξέρουμε ακόμα καλύτερα, ότι τα προβλήματα της παιδείας δε λύνονται με τέτοια μέτρα. Λύνονται στους δρόμους και με διάλογο σε μια άλλη βάση" επισημαίνουν οι μαθητές.

    "Συνεχίζουμε πιο μαζικά, πιο δυναμικά"

    "Οι μαθητές δηλώνουν ότι "δε μασάνε!". Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε πιο μαζικά, πιο μαχητικά. Με την πανελλαδική μας συνάντηση των συντονιστικών στις 20/12 ξεκαθαρίσαμε ότι αγωνιζόμαστε για την κατάργηση των νόμων Σημίτη - Αρσένη. Με τα μαζικά μπλόκα την Τρίτη 22/12 φάνηκε η αποφασιστικότητα κι ο συντονισμός μας για άλλη μια φορά.

    Αν ο κύριος Αρσένης νομίζει ότι θα σταματήσουμε με τις γιορτές, πλανάται. Συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, τα μαθητικά συμβούλια, τα συντονιστικά, με καταλήψεις σχολείων, μαθητικά μπλόκα, διαδηλώσεις".

    "Η μεγάλη διαδήλωση 15/1 σε όλη την Ελλάδα θα είναι η μεγαλύτερη μαθητική διαδήλωση που έχει γίνει μέχρι σήμερα", τονίζουν οι μαθητές που καλούν τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, εργατικά σωματεία, φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους σε συντονισμό και κοινή δράση. Ηδη πάντως συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 15 Γενάρη αποφάσισαν τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ.

    Χαλκίδα: δυναμική απάντηση

    Μια μέρα μετά τις "ρυθμίσεις" εκτόνωσης, οι μαθητές της Χαλκίδας με το χτεσινό μαζικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν στο κέντρο της πόλης, έδωσαν την απάντησή τους και ταυτόχρονα, την υπόσχεση ότι θα ακολουθήσει και νέος κύκλος συντονισμένων κινητοποιήσεων αμέσως μετά τις γιορτές, για την κατάργηση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

    "Οχι στα φτιασιδώματα και τις κοροϊδίες, αλλού αυτά Γεράσιμε",βροντοφώναξαν, οι μαθητές. Η πορεία ξεκίνησε στις 11.30 π.μ. από την πλατεία Αγοράς και σταμάτησε στη γέφυρα του Ευρίπου. Εκεί για μισή ώρα πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη της γέφυρας, φωνάζοντας συνεχώς αγωνιστικά συνθήματα. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Εργατικό Κέντρο όπου και συνεδρίασε το Συντονιστικό Σχολείων Χαλκίδας και επιβεβαίωσε την απόφαση των μαθητών για συνέχιση των κινητοποιήσεων, ανανεώνοντας το αγωνιστικό πρώτο ραντεβού στις 15 Γενάρη. Στις 10 Γενάρη θα συνεδριάσει ξανά το Συντονιστικό.

    Ομως και στη χθεσινή μαθητική πορεία την οποία και παρακολουθούσαν σε όλη τη διάρκειά της ασφαλίτες (με το επιχείρημα της δήθεν προστασίας) δεν έλειψαν οι προκλήσεις. Ετσι, όταν οι μαθητές κατέλαβαν συμβολικά τη γέφυρα, τόσο ο υπεύθυνος του Λιμενικού Ταμείου όσο και άντρες του Λιμεναρχείου, προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τους μαθητές απειλώντας τους με συλλήψεις για δήθεν φθορές που τυχόν προκαλούσαν... στη γέφυρα.

    Το ίδιο επαναλήφθηκε και όταν συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο όπου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συντονιστικού, εμφανίστηκε ασφαλίτης για να διαπιστώσει "αν υπήρχε κανένα πρόβλημα".

    Και στις δύο περιπτώσεις κάτω από το αγωνιστικό σφρίγος των μαθητών και τα συνθήματα κατά της τρομοκρατίας και του αυταρχισμού, τα μάζεψαν και έφυγαν.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ