Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΚΕ - ΤΕΔΚ
Χωρίς αναλογική εκπροσώπηση

Δημοσιεύτηκε χτες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το Προεδρικό Διάταγμα για την εκλογή των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Επικυρώθηκε και τυπικά ο αντιδημοκρατικός τρόπος ανάδειξης των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), καθώς το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) δημοσιεύτηκε χτες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ενα ΠΔ που συνάντησε τη σφοδρή κριτική πολλών δημάρχων και Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) διαφόρων νομών, καθώς οι συντάκτες του - υπουργείο Εσωτερικών και η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) - αγνόησαν την άποψή τους και προσπέρασαν την ευκαιρία να προωθηθεί η μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση όλων των τάσεων της ΤΑ. Κάτι που, όπως σημείωναν, το Δεκέμβρη, οπότε και δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο του ΠΔ, διευρύνει την αντιδημοκρατικότητα του υπάρχοντος εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων.

Ενα ΠΔ που συνάντησε ακόμα και την κριτική του Συμβουλίου της Επικρατείας, χαρακτηρίζοντάς το παράνομο, καθώς δεν προέβλεπε την εκπροσώπηση στα όργανα της ΤΑ των Συνδέσμων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το σκόπελο ξεπέρασε ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος, καταργώντας με τροπολογία στη Βουλή όλους τους Συνδέσμους.

Ετσι, σύμφωνα με το ΠΔ, μέχρι τις 6 Απρίλη τα δημοτικά συμβούλια θα πρέπει να έχουν εκλέξει τους εκπροσώπους τους στη Γενική Συνέλευση (ΓΣ) της ΤΕΔΚ. Οι εκπρόσωποι προέρχονται από την εκλογική αναμέτρηση δύο συνδυασμών σε κάθε δημοτικό συμβούλιο - ένας από την πλειοψηφία και ένας από τις παρατάξεις της μειοψηφίας - κάτι που αποκλείειτρίτους και τέταρτους σε εκλογική δύναμη συνδυασμούς. Αυτό είναι το δεύτερο στάδιο ενός συνεχιζόμενου κύκλου αλλοίωσης της πραγματικής εκπροσώπησης όλων των τάσεων. Το πρώτο, η βάση δηλαδή, είναι το σύστημα ανάδειξης των ίδιων των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων. Αυτό κατοχυρώνει τη μονοπαραταξιακή διαχείριση των δήμων, δίνοντας στον πρώτο συνδυασμό τα 2/3 των ψήφων - άσχετα βέβαια αν τις έχει εισπράξει ή όχι.

Ετσι, σύμφωνα με το ΠΔ δημοτικά συμβούλια με 11 έως 13 μέλη εκλέγουν 3 αντιπροσώπους, δύο της πλειοψηφίας και έναν της μειοψηφίας. Με 15 έως 25 μέλη εκλέγουν 5 αντιπροσώπους, τρεις της πλειοψηφίας και 2 της μειοψηφίας. Από 27 μέλη και πάνω εκλέγουν 7 αντιπροσώπους, 4 της πλειοψηφίας και 3 της μειοψηφίας. Μέχρι τις 20 Απρίλη η ΓΣ της κάθε ΤΕΔΚ πρέπει να συνεδριάσει και να εκλέξει το Διοικητικό της Συμβούλιο. Ενώ μέχρι τις 30 Απρίλη το ΔΣ της ΤΕΔΚ πρέπει να εκλέξει τους πρόεδρο, αντιπρόεδρο, γραμματέα,μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, καθώς και τους εκπροσώπους της στη ΓΣ της ΚΕΔΚΕ - αποτελείται από 500 άτομα.

Η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΚΕ, όπως ορίζει το ΠΔ, θα συνέλθει στις 6 Μάη,οπότε και θα εκλέξει τα μέλη του 31μελούς ΔΣ. Σ' αυτό μετέχει αυτοδικαίως ο δήμαρχος Αθηναίων. Το ΔΣ πρέπει να συνέλθει μέχρι τις 16 Μάη, ώστε να εκλεγούν το προεδρείο και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ