Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρεοκοπημένος ο Δήμος Νίκαιας!

Αποκαλυπτικά στοιχεία έφερε στο φως η "Δημοκρατική Ενότητα" Νίκαιας, για την οικονομική κατάσταση του δήμου, το προσωπικό του και τα τεχνικά έργα

Σε 1,5 δισεκατομμύρια δραχμές (!) φτάνει το έλλειμμα του Δήμου Νίκαιας στο δημόσιο ταμείο, όπως αποκάλυψε στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" και δημοτική σύμβουλος Βέρα Νικολαϊδου.

Η επικεφαλής της "ΔΕ" παρουσίασε το παραπάνω στοιχείο σε συνολική αναφορά εκτός ημερήσιας διάταξης για την οικονομική κατάσταση, το προσωπικό και τα τεχνικά έργα του δήμου, θέτοντας τέλος και τρία ερωτήματα προς τον δήμαρχο: πού πήγαν αυτά τα χρήματα, πώς νομιμοποιείται η εκταμίευση τόσο μεγάλου ποσού χωρίς αντίκρισμα και ποιο όργανο αποφάσισε ή κάλυπτε αυτή την παράνομη, όπως τη χαρακτήρισε, εκταμίευση.Στο παραπάνω ποσό δε συμπεριλαμβάνονται το ένα δισεκατομμύριο δάνειο που πήρε η σημερινή διοίκηση, καθώς και τα ποσά που χρωστά ο δήμος από το '98 και που κανείς δε γνωρίζει πού θα φτάσει στο τέλος αυτού του έτους.

Το νούμερο αυτό προκύπτει από επίσημο έγγραφο του δημόσιου ταμείου και αφορά το χρονικό διάστημα μέχρι και τις 31/1/99. Η Κίνηση αναγκάστηκε να ζητήσει την επέμβαση του εισαγγελέα και να απειλήσει με εξώδικο τον διευθυντή του δημόσιου ταμείου για να πάρει αυτά τα στοιχεία.

Η Β. Νικολαϊδου πρόσθεσε, ότι οι εργαζόμενοι στο δήμο έφτασαν περίπου τους 800, εκτός από αυτούς που εργάζονται στα ΚΑΠΗ και στα έργα αυτεπιστασίας, αποτέλεσμα ρουσφετολογικών προσλήψεων και με όρους εργασίας που τους έχουν θέσει σε καθεστώς πολιτικής "ομηρίας". Συγχρόνως, δεν αξιοποιούνται σωστά, αποτέλεσμα του προσανατολισμού του δήμου στις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών του. Η "ΔΕ" είχε παραδώσει το δήμο με συνολικά 250 εργαζόμενους!

Την επέμβαση εισαγγελέα αναγκάστηκε να ζητήσει η "ΔΕ" ακόμη και για να της δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία που ζήτησε για μερικά τεχνικά έργα, δηλαδή προσωπικό, πού έγιναν αυτά τα έργα και μια έκθεση του επιβλέποντα μηχανικού. Τελικά κατάφερε να μάθει στοιχεία για ένα από αυτά με τίτλο, καθαρισμός και φύτευση οικοπέδων και απομάκρυνση μπαζών.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει, ότι ο δήμος αγόρασε 41 δέντρα και 1978 θάμνους με 126 εκατομμύρια δραχμές, για τα οποία άνοιξαν 12.000 λάκκους σε έκταση 60.000 τετραγωνικών μέτρων, δηλαδή ένας θάμνος ανά 30 τ.μ.! Αυτά τα τεμάχια χρειάστηκαν 10 μήνες για να φυτευτούν, δηλαδή 202 κομμάτια το μήνα ή 10 θάμνοι την ημέρα με 20, κατά μέσο όρο, εργάσιμες μέρες! Το κωμικοτραγικό είναι ότι αυτοί οι 10 θάμνοι φυτεύτηκαν από 56 άτομα, δηλαδή 5,5 εργαζόμενους ανά θάμνο! Με λίγα λόγια το φύτεμα μιας τριανταφυλλιάς στοίχισε 5,5 μεροκάματα! Και είναι μόνο ένα από τα έργα - "μαϊμούδες" όπως τα χαρακτήρισε η Β. Νικολαϊδου.

Τέλος, η Β. Νικολαϊδου τόνισε, ότι μόνο το 1998 έγιναν 150 αναθέσεις έργων σε εργολάβους, από τις οποίες οι 61 από τη δημαρχιακή επιτροπή. Από αυτές τις 61, οι 41 έγιναν μετά την 1η Ιούνη '98, δηλαδή την προεκλογική περίοδο. Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι μόνο ένας εργολάβος πήρε 23 αναθέσεις έργων. Και όλα αυτά την ώρα που "στοιβάζονται" εργαζόμενοι στη δημοτική επιχείρηση και αλλού. "Ο δήμος έχει χρεοκοπήσει", κατέληξε η επικεφαλής της "ΔΕ". Να σημειωθεί, ότι ο δήμαρχος δεν απάντησε σε κανένα από τα παραπάνω ερωτήματα και τα παρέπεμψε... στις υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ