Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δουλιές με... φούντες ανοίγει η κυβέρνηση!

Γνωμοδότηση του Ειδικού Γραφείου Κοινοτικού Δικαίου του υπουργείου Γεωργίας αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται η χώρα μας να απαγορεύει την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης

Οταν οι αγρότες της Θεσσαλίας, στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους, έλεγαν πως "στόχος της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ν' αφανίσουν τα παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα μας και να μας κάνουν όλους χασισοκαλλιεργητές", σίγουρα δεν μπορούσαν να φανταστούν πως τα λόγια τους μπορούν να γίνουν τόσο γρήγορα πραγματικότητα!

Η επιβεβαίωσή τους ήρθε από το Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του υπουργείου Γεωργίας, το οποίο με γνωμοδότησή του, που απέστειλε προς το Β' Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, "ανοίγει το παράθυρο" στην ανεξέλεγκτη καλλιέργεια της ινδικής κάνναβης. Ετσι τα... μπαλκόνια που "διαφημίστηκαν" πριν κάμποσο καιρό απ' το σημερινό υπουργό Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, δεν επαρκούν και στόχος των Ευρωπαίων εταίρων μας γίνονται τώρα και τα χωράφια μας.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία(Ν. 2161/93) περί "Καταπολέμησης της διάδοσης των ναρκωτικών, προστασίας των νέων και άλλες διατάξεις", μέχρι σήμερα επιβάλλονται ποινές σε όποιον "καλλιεργεί ή συγκομίζει οποιοδήποτε φυτό του γένους Cannabis", χωρίς δηλαδή να γίνεται καμιά διάκριση μεταξύ των ποικιλιών του είδους αυτού. Ετσι, παρότι οι ισχύοντες κοινοτικοί κανονισμοί επιτρέπουν στους αγρότες την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης (ποικιλία "Ιντιγκα Σατίμπα") - ήδη στις χώρες της ΕΕ καλλιεργούνται 250.000 στρέμματα - μόνο τέσσερις χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δε συμμετείχαν μέχρι σήμερα στο "παιγνίδι" αυτό. Ερχεται, όμως, η συγκεκριμένη γνωμοδότηση και... βάζει τα πράγματα στη θέση τους: "Το Κοινοτικό Δίκαιο - υποστηρίζει - δεν επιτρέπει σ' ένα κράτος μέλος να απαγορεύει την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης, που προβλέπονται στους κοινοτικούς κανονισμούς, με αποτέλεσμα να στερούνται οι ενδιαφερόμενοι καλλιεργητές των χορηγούμενων κοινοτικών ενισχύσεων".

Μάλιστα, για να στηρίξει το "όργιο καλλιέργειας κάνναβης", που θα προκύψει εάν η γνωμοδότηση γίνει τελικά αποδεκτή απ' την κυβέρνηση, αναφέρει πως οι κοινοτικοί κανονισμοί προσδιορίζουν επακριβώς τις επιτρεπόμενες ποικιλίες κάνναβης που θα καλλιεργηθούν και θα ελέγχεται η χρήση του συγκεκριμένου μεταποιημένου προϊόντος. "Οι επιτρεπόμενες ποικιλίες πρέπει να είναι πιστοποιημένου σπόρου, χαμηλού ποσοστού περιεκτικότητας σε μεθυστικές ουσίες, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο κοινοτικός νομοθέτης έχει ήδη λάβει υπόψη του την ανάγκη καταπολέμησης των ναρκωτικών και την προάσπιση της υγείας του λαού", αναφέρεται στη γνωμοδότηση.

Φυσικά στις τέσσερις σελίδες της συγκεκριμένης γνωμοδότησης, δεν αναφέρεται πουθενά πως το ξηροθερμικό κλίμα της χώρας μας ευνοεί την περιεκτικότητα της κάνναβης σε ουσίες που προκαλούν μέθη, ούτε πως η επιδότηση καλλιέργειας του συγκεκριμένου προϊόντος δεν πρόκειται να εξασφαλίσει εισόδημα στους καλλιεργητές (μέχρι πέρσι η επιδότηση ήταν 23.500 το στρέμμα και φέτος 22.000). Πουθενά, επίσης, δε γίνεται κουβέντα για το γεγονός πως στη χώρα μας η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης δεν μπορεί να είναι βιώσιμη - αφού δεν υπάρχει καν εργοστάσιο επεξεργασίας - ούτε υπενθυμίζεται πως ένα ανάλογο επιχείρημα που είχε γίνει επί χούντας στην Κωπαϊδα, απέτυχε παταγωδώς. Οσον αφορά την αστυνόμευση και τον "έλεγχο της χρήσης του συγκεκριμένου προϊόντος" - που υπόσχεται η γνωμοδότηση - ας μας επιτραπεί να... ανησυχούμε, μιας και όλοι γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματικοί είναι οι "έλεγχοι" που γίνονται μέχρι τώρα και πόσο "καλύτεροι" θα είναι όταν το προϊόν αποκτήσει πλέον και νόμιμη κάλυψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ